A bulgurt még sokan nem fedezték fel maguknak, pedig igazán érdemes. A bulgur voltaképpen nem más, mint tört búza. Különböző méretben kapható, vannak rizsméretűek és egészen apróra őrölt verziók is. Ezeket a búzaszemeket többnyire hántolják, majd előfőzik. Keleten gyakran még ma is a napon szárítják. A bulgur nagyon egészséges. Rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, B-vitamin és vas is jócskán van benne. Ráadásul alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a rizsé, tehát diétához is nagyon ajánlott. Simán adhatjuk a nagyobb szemű változatot rizs helyett köretként is, de mivel a bulgur remekül átveszi az ízeket, érdemes inkább zöldségekkel variálni. És persze hússal kombinálva is pompás, például az alábbi rendhagyó töltött paprika-receptben.
- 3 féle színű kalifornai paprika (adagonként 1 db)
- 400 g darált pulykahús
- 200 g bulgur
- 1 fej hagyma
- só, bors
- kakukkfű
- olívaolaj
A hagymát apróra kockázzuk, és az olívaolajon megpirítjuk. A darált húst is hozzáadjuk és továbbpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel ízesítjük. A bulgurt dupla mennyiségű sós vízben feltesszük főni, és hagyjuk, hogy félig megpuhuljon, majd hozzákeverjük a raguhoz és készre pároljuk.
A kaliforniai paprikákat keresztben felvágjuk, és belekanalazzuk a tölteléket, majd kalapként ráültetjük a tetejét. Egy sütőtálba tesszük, és forró sütőben addig sütjük, amíg a paprikák kicsit megereszkednek, roppanósra sülnek. Igazán könnyű, tápláló fogás, és könnyen, gyorsan elkészíthető.
Gyors vacsorának kitűnő, de ehetjük persze ebédre is, minden napszakban egyaránt finom. Jó étvágyat!
Puszi: Gabi és Réka