">

A tökéletes éjjeliszekrény kiválasztása
Az éjjeliszekrény a hálószoba elengedhetetlen darabja, amelynek számos funkciója könnyebbé teheti az esti és reggeli rutinunkat. A bútordarab kiválasztásakor jó néhány apróságra oda kell figyelnünk, ha azt szeretnénk, hogy az éjjeliszekrényünk minden igényünket kiszolgálja. Nézzünk néhány szempontot, amely segít a tökéletes darab kiválasztásában!

A méret mindenek felett

Az első és legfontosabb szempont az éjjeliszekrény vásárlásakor a megfelelő méret kiválasztása. Ahogy a többi szempontnál is, itt is a kényelem a legfontosabb! Oda kell figyelnünk a megfelelő magasságra, mérjük meg az ágyunk magasságát és ahhoz igazítsuk az éjjeliszekrényt! Érdemes az ágyhoz képest néhány centivel alacsonyabbra belőni a méretet, így mindent kényelmesen elérhetünk róla.

A pakolófelület méretét is ajánlott megvizsgálni, általános szabály, hogy a kisebb méretű ágyakhoz kisméretű felület, míg a nagy ágyakhoz nagy pakolófelület illik. Ez természetesen függhet attól is, hogy mekkora hely van a szobában, hiszen nem érdemes túl nagy éjjeliszekrényekkel tele pakolni egy apró hálószobát.

Tipp: Kis méretű hálóba válasszunk tárolásra is alkalmas éjjeliszekrényt! Így az nem csak a kényelmünket szolgálja majd, hanem praktikus tárolóként is funkcionál majd.

Stílus és kinézet

Kétségkívül fontos szempont az éjjeliszekrények stílusa, színe és anyaga is, ám ezt már sokkal nehezebb kiválasztani, mint a méretét. Alapvető szempont, hogy a kiválasztott darab stílusa passzoljon a lakás stílusához és különösen az ágyhoz. Textúrában és színben érdemes az ágyhoz passzolót választani, ám ha az neutrális színű – fekete vagy fehér – akkor bátran kísérletezzünk a színekkel!

Manapság igen népszerű választás az úgynevezett lebegő vagy úszó éjjeliszekrény. Ez annyit tesz, hogy a bútort nem a földre állítjuk, hanem a falra szereljük, vagy pedig a mennyezetről lógatjuk le az ágy mellé. Ez remekül illik a modern stílusú berendezésekhez, ráadásul a tágas tér hatását kelti még a kisméretű helyeken is.

Örök kérdés az éjjeliszekrények kiválasztásánál, hogy mindkét oldalra tegyünk-e a bútorokból, és ha igen, azok lehetnek e különböző stílusúak. Ha van elég helyünk, akkor bátran vegyünk két éjjeliszekrényt, az ágy egy-egy oldalára, így mindenkinek jut egy saját praktikus felület, amelyre az ébresztőórát, könyvet vagy vizet teheti. Ha azonban a két darab mellett döntünk, azok mindenképp legyenek egyformák, hogy megmaradhasson a szoba egységes stílusa!