">

Hogyan legyél menő gamer anyuka?
Nem tudjuk, ti hogy vagytok vele, de mi imádjuk a számítógépek világát. Annyi mindenben segíti az életünket! Hasznos tippeket kaphatunk programokhoz, idő hiányában könnyen vásárolhatunk is, recepteket vadászhatunk, sőt még a gyerekneveléshez is találhatunk jó tanácsokat. Na de amit a gyerekeink művelnek a géppel! Az már néha kicsit sok, nem igaz? Veletek is előfordul, hogy aggódtok amiatt, hogy a gyerek túl sokat játszik a számítógépen? Ez felesleges aggodalom, szerintünk inkább ti is legyetek menő gamer anyukák!

Hogy mit is jelent ez a kifejezés? Ahogy hazaér a gyereked a suliból, még földet sem ért az iskolatáska, de már be is kapcsolta a számítógépet és elindította a videojátékot. Órákon át képes püfölni a billentyűzetet, és észre sem veszi, ha szólsz hozzá. Akkor az a hírünk van, hogy te is gamer anyuka vagy.

boy and a girl playing video game --- Image by © Royalty-Free/Corbis

A helyzet nem olyan vészes, mint elsőre gondolnád. Tudományosan bizonyított tény, hogy a digitális játékok – ha ésszel és mértékkel űzik őket – sokat segíthetnek a gyerekek fejlődésében. A kamaszok nagyon hálásak tudnak lenni, ha megérted és elfogadod a hobbijukat, és betartasz néhány egyszerű szabályt. Ezzel el tudod érni, hogy a számítógépes játékok ne falat, hanem hidat emeljenek kettőtök közé.

Jó, jó, de azon aggódsz, hogy miért ül a szobájában egész nap egyedül.

Nincs egyedül. Ha az online, több szereplős játékok egyikével játszik (például ilyen a League of Legends, a DOTA2, a CS:GO), akkor más szobákban hozzá hasonló kamaszok ülnek, akikkel együtt küzdenek. Lehet, hogy éppen új stratégiát alkotnak közösen vagy a legutóbbi meccs tapasztalatait beszélik meg. Kérdezz rá, hogy kikkel játszik – talán élőben is barátok, vagy éppen online ismerkedett meg egy új társasággal.

Ezt még meg is értenéd, de fogalmad sincs róla, mit lehet ezen élvezni?

Ó, nagyon is sok mindent! Játék közben a gyereked egy olyan világba kerül, ahol egyértelműek a célok és a szabályok, ahol erősnek és kompetensnek érzi magát. Ha többen játszanak, akkor pedig ott van pluszban a közösségi élmény is. Vagy mi lenne, ha inkább őt kérdeznéd erről? Biztos szívesen mesél róla, ha úgy érzi, tényleg kíváncsi vagy rá.

Indulni kéne, vacsoraidő van, megjött a nagymama – miért nem lehet abbahagyni azt a fránya játékot, ha szólunk neki? Hát mert nem. 

Bizonyos játékokat nem lehet lestoppolni – főleg ha a fent említett online, több szereplős változatról van szó. Ez pont olyan, mintha a foci Eb közvetítéseit állítanák le, mert Ronaldót ebédelni hívta az anyukája. Ha szeretnél neki mondani valamit, inkább csúsztass egy cetlit az asztalára, vagy írj neki chat üzenetet. Amint véget ér a meccs – ami játékfajtától függően 20-40 perc – reagálni fog rá.

Vagy mégsem? Van olyan, hogy a gyerek túl sokat játszik. Ez vajon miért lehet?

Játék közben az ember hajlamos elveszteni az időérzékét, és nem is veszi észre, hogy már órák óta nem állt fel a gép elől. Ha a tanulás vagy más tevékenység rovására kezd menni a gamerkedés, az már figyelmeztető jel, de a teljes tiltás ebben az esetben sem megoldás. Inkább egyezzünk meg a gyerekkel, hogy mikor, mennyit és milyen feltételekkel játszhat.

Na most tényleg. Ahelyett, hogy folyton a gép előtt ülne, miért nem megy ki inkább a levegőre? Miért nem sportol inkább? 

Az nem jó, ha egyáltalán nem mozog a gyerek, viszont a sportra sem fogjuk tudni rávenni parancsszóval. Találjunk olyan mozgásformát, amely közel áll a kedvenc videojátékához! Ha a lövöldözős játékokat szereti, vigyük el lasertagezni vagy íjászkodni, ha a FIFA 2016 előtt tölti a napjait, akkor menjünk el együtt focizni.

Szerencsére vannak már olyan programok is, mint például a Chio Mozdulj Gamer események, ahol a gyerekek együtt próbálhatnak ki új sportokat, és közben ismerkedhetnek a hasonló érdeklődésű fiatalokkal. Az aktuális eseményekről a mozduljgamer.hu weboldalon vagy a facebook.com/mozduljgamer oldalon találhatunk információt. Ráadásul a részvétel teljesen ingyenes – legfeljebb regisztrálni kell az adott programra.

Egy próbát megér, hogy elbeszélgess a gyerekeddel a videojátékról – ki tudja, még a végén neked is kedved támad kipróbálni és utána te is kimész vele mozogni.

Mi mindenesetre teszünk egy próbát, hátha nem is olyan nehéz menő gamer anyukának lenni!