">

Fedezzük fel! – Magyarhertelend

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , ,
normafasLassan ideje lesz eldönteni, hogy mikor merrefelé “kanyarodunk” pihenésileg, családilag ezen a nyáron. Sokan terveznek rövidebb-hosszabb külföldi utakat is, nyilván vérmérséklet és a pénztárca szerint is, és igen, annak is igenis van létjogosultsága, hiszen a világot, más országokat, más kultúrákat is látni kell, és mielőbb érdemes gyerekeinket is megismertetni az utazás szépségével. De sose feledjük, hogy egy gyönyörűséges kis országban élünk, ahol szintén annyi látnivaló és nagyszerű hely akad ezen a 93 000 négyzetméteren, hogy érdemes új célpontokat felfedezni a saját hazánkban is. Magyarországon végül is bármely pontból bármely pontra eljuthatunk néhány óra alatt is, autóval nyilván könnyebb, de ha vonattal és távolsági busszal vágunk neki, akkor is elérhető sok úticél.

Közismert tény, hogy Magyarország rendkívül gazdag Magyarhertelend_tajgyógy- és termálvizekben, mintegy 2000 éves fürdőkultúránk van, és több mint 1200 regisztrált gyógyforrásunk. Így igazából az ország minden részén találunk olyan pontot, amelynek közelében remek termálfürdőt, és hozzá kapcsolódóan nagyszerű kikapcsolódási lehetőségeket találunk. Nemrégiben egy kevéssé ismert baranyai üdülőhelyet ajánlottak figyelmünkbe, ezt most mi is örömmel megosztjuk veletek. Magyarhertelend Pécs városától mindössze 24 kilométerre található, a komlói kistérségben, a Mecsek-Hegyhát Üdülőkörzetben, Dél-Dunántúl egyik legváltozatosabb, legszebb részén. Ezen a területen korábban kicsit viharos volt a lét, a törökök elől elmenekültek a lakosok, majd a XVIII. század környékén épült itt ismét település Hertelend néven, akkor még németajkú lakossággal, majd később a magyar lakosság számának növekedése után kapta a Magyarhertelend nevet.

magyarhertelend_furdoMagyarhertelendet két termálkútja tette híressé, melyek 550 m mélyről 38 Celsius fokos, és 1062 m mélyről 63 Celsius fokos melegvizet szolgáltatnak.A termálvizek kedvező hatással vannak a reumatikus, ízületi, keringési és idegrendszeri megbetegedésekre és emellett a víz fluorit-tartalma miatt fogínybetegségek gyógyítására ivókúraként is remekül használható. Egy méltóságteljes ősparkban található a magyarhertelendi Termál- és Élményfürdő, ahol a gyógyulni vágyó idősebbek és a naphosszat vízicsúszdázó fiatalok egyáltalán jól érezhetik magukat. Az egyedi építészeti stílust képviselő fürdőkomplexum 4 fedett és 6 kültéri medencével rendelkezik. A 2013-as nyári szezon újdonsága pedig nem más, mint egy gyermek vízi játszótér, ahol különböző élményelemek mellett egy 7 méteres családi csúszda is helyet kapott.

Minden pénteken és szombaton este 20 órától magyarhertelendéjfélig zenés esti fürdőprogramok vannak, különleges szaunafelöntésekkel. Sörös-jeges borzongás, eperhabos kényeztetés, citromos testradír – ilyeneket is tudnak a Hertelendi Termálfürdő szaunamesterei, aki az Országos Szaunamester Bajnokságon is szép eredményeket értek el: ők büszkélkedhetnek „a legjobb amatőr szaunamester”, valamint „a legjobb szaunamester csapat” címmel is. Egyébként a szaunakedvelők itt igazán tobzódhatnak, külön részlegben ruhában és külön fürdőruha nélkül, és van finn szauna, aromaszauna, infraszauna, bioszauna, gőzkabin és kültéri fatüzeléses szauna is. Azt pedig, hogy akár egy egész napot unatkozás nélkül el lehessen itt tölteni, további extra dolgok garantálják: gyógyító parajdi kősó felhasználásával épült sóbarlang, 13 féle kényeztető masszázs, vidám hangulatú aquafitnesz, sportszerbérlési lehetőség, szülőknek szolárium, babáknak babaúszás.

A nagy szezonnyitóra június 22-én, szombaton kerül sor, majd júliustól kezdődik a Fürdőfesztivál, a szezon pedig (remélhetőleg a nyárral együtt) augusztus 31-ig tart. Részletes információkért érdemes a honlapot böngészni! Nekünk nagyon megtetszett a leírás alapján ez a hely, előbb-utóbb sort kerítünk rá, hogy ellátogassunk ide! Reméljük, nektek is sikerült kedvet csinálnunk hozzá!

Puszi: Gabi és Réka