Amint megjelenik a piacon ez a narancssárga, szemet gyönyörködtető csoda, megfőzzük az első levest. Ki hogy szereti: narancslével, gyömbérrel, mézzel, curryvel, chilivel, lehet variálni, próbálkozni, tejszínnel lágyítani, nem lehet hibázni vele. A sütőtökleves menő és nyerő, életkortól függetlenül. Meg persze a sült tök is. Egy dobozban akár magunkkal is tudjuk vinni bárhová a felszeletelt sült tököt, és bár langyosan a legjobb, de hidegen is majszolható. És közben gondolhatunk arra a rengeteg jótékony hatásra, amely általa ér bennünket.
- 1 kg sütőtök
- 25 dkg fetasajt
- 1-2 dl olívaolaj
- 2-3 evőkanál balzsamecet
- só, bors
- friss rozmaring
- 2-3 evőkanál méz
- 1 marék fenyőmag
- 1 csomag rukkola
A sütőtököt félbevágjuk, meghámozzuk, kimagvaljuk és kb. 2-3 cm-es kockákra daraboljuk. Egy nagy tálban megfürdetjük olívaolajjal, balzsamecetet is locsolunk rá, alaposan megsózzuk, borsozzuk. Majd friss rozmaringleveleket tépkedünk bele, és ezzel is alaposan átforgatjuk. Egy nagy serpenyőben fedő alatt párolni kezdjük. Mikor puhulni kezd, rácsurgatjuk a mézet és karamellizáljuk még egy kicsit. Félrehúzzuk a tűzről. A fetasajtot apró kockákra vágjuk, és belekeverjük. Rukkolára halmozzuk, majd megszórjuk egy kevés, száraz serpenyőben megpirított fenyőmaggal. Könnyű és tápláló salátát kapunk belőle.