">

A tökéletes limonádé

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , , ,
Igazából ez a cím inkább úgy szólna jól: limonádé, a tökéletes. Merthogy nehéz eldönteni, hogy milyen is lehet a tökéletes limonádé, hiszen kinek-kinek más adja a felfrissülés, a hűsítés élményét. Egy biztos, ez utóbbira a limonádé mindig, minden körülmények között hibátlan választás. Kánikulai nyári napokat élünk, amikor egyébként is különösen fontos ügyelni a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre. A lehető legjobb az, ha nagyon sok buborékmentes vizet iszunk, de azért lássuk be, nagyon sokszor van, hogy már ránézni se tudunk a sima vízre. 3-4 litert meginni egy nap embert próbáló feladat, és bizony a gyerekek sem mindig isszák szívesen a sima vizet. Így hát bűvészkedhetünk a limonádékészítéssel.

Limonádénak szokás nevezni a csekély tartalommal bíró, habkönnyű történeteket, könyveket, filmeket is. Azokat is szeretjük kikapcsolódást nyújtó, egyszerűségükért. Ahogyan az eredetileg citromos-cukros italt is. Hiszen az igazi, békebeli limonádéhoz 1 csészényi cukorból és ugyanannyi vízből szirupot főzünk, ezt kihűtjük, és ehhez adjuk a citromok kifacsart levét. A kifacsart gyümölcsök levét állítólag már az őskorban is fogyasztották, a citromlével és cukorral ízesített víz receptjét azonban leírások szerint a XI. században hozták be a kereszteslovagok Ázsiából. Ez a frissítő ital igen gyorsan olyan közkedveltté vált, hogy limonádémesterek kezdtek dolgozni Európa országaiban, és úgynevezett limonádépáholyokban árusították a finom italt. Ez idő tájt mézzel is édesítették a citromos vizet.

Ma már a limonádé annyiféle lehet, ahányan csak készítjük, fogyasztjuk. Vannak, akik csakis szénsavas vízből tudják elképzelni, mások pedig buborékok nélkül szeretik. Van, aki ragaszkodik a nagyon édes ízhez, van, aki inkább a savanyúra esküszik. Ízesítjük fűszernövényekkel, mentával, citromfűvel, de még levendulával is, kerülhet bele bodza- vagy málnaszörp, és bármilyen, számunkra kedves idénygyümölcs is, persze a kedvenc citrusaink után, ami nem okvetlenül csak citrom, hanem lehet narancs, grapefruit vagy lime is. És kell hozzá sok-sok jégkocka, vagy legalábbis hűtött, hideg víz, mert például mi nem annyira szeretjük a jeges italt, de ez tényleg ízlés és érzékenység kérdése.

tokeletes limonade

No, akkor itt az idő, hogy eláruljuk a mi tökéletes limonádénk összetevőit: kell hozzá citrom és lime, azaz zöldcitrom. Alaposan megmossuk őket, a felét kicsavarjuk, a másik felét felkockázzuk. Friss mentaleveleket tépünk a mentánkról (nálunk alap, hogy van a fűszerkertben, és hogy mi mindenre jó a menta, arról hamarosan írunk majd nektek.) Másik kedvencünk, amelyet már sokat emlegettünk, a gyömbér, ebből egy kétcentis darabkát lereszelünk. A citrom- és lime leve és kockái, a reszelt gyömbér és a mentalevelek mehetnek a kancsóba. Mi ugye cukormentes életet igyekszünk élni, de néhány cseppnyi bodzaszörp, avagy egy kiskanál méz azért mehet bele, hogy ne legyen túlságosan vad az íze. A menta és a gyömbér, na meg persze a citrom is egyébként jó barát és segítőtárs minden diétában, zsírégető és anyagcsereserkentő hatása miatt. Jeges vízzel felöntjük, ebből is a menteset részesítjük előnyben. És már kész is a frissítő, hűsítő, üdítő TÖKÉLETES limonádé.  Nálunk ilyen. És nálatok? Megírjátok nekünk a receptet?