">

Habos sült nektarin

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , ,
nyariDesszertet enni kell. Még nyáron is. És nem, nem lehet mindig fagyi, akármilyen jó is lenne. Persze, sütni nem mindig van kedve az embernek, bár nagy a kísértés, hogy a finom idénygyümölcsökből pitét, lepényt, piskótát varázsoljunk az asztalra, de tegyük a szívükre a kezünket: 30 fok felett tálakat, robotgépet előkapni, tojásokat szétválasztgatni, méricskélni, kivajazni, és ami a legfontosabb, egy órára 200 fokra feltekerni a sütőt, na az már embert próbáló kihívás! De ha már gyümölcs, akkor itt egy gyors ötlet, ami mégiscsak más, mintha csak úgy – ahogy egyébként imádjuk – karikáznánk vagy negyedelnénk fel a barackot ebéd utánra.

Ez főleg akkor mentőötlet, ha a megvásárolt barack, legyen nektarin vagy őszibarack még nincs a helyzet magaslatán, azaz nem elég érett, nem elég puha, netalántán nem elég édes. Akkor jól jöhet egy kis rásegítés.

Hozzávalók:hozzavalok_sult nektarin

  • 1-1 nektarin vagy őszibarack fejenként
  • 1 kis doboz mascarpone
  • 1 dl tej
  • őrölt fahéj
  • vaníliakivonat vagy vaníliáscukor
  • 2 evőkanál nádcukor
  • 1 teáskanál étkezési keményítő

Így készül:

A nektarinokat alaposan megmossuk, majd félbevágjuk, kimagozzuk. A feleket héjas felükkel lefelé egy tűzálló tálba fektetjük. Személyenként 1 db gyümölccsel számolunk, bár elég kiadós desszert, nem biztos, hogy egy jó ebéd után meg tudjuk enni az egészet. Egy kis csészében elkeverjük a cukrot, vaníliával és az étkezési keményítővel, és alaposan meghintjük fahéjjal is. Ezt a keveréket adjuk a mascarponehoz, amelyet egy kevés tejjel lágyítunk. Ha esetleg van otthon kávétejszínünk, az is jó lehet hozzá. A fahéjas krémet ráhalmozzuk a barackra, és 20-25 percre a sütőbe dugjuk, 150-160 fokra. Fényesre sül a hab, és zamatosra a nektarin. Más gyümölccsel is jó lehet, próbáljátok ki! Nekünk bejött! :-)

sultnektarin

Puszi: Réka és Gabi