">

Divat a piknik!

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , , ,
Piknik – már maga ez az elnevezés is annyira jól hangzik. Persze ezt is az életet minden lehetséges módon élvező és örömmel megélő franciáknak köszönhetjük, hiszen a szó maga állítólag a francia “piquer”, azaz felcsipegetni igéből ered. Elegánssá a piknik fogalmát a hűvös angolok tették, akik megteremtették a divatját a kockás pokrócnak, a négyszögletes, fedeles kosárnak, és az abból előcsomagolható gyakran márkás porcelán étkészletnek és kristálypohárnak. Na, ennyire nem kell azért a dolgokat komolyan venni, de tény és való,  hogy a piknik egy jó dolog! Nem véletlen, hogy kezd divatba jönni. Divat a piknik, így van piknikdivat is. Nem árt, ha beszerzünk egy igazi piknikkosarat, a zárhatóság és belső rögzítőpántok okán sokkal praktikusabb, mint egy akármilyen füles kosár, amellyel a piacra járunk, és természetesen normális módon egyszerű tányérok és poharak, és evőeszközök vannak benne. Semmi márkajelzés, de nem eldobható, hanem elmosogatható. Az se baj, ha egy kockás plédet kinevezünk pikniktakarónak, egyébként egészen megfizethető áron saját tokkal rendelkező takarókat lehet olykor kapni bizonyos hipermarketekben is, így a természet velejárójával, fűszálakkal, némi földdel, porral, miegymással felavatott pokrócunkat könnyebb visszacsomagolni a hazaúton…

És a pikniknek aztán ezenkívül nincs határa. Aki szeretné, komplett kis kelléktárat is összekészíthet, párnát, mécsest, plusz takarót. De a legfontosabb, hogy tudjuk, kivel megyünk piknikezni, ennek megfelelően kell komplettálni a menetfelszerelést is. Egyedül ritkán megy az ember, bár egy jó könyv, egy-két szendvics, süti és némi itóka társaságában voltaképpen nem is rossz ötlet egy kis kikapcsolódás… De félre a tréfát, ez inkább egy romantikus vagy családi program. Mi ketten most romantikusan elkirándultunk az egyik kedvenc pesti helyünkre, a Normafához, hogy nektek is kedvet csináljunk egy kis kiruccanáshoz.

A régi Normafa Síház helyén megújult, rendkívül barátságos Normakert Étterem kínálatában valóban megtalálható a katonázós, szendvicses és borozgatós piknikkosár is, 2,3 vagy 4 főre megrendelhető. Ha valakit viszont a grillkert, a lángoskocsi, vagy a házias, finom ételek csábítanak el, azon sem fogunk csodálkozni. A hely pedig gyönyörű, nemzedékek óta a főváros egyik legkedveltebb kirándulóhelye a Svábhegy legmagasabb pontján fekvő Normafa, amely nevét egy terebélyes bükkfáról kapta annak idején. A fa elnevezését illetően számos legenda kering a köztudatban. Az egyik legelterjedtebb történet szerint e híres fa alatt fakadt egyszer dalra egy híres primadonna, és az operairodalom egyik legszebb áriáját énekelte el éppen Bellini Normájából. A Normafa környéke tavasztól őszig a kirándulókat, zöldbe vágyókat, és a hozzánk hasonlóan lelkes piknikezőket vonzza, télen pedig a szánkózni, csúszkálni kedvelőket, a snowboardozni vagy síelni éppen csak tanulókat. Már ha akad hó… Most hó nincs, de zöld gyep annál több, úgyhogy ha módotok van rá, akár a Normafánál, akár máshol piknikezzetek egy jót!

Puszi: Réka és Gabi