">

Fesztiválra fel – irány Pécs!

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,
gabireka_feketefeherIlyenkor tavasz táján valahogy megjön az ember kedve az országjáró kirándulásokhoz. Már nem kell a nagykabát, nem leszünk nyakig sárosak, ha sétálunk valahol, de nincs is még az a banánérlelő negyven fok, amikor csak a strand meg a jeges limonádé segít rajtunk. Ebben az évszakban ideális venni, ha nem is a nyúlcipőt, de egy könnyű surranót, meg egy útikalauzt, és nekivágni felfedezni, hogy mennyi szépséges helyet rejt a mi kis hazánk. És szerencsére program és alkalom az van bőven, mert egymást érik a jobbnál jobb fesztiválok, események, győzzünk csak választani közülük!

Ahová mindenképpen érdemes eljutni, az például Pécs. A város minden évszakban kínál látnivalót, műemlékeivel, múzeumaival, de a május 16-án kezdődő, 5 napos Zsolnay Fesztivál, amelyet idén 2. alkalommal rendeznek meg, egészen lenyűgöző programokkal várja a látogatókat.

A Zsolnay család egykori kerámiagyárának helyén, pecsi kepaz Európa Kulturális Fővárosa program keretében 5 hektáron 2010-ben kialakított kulturális-művészeti övezet mára Pécs szerves részévé, a város büszkeségévé vált. Közel 30 műemléképület, hatalmas kertek, állandó- és időszakos kiállítások, planetárium, játszóterek, színház- és koncerttermek, hangulatos éttermek, kávézók és kis kézműves boltok egész napos programot biztosítanak minden korosztálynak – mindössze 15 percnyi sétára Pécs belvárosától. Közép-Kelet-Európa legnagyobb kulturális épületegyüttese egész évben számtalan érdekes programot kínál, ám a legnagyobb jelentőségű eseménysorozata minden kétséget kizáróan a Zsolnay Fesztivál. A fesztiválon természetesen akadnak felnőttprogramok is, hiszen a a retro sörmozi és a hozzákapcsolódó Sörfőzdei relikviák kiállítás, illetve  “A sörfőzés titkai” előadás inkább az apukákat célozza, a gyerekeknek tucatnyi klassz programmal készül a város. Édesszájúaknak kihagyhatatlan a Marcipán Múzeum, a képzőművészet iránt érdeklődőket inkább a Vasarely Múzeum, és az ottani rendhagyó játékos rajzórák lehetnek izgalmasak.  A macirajongóknak maradandó élményt nyújt a Ferencesek utcájában fellelhető Brummogda, ahol saját mackót lehet  varrni, az élő állatok kedvelői pedig hüllőket és halakat csodálhatnak az Akvárium Terráriumban, no meg kicsit odébb a Pécsi Állatkertben is.  A Zsolnay negyedben a fesztivál ideje alatt folyamatosan látogatható a Bóbita Bábszínház Bábmúzeuma, a Planetárium és a Labor-Interaktív Varázstér fantázianévre hallgató „csodák palotája”.

Lesznek egészen különleges programok.  Négy napon át, naponta hatszor megtekinthető a Kaleidoact előadás, mely az első, óriás kaleidoszkópban játszódó tárgy- és mozgásszínházi produkció egy látomásszerű, magával ragadó élmény megtekintésére csábítja a nézőt. A „víz alatti délibáb” egy a valóság és illúzió határát folyamatosan elmosó játék, melyet mélytengeri élőlények formája, mozgása, fényei inspiráltak. Másik izgalmas időtöltés lehet A Detectivity, azaz az első élő nyomozójáték, amelynek főszereplői a látogatók. A játékra 6 fős csapatok regisztrálhatnak és játszhatnak egyszerre, akár egymás ellen is naponta háromszor.

_MG_2963Aztán, hogy mi minden lesz még Pécsett ebben az izgalmasnak ígérkező 5 napban, szinte felsorolni is lehetetlen. Fényfestő workshop, Változz mesehőssé! – játék és egy ÉlményMűhely nevű móka, amely megmutathatja, a matematika több is lehet, mint szigorú tudomány. A kicsiket kisállat-simogató és a Bóbita Bábszínház előadásai várják, és még a méhészkedés rejtelmeibe is bepillanthatnak. Lesz interaktív komolyzenei koncert, a Pannon Filharmonikusok közreműködésével, és lemezbemutató gyermekkoncert Palya Beával, Bon-Bon Matiné a Four Fathers énekegyüttessel. És persze a felnőttek számára is bőven akad program, számtalan remek koncert, így például jazzkoncert Malek Andreával, a Mrs. Columboval, lesz Moldvai Táncház, és több mint 50 társasjáték egy helyen, az úgynevezett Inkubátor Házban. A játékosok 15 játékállomáson ülhetnek asztalhoz, ahol fejlesztő-, egyéni fejlesztő-, családi, party és stratégiai játékokat próbálhatnak ki, a szabályok megismerésében játékmoderátorok segítenek.  A program 4 éves kortól egészen felnőtt korig kínálja a játéklehetőségeket. Bővebb információt, részletes programot a www.zsolnayfesztival.hu oldalon lehet találni. zsolnayfesztivalVannak programok amelyekre érdemes előzetesen regisztrálni, de napijegy és  5 napos bérlet egyaránt váltható a fesztiválra. Annyi bizonyos, Pécs megér egy látogatást, a pünkösdi hosszú hétvége és ez az őrületesen gazdag programdömping remek alkalom lehet rá. Ajánljuk szeretettel!

Puszi: Gabi és Réka