">

Báránycomb, nemcsak húsvétra

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,
reka_konyoklosBár már túl vagyunk a Húsvéton, de azért még tartozom nektek egy rövid élménybeszámolóval. Az a szerencsés helyzet állt elő, hogy idén sem hervadok el. Ez jó hír, nem? Vidéken születtem és a szülői házban töltöttem a Húsvétot a családommal. Így aztán kora reggel megkaptuk a magunkét Rebekával. Most meg útnak indultak a fiúk, hogy a többi lányt és asszonyt is meglocsolják. Pontosabban a fiúk és Rebeka. Mert hiába magyaráztuk, hogy a lányok várják a locsolókat és a csak a fiúk járják az utcákat, nyilván erősebb volt a kíváncsiság és a hajthatatlan természete. Ment ő is locsolkodni. Ennyit a tradíciókról. Így viszont akadt egy szusszanásnyi időm, hogy közben eláruljam nektek a férjem csoda bárányreceptjét. Merthogy az nem csupán ilyenkor jó. Tudom, sokan idegenkednek a bárányhústól, de talán azért is, mert összetévesztik a birkahús jellegzetes ízével. A bárány az egy év alatti birka, amelynek a húsa igazán gyengéd, ízletes és hamar elkészül. A bárányt süthetjük, grillezhetjük, párolhatjuk, vagy akár ízletes fasírt is készülhet belőle. Remekül harmonizál zöldségekkel és aszalt gyümölcsökkel is. Nálunk most így készült:

Egy jókora báránycombot sütött idén. Megspékelte fokhagymával és füstölt szalonnával. Besózta, megborsozta, tett rá kakukkfüvet és rozmaringot. Mellé pedig fehér- és sárgarépát és még egy adag fokhagymát karikázott. Meglocsolta fehérborral és jó hosszan sütötte.

barany elott utan

Hozzá mentaszószt és hagyma chutney-t ettünk. Amivel nem érdemes szöszölni mert még az drága uram, aki nagyon kényes, ha gasztronómiáról van szó, azt mondja, hogy kár bíbelődni velük. Abban a boltban, ahol a háziasszonyok vannak, szuper hagymás cuccot lehet kapni. A mentaszószért messzebb kell menni, de nem elérhetetlen. Egyébként nálunk az Anyakanyaron is találtok lilahagyma-lekvár receptet, ha mégis úgy gondoljátok, hogy magatok álltok neki.

Hát így telt nálunk a húsvét. Mutatom képekben is. Apukám visszafogott kis reggeli táljával, Rebeka gyönyörű tojásaival és a fent említett báránnyal.

reka husvetja

Persze a nagy lakoma még csak később kezdődött, amikor megérkeztek az unokatesók, elkészült a kacsa, spárgával. A nagy családi tojáskeresés után ez is igazán jólesett. Mint ahogyan az egész ünnep, az együttlét.

Az Anyakanyart Farkasházi Réka tudósította Ceglédről :-)

Puszi: Réka