">

Fényvédelem ősszel is

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , ,
Ha nyár, akkor egyértelműen napszemüveg. Nem kérdés, hogy az erős napfénytől óvni kell szemünket, ráadásul a napszemüveg egy nagyszerű divatkellék is. Nem véletlenül próbálgatjuk szívesen, nézzük, hogy mi állna jól: a vagány, vékonyabb, sportos keret, vagy a karakteresebb fazon, ami akár az arcot is eltakarja. Az igazán ínyencek több darabbal is rendelkeznek, hogy öltözékükhöz igazítsák őket. Természetesen az sem mindegy, hogy milyen a keret formája, illeszkedik-e az arcunkhoz, de a legfontosabb mégiscsak az a hatás, amelyet a szemünk védelme érdekében teszünk

De mi van akkor, ha elmúlt a nyár? Jönnek a szürke őszi, majd téli napok. Alapszabály, hogy ilyenkor se feledkezzünk meg a fényvédelemről, és egyáltalán ne dobjuk sutba a napszemüvegünket. Ha pedig nincs, induljunk és szerezzünk be egy megfelelőt. Aki amúgy is szemüveges, annak egy picit nagyobb kihívás, hogy miként oldja meg a fényvédelmet.

Milyen legyen a lencse?

„Egy dioptriás napszemüveg látványra éppen úgy néz ki, mint divatos társai, polarizált, színátmenetes, vagy tükrös is lehet, akár egy normál típus” – mondja Klatz Norina, a Tipton Eyeworks optometrista tanácsadója. – „Ráadásul progresszív kialakítású lencsével is készülhet a napszemüveg. Kényelmes, zavaró fénybeszűrődés, tükröződés nélkül viselhető, komoly hátránya viszont, hogy ha belépünk valamilyen zárt térbe, azonnal váltanunk kell a normál szemüvegünkre, így annak mindig kéznél kell lennie. A legegyszerűbb megoldás, amely bármilyen szituációban tökéletes eredményt tud nyújtani, legyen az éppen egy séta, biciklizés, autóvezetés vagy szabadban/irodában történő munkavégzés stb.., az a fényre sötétedő szemüveglencse. Egy ilyen típusú lencse megoldja, hogy ne kelljen szemüveget váltani. Az új generációs lencsék beltéren kivilágosodnak és szinte semmilyen alapszínnel nem rendelkeznek. Szabadban pedig igazodnak az UV-sugárzás mértékéhez és ennek megfelelőlen sötétednek be a kiválasztott színre.”

A Tipton Eyeworks Showroom szakemberei a viselő igényeit és kéréseit figyelembe véve választanak a piacon található gyártók és azok lencséi közül. A Zeiss egyik új fejlesztése a PhotoFusion X –tökéletesített fényre sötétedő lencsék, melyeknek napszemüvegekkel megegyező teljesítménye van a szabadban. Akár 2,5x gyorsabban világosodnak beltérben. Egyedülálló kék fény szűrésük és jó megjelenésük van anélkül, hogy zavaró kékes-lilás tükröződést tapasztalna, mivel a lencsék alapanyagában biztosítják a védelmet a mesterséges kék fény ellen. Emellett teljes körű UV-védelem – kültéren és beltéren egyaránt.

Másik opció lehet az Adaptive Sun intelligens napszemüveglencse, amely lehetővé teszi a lencsetónus intelligens alkalmazkodását az UV-sugárzásnak való kitettségi szint alapján. Szintén 100 %-os UV védelmet biztosít, egyetlen irányból sem kell a fénysugaraktól tartani, ráadásul 18-35 másodperc alatt alkalmazkodik a lencse az aktuális fényviszonyhoz. Így szabadban, napfénynél erősen, árnyékban és gyengébb fénynél mérsékelten sötétedik. A lencse színét viselője választhatja meg. Rendelhetőek teli és átmenetes színezéssel, de akár polarizált változatban is, amely autóvezetésnél, vagy vízparton tökéletes tükröződéscsökkentést biztosít. Ezek a lencsék beltéri használatra kevésbé ajánlottak, hiszen típustól függően rendelkeznek egy alap színmélységgel és napfény hatására intenzíven besötétednek.

„Van még egy fontos újdonság: a nemrégen bemutatott Essilor Transitions Gen 8 lencse család” – folytatja Klatz Norina. – „Ezeket a mindennapokban használható lencséket is úgy tervezték, hogy segítségükkel mindig a lehető legjobb fényben lássuk a világot. Automatikusan adaptálódnak a változó fényviszonyokhoz, az átlátszótól akár a legsötétebb árnyalatra váltva védik a szemeket, csökkentik a szem megerőltetését és a szemfáradtságot. Ezeket a lencséket akár virtuálisan is ki lehet próbálni, így könnyebb választani a 7 különböző színárnyalat közül. Integrált kék fény és 100% UV védelemmel rendelkeznek.”

Milyen legyen a keret?

A Tipton Eyeworks bármelyik kerete viselhető napszemüvegként is a megfelelő lencsével. Nyáron azonban még mindig az NVSBLE keretek a legnépszerűbbek. Ezt a kollekciót a top 10 bestseller termék inspirálta. Áttetsző anyagával, apró aranyszínű, homokfúvott hatású részleteivel most már nem ez az első nyár, amikor hódít. A NVSBLE minden darabja választható naplencsével, dioptriás naplencsével, illetve optikai lencsékkel is. A nyár kedvence idén is a polarizált lencsés változat volt, amelyet még korábban a márka egyik nagy rajongója, a világhírű Michael Madsen mutatott be. Szemüvegét igazi fenegyerekként viselte a vásznon, illetve leginkább vízi sportok, szörfözés, vitorlázás közben, hiszen tökéletesen szűri meg a visszaverődő fényeket, s közben csillogásmentes képet biztosít. Nincs többé vakító fény, javul a látás és élesebbek lesznek a kontrasztok, a színek élénkebbek, 100% UV-A és UV-B védelem és különösen ideális azoknak, akik szeme fényérzékeny. Viseljük bátran ősszel is!