Az egészséges étkezés egyik legfontosabb megszívlelnivalója, hogy lehetőleg minél több élelmiszert, alapanyagot minél több módon tanuljunk meg elkészíteni. Tehát ha meglátunk a piacon vagy a szupermarketben egy nagy adag friss spenótlevelet, akkor ne az unalmas, fokhagymával, zsemlével, tejjel sűrített napközis főzelékre gondoljunk, hanem valami sokkal jobbra.
Mert a spenót ugye nem véletlenül volt Popeye, a tengerész kedvence is. A levélzöldségek, így a spenót is kiváló tápanyagforrások, hiszen a levelek klorofill-tartalma méregtelenítő és lúgosító hatással van a szervezetre. Magas kalcium-tartalma mellett nem elhanyagolható az sem, hogy a spenót is remek antioxidáns, a benne lévő A-vitamin segíthet a rákos betegségek kialakulásának megakadályozásában is. Emellett a spenót igazi folsav- és káliumbomba is. És érdemes lenne minél többet nyersen fogyasztani belőle, hiszen jótékony hatással van emésztésünkre, béltiszító és gyomor-regeneráló hatással is bír. Nem kevésbé hasznos számunkra az avokádó fogyasztása is, hiszen ez utóbbi pedig kitűnő E-vitamin-forrás, de a C-vitamintartalma is nagyon magas. Gazdag telítetlen zsírsavakban, amelyek a koleszterinszint csökkentéséhez illetve szintentartásához is hozzájárulnak. Magas fehérjetartalma miatt is remek táplálék, sok benne a béta-karotin, valamint a magnézium, folsav és a K-vitamin is. Mi több kell még, hogy ezt a két zöld egészséges finomságot párosítsuk? Az alábbi saláta negyedóra alatt összedobható, igazi vitaminbomba és nagyszerű ízkombináció is.
- 500 g friss spenót
- 2 nagyobb érett avokádó
- 100 g fetasajt
- 100 g dió (vagy pekándió)
- 1 fej lilahagyma
- 50 g bacon
- ízlés szerint olívaolaj, balzsamecet
A spenótot leszárazzuk és alaposan megmossuk, lecsepegtetjük. Az avokádót meghámozzuk, magját eltávolítjuk, és vékony cikkekre vágjuk. A lilahagymát is megtisztítjuk és felkarikázzuk. Egy nagy tálban összekeverjük a spenótleveleket a hagymakarikákkal, rászórjuk az avokádócikkeket. Majd rámorzsoljuk a fetasajtot, és megszórjuk száraz serpenyőben megpirított diógerezdekkel. Ha esetleg van módunk rá, próbáljuk ki pekándióval is, időnként lehet kapni ezt a különleges magot is szupermarketekben. Ha szeretnénk tovább gazdagítani a salátánkat, kevés pirított bacont is szórhatunk rá. Ízesíteni olívaolajjal, balzsamecettel ízlés szerint lehet. Igazán pompás, zamatos laktató saláta lesz belőle.
Hú, annyira jól néz ki, hogy megyünk is összedobni egy ilyet! Jó étvágyat nektek is!
Puszi: Réka és Gabi