">

Angyali élmény
rekafeher2Az az egyik szerencsém a sok közül, hogy a munkám olyan sokrétű, hogy minden napra akad valami kihívás vagy izgalom. Nagyon sokféle csapattal dolgozom együtt és gyakran kerülök új társaságba, ismerek meg új embereket. Legutóbbi felkérésemre azonnal igent mondtam. Az ügy és a benne szereplők személye garancia volt arra, hogy nagyon fontos és hasznos programot indítunk útjára azon a sajtótájékoztatón, amelynek levezetésére engem választottak. A felkészülés folyamata és maga az esemény is léleksimogató volt. Na, de hogy elmondhassam, mi fogott meg előbb lássuk a program lényegét:

Az elkövetkező egy év során havonta több mint 300 újságcikket olvasnak és töltenek fel önkéntes munkában három hazai oktatási intézmény hallgatói és dolgozói a látássérültek számára létrehozott „Lapról Hangra” oldalra. 2015. április 21-én — a nemzetközi szinten is egyedülálló Lapról Hangra Felolvasói Alkalmazás debütálása alkalmából. A Lapról hangra oldal kezelője az Informatika a Látássérültekért Alapítvány. Magának a programnak a célja pedig, hogy biztosítsa a látássérültek (vakok és gyengén látók) számára, hogy emberi hangon hallgathassák meg a Lapról hangra oldalon a jelenleg csupán nyomtatott formában hozzáférhető újságok, folyóiratok írásait. A 2011-ben létrehozott, térítésmentes szolgáltatást nyújtó oldalra az elmúlt 4 évben közel 1000 önkéntes felolvasó mintegy 2600 cikket töltött fel, azonban komoly kihívást jelent az Alapítvány számára, hogy az elérhető tartalom folyamatosan frissüljön.

reka es szilvi

A látássérült énekesnő, Agárdi Szilvia a Vodafone Főállású Angyalaként 2014.szeptemberétől segíti az Informatika a Látássérültekért Alapítvány munkáját a program országos népszerűsítésével, s a Vodafone Magyarország Alapítvánnyal közösen kérte fel az együttműködésre a három oktatási intézményt. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a GNM Színitanoda és a Komlósi Oktatási Stúdió örömmel mondott igent.

A három iskola egy éven keresztül havonta több mint 300 felolvasott cikket tölt majd fel a Lapról Hangra oldalra, a következő 12 hónap során tehát közel két és félszeresére nőhet az oldalon meghallgatható írások száma. A vállalások megvalósíthatóságát az a ma bemutatott, mobiltechnológián alapuló, nemzetközi szinten is egyedülálló alkalmazás teszi lehetővé, amellyel lényegesen egyszerűbbé válik az önkéntes felolvasók számára a cikkek okostelefonról történő feltöltése. A Vodafone Magyarország Alapítvány támogatásával és az Adatközpont Kft. közreműködésével készült. Az alkalmazás képes a hang MP3-ban való rögzítésére, majd a felolvasott szöveget egyetlen gombnyomással fel is tölti az internetre. Tényleg ilyen egyszerű én magam is kipróbáltam még ott a helyszínen. És a jövőben szeretnék én is kapcsolódni a programhoz.

reka felolvas

És, hogy miért olyan fontos ez? Agárdi Szilvi, mint Főállású Angyal elképesztő bájjal vezetett be minket a látássérültek világába. Már-már zavarba ejtő nyíltsággal beszélt a nekünk látók számára olykor tabuként kezelt, de egyébként nagyon is mindennapi kérdésekről. Miért fontos, hogy ne robothang mondja a cikkeket, amiket a látássérült társaink ily módon olvasnak? Belegondoltatok, milyen az, amikor egy lírai szövegben egyszer csak megszólal a hang, hogy gondoltajel, vagy idézőjel? Nem a hangsúllyal, hanglejtéssel érzékelteti a gondolatot, hanem kimondja. Hiszen gép. Persze Szilvi tolmácsolásában viccesnek hatott a történet, de valójában nem az. Szilvi egyébként is mindent úgy ad elő, hogy csak széles mosollyal az arcunkon és közben a megindultságtól könnyeinket nyelve lehet végighallgatni a születése történetét, a mindennapok nehézségeit, örömeit, a küzdelmet, amit láttásérült társaiért vív és amiben a családján kívül most már nagyon sokan segítik.

Szilvi nem Főállású, hanem Földreszállt Angyal. Szurkolok neki! Most az érettségiéhez, aztán pedig a sikeres, boldog életéhez.

Puszi: Réka