">

Badacsonyi nyáridéző recept: slambuc

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , ,
gabi_pirosTőlem általában szétválasztós recepteket kaptok, de tudjátok, hogy az egyensúly híve vagyok. Néha kell egy kis elhajlás!

Böske néni kért meg rá nem olyan rég, hogy mondjam el neki, hogyan készül a slambuc. Szóba került ugyanis ez a hajdúsági étel, ami mindig a gyerekkoromat idézi. Öhön, vagy Öreglebbencs néven ismeretes még ez az egyébként elég nehéz étel. Egy szabadtéri, bográcsos, tésztás, krumplis fogást képzeljetek el. Amit nekem mindig apám és nagyapám készített, nagy gonddal és szeretettel, így amikor slambuckészítésre kerül nálunk sor, akkor ha becsukom a szemem, újra ott tudok lenni velük. A szalonnapörc illata, és a rituális harminckétszer való forgatás mindig visszarepít hozzájuk.

Ha kedvet kapnátok hozzá, hogy egyik este elkészítsétek a kertben, vagy egy szabadtéri mulatságban, akkor íme a recept. Mi így csináljuk.

Hozzávalók:slambuc_hozzavalok

  • 1 kg krumpli
  • 40 dkg füstölt szalonna
  • 2 nagyobb hagyma
  • 2 paradicsom
  • 2 paprika
  • fűszerezéshez só és paprika
  • lebbencstészta

Elkészítés:

Veszem a szalonnát, ami mondjuk lehet füstölt mangalica, mi legutóbb azzal csináltuk. Ezt zsírjában lesütöm, majd kiveszem. A zsírt benne hagyjuk a bográcsban. Egy kiló krumplit hámozunk, kockára vágunk. A zsírba kerül felkockázott hagyma, és piros paprika, majd a krumpli. Felengedjük vízzel. Én még egy paprikát és egy paradicsomot is teszek mellé felkockázva. Aki csípősen szereti, az tegyen hozzá csípős paprikát, ízlés szerint sózzuk.

Mi házi tésztát használunk ehhez az ételhez, amit előzetesen készítünk el. Csináltatok már ilyen szárított házi tésztát? 15 dkg lisztet kikevertek 1 tojással, 5 dkg zsiradék kell hozzá és só. Ebből lesz a lebbencstészta, amit ki kell nyújtani, nagyon vékonyra, és hagyni megszáradni. Ezután lehet összetörni, majd elrakni és bármikor elővenni, amikor csak szükség van rá. Például egy ilyen kellemes estén, amikor slambuc készül.

slambucAmikor félig megfőtt a krumpli, mellétesszük a tésztát is főzni. A krumpli el fog főni, és nagyon selymesen fogja a tésztát körbefonni. Hagyjátok nyugodtan a parázson rotyogni! Amikor már elitta a levét, és egy ilyen masszává állt össze, akkor kell a rituális harminckétszer való forgatást megejteni. Nem tudom én sem, hogy ez miért éppen harminckettő… Tényleg nem tudom. A lényeg, hogy ne hagyjátok ki, a gyerekeket pedig vonjátok be a  számolásba! A slambuc tetejére kerül majd a szalonnapörc, ettől lesz igazán telt és egyben karakteres az íze.

Mi ezt Badacsonyban minden héten csináltuk. Amikor vendégek jöttek a házba, mert turnusváltás volt, ezzel fogadtuk őket. Énekeltünk, iszogatunk, szalonnát sütöttünk és slambuc készült. Én már akkor is tudtam, hogy szerencsés vagyok és sok mindenért lehetek hálás.

Próbáljátok ki! Ha pedig van olyan recept a tarsolyotokban, ami szabadtéren készíthető étel, akkor küldjétek el nekünk! A legjobbakat még nyáron összegyűjtve mutatjuk, mert egymástól inspirációt meríteni a legjobb!

Puszi: Gabi