">

Anyukaaa!!!

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,
Néhány hónappal ezelőtt örömmel mutattuk meg nektek a Nesze!szer bloggerinájának, Szabó Patríciának gondolatait a babavárás rejtelmeiről, szépségeiről, vicces és megható pillanatairól. Nos, azóta megérkezett Rozi, aki éppen egy hónapos múlt, és mi arra kértük Patríciát, hogy írja meg nekünk az anyakanyarodás során szerzett első tapasztalatait. Íme! Üdv a Vagány Anyák Klubjában! 

Néhány dolog, amit néhány napos szülőként már megtanulsz:

  • Oda a neved. patricia es a babaAbban a pillanatban, ahogy megszületik a gyermek, te nem a fejedet veszíted el, hanem a nevedet. (Később ez előbbit is). Ahogy megérkezik a pici, te Anyuka lesz. Mindez vezeték- és keresztnévként is szolgál a továbbiakban, így fognak eztán mindenhol szólítani. Hidd el, csak néhány hét és már te is rájössz, hogy téged szólítottak meg.
  • Simán megütnél egy embert. Eddig elítéltél minden tettlegességet, olyan dolgot, amikor valaki pofonig fajult, de, miután harmadszor teszed le éjjel aludni a babát és elhúz egy durván zörgő kamion az ablak alatt… na, akkor érzed úgy, hogy felkerekedsz pizsamában, kiszeded az autóból a sofőrt és… Oké, azért vannak nyugodtabb pillanatok is.
  • Az egészségügyi intézményekben úgy beszélnek hozzád, mintha meghülyültél volna. Ennél nincs szebb. Lassan, tagoltan szólnak hozzád, mintha azzal, hogy szültél, te magad is újra gyermekké váltál volna. Az Anyukaaa megszólítást a végén még kicsit meg is húzzák és pislognak rád, hogy érted-e, amit mondanak. Persze, hogy érted, csak azt nem, miért csinálják ezt?
  • Te döntöd el. Igen, mindent te döntesz el. És ahogy kisétálsz, avagy kitolnak a szülőszobáról, jön és jön és jön a döntések sorozata. Itt bizony már nem lehet mismásolni, mert felelős lettél és bizony, csak te mondhatod meg, hogy annak a picinek hogy is legyen, mi legyen. Persze, jó lenne néha döntési szabit kivenni, de ez nem egy olyan business.
  • Mindenki jól megmondja a tutit. Nincs ember, akinek ne lenne egy szuper tippje. Akkor, ha a gyerek hasfájós, ha fúj a szél, vagy kicsúszik a pelenkából a cucc. És mindenkinek az a legjobb és megingathatatlan módszere, amit ő mond. És akkor megint eljön a tiéd a döntés a dolog. Egy a cukiság ebben. Hogy amit a kórházban a csecsemős nővér ajánlj, arra a védőnő otthon azt mondja: hű, azt nagyon ne. És vica és versa. Te pedig csak pislogsz, mint a miskolci kocsonyában a béka, mert tulajdonképpen élő ember kísérletet végzel és ez nem annyira megnyugtató ám.

sirobaba

  • A sírás valami hiba. Az emberek egy része azt gondolja, ha egy baba sír, akkor te, mint szülő, valamit rosszul csináltál. Egyes helyeken kínosnak számít, ha sír egy csecsemő. Ezúton üzennénk mindenkinek, hogy az nem úgy van, mint Joey gondolta a Jóbarátokban, hogy elrontottuk a gyereket. Van olyan, hogy fáj neki valami, tele a pelus, vagy enne. Gyerekként pedig csak dalban tudjuk elmondani, vagyis sírással, nekünk sem volt anno más eszközünk és aki kifogásol egy zokogó csecsemőt, annak se.
  • Csak összpontosíthatsz! Az anyukaság nem más, mint az összpontosítás művészete. Nincs ugyanis arra idő, hogy csak úgy majdnem csinálj valamit. Nem, az biztosan nincs. Ha zuhanyozni kezdesz, akkor zuhanyozz nagyon. Nem tudni, hogy a tusfürdő lemosására egyáltalán lesz-e időd, vagy habosan kell a karjaidba venni a három utcával arrébb elsétált macska miatt megijedt kisdedet.
  • Vevő vagy. A fogyasztási piac új résztvevője és célpontja lettél. Bármerre lépsz, mész, valamelyik cég egy újabb és újabb, nélkülözhetetlen izét akar rád sózni, mert anélkül nem nőhet fel a gyereked. Ha rendesen cicizik a pici, akkor is vegyél tápszert, ha nem kell méricskélni, akkor is szerezz be mérleget és a régi, vizes sterilizálás, hát, az már nem működik. Most szólunk: de. Legyél résen, mert csak terméket akarnak neked eladni, a dokinál meg védőoltást, védőoltást és védőoltást – olyan betegségek ellen, amelyeket Pampalini kaphatott volna el a Pampákon maximum…és az csak egy rajzfilm.
  • Baráti iszonyok. Baráti viszonyok jönnek, mennek. Sajnos, rájössz, hogy a kakis pelusok világában nem mindig tudsz mit kezdeni a barátnőd újabb pasi drámájával és a nem létező idődben leginkább anyukák társaságát keresed, hogy kibeszélhessed a problémáidat, vagy tényleg használható tanácsot kapnál. Sebaj, a régi barátnők is szülnek majd és újra lesz miről beszélnetek!

babas

  • És most ide kellene írni valami jó kis csattanót. Talán valami olyat, ami arról szól, hogy ahogy szülő leszel, már nem lesz olyan többé, hogy csak te. Mert ti vagytok. Bármilyen ünneprontó is, ez olykor ijesztő. Mert ez nem olyan, hogy nincs kedvem többé hozzá, elég volt ez a meló, felmondok és kész. És hidd el, életed legszebb munkája lesz, ha egyszer szülő leszel. Persze, a főnök-beosztott viszony egy életen át kérdéses marad… A legjobb, ha közös cégvezetés lesz belőle!

Patrícia