">

Csicseriborsós paradicsomleves

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,




A csicseriborsót még mindig nem ismerik elegen szerintünk, és ráadásul sokan nem gondolják az egészséges életmódba beleillő ételnek, pedig nagyon is az. Kitűnő fehérjeforrás, és igen gazdag rostokban, amelynek köszönhetően csökkenti a koleszterin felszívódását. Gazdag vitaminokban (B1, B6, C, E) és ásványi anyagokban is, hiszen folsavat, magnéziumot, cinket és vasat is tartalmaz. A paradicsomot pedig senkinek sem kell bemutatni, nem véletlen tehát, hogy a mediterrán konyhák kínálatában gyakorta szerepel e két alapanyag együtt is az ételekben. Most egy olaszosan fűszerezett csicseriborsós paradicsomlevest ajánlunk. Természetesen használhatunk friss paradicsomot és csicseriborsót is, ekkor az előkészítési idő jelentősen megnő, hiszen a paradicsomokat forró víz alá tartva meg kell hámozni és kimagvalni, majd felkockázni, a csicseriborsót pedig 6-8 órára be kell áztatni. Nem vétünk nagyot, ha e helyett konzervet használunk és a felszabaduló időt inkább a családdal töltjük, vagy éppen magunkra fordítjuk.

Hozzávalók:

  • 2 doboz hámozott paradicsomkonzerv
  • 1 doboz csicseriborsó konzerv
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • bazsalikom, oregano
  • kevés olívaolaj

Egy kis fazékban olajat hevítünk, majd megpirítjuk rajta az apróra vágott hagymát, és hozzákeverjük a fokhagymát is. Ráöntjük a paradicsomkockákat, átkeverjük a hagymával, majd felöntjük vízzel. Sózzuk, borsozzuk. Ízesítjük bazsalikommal és oreganóval, amely lehet szárított és friss is. 10 percig főzzük, majd hozzáadjuk a lecsepegtetett csicseriborsókonzervet is, és együtt összeforraljuk, puhára főzzük. Nem baj, ha a paradicsom picit darabosabb marad, de nagyjából azért krémesre fog az főni. Ízlés szerint egy kevés reszelt parmezánnal is lehet fogyasztani. Kiadós, laktató leves, amely mégsem nehezít el, ahogy az egy mediterrán fogáshoz méltó.