">

Hörcsög és nyúl az otthonunkban
Előbb-utóbb minden családban elérkezik a pillanat, amikor a gyerekek kisállat után kezdenek nyafogni. Ha kutyát és macskát nem szeretnétek igazán, akkor valószínűleg valamilyen simogatható, kedves kisemlős jöhet elsősorban szóba. Nézzük a praktikus tudnivalókat!

Magyarországon az legelterjedtebb kisemlősök közé tartozik a hörcsög és a nyúl. Tartásuk nem bonyolult, de néhány dolgot mindenképpen szem előtt kell tartanunk, ha ilyen állatokat szeretnénk magunkhoz venni. Ebben a cikkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat!

Egy hörcsög csupán 2-3 évig boldogítja a családot. Egy nyúl viszont akár 8-12 évig is velünk élhet. Sokan nem tudják, de hörcsögöt csak és kizárólag egyedül szabad tartani. Másik hörcsöggel együtt tartva sajnos bármikor bánthatják egymást, ez pedig akár halálos kimenetelű is lehet. Bár a nyulat sokan egyedül tartják, igazán csak fajtárssal lehet boldog. A legjobb felállás az, ha ellentétes nemű, ivartalanított nyuszikat tartunk együtt. Különböző helyről vagy különböző időben érkező nyúl nem tehető azonnal közös helyre, előbb 2 hét karanténba kell helyezni az új állatot. Ezzel kivédhető a fertőzések átadása lappangó betegség esetén. A karantén után is csak fokozatosan lehet összeszoktatni őket, mert védik a területüket, így nagyon komoly harcok is kialakulhatnak. Más állattal nem társítható sem a hörcsög, sem a nyúl, mert megbetegíthetik vagy sebesíthetik egymást. A felelős állattartás egyik fő eleme az, hogy kedvencünket orvoshoz visszük, ha beteg. A hörcsöghöz és a nyúlhoz is egzotikus szakállatorvos ért megfelelően. A nyúlnak oltásokra is szüksége van. Több nagyon komoly betegség is van, ami védőoltással könnyen megelőzhető.

Ezek a zsákmányállatok 18-25 fok között, huzatmentes helyen érzik jól magukat. A hörcsögnek minimum 80*50 cm alapterületű ketrec, terrárium vagy bútorlapokból épített lakás az ideális. Mivel szeret ásni, legalább 10-15 cm vastag almot biztosítsunk neki (forgács, kenderalom, lenalom vagy papíralom). A hörcsög lakhely elengedhetetlen kelléke a futókerék. Ebből minimum 28 cm átmérőjűt vásároljunk. Fontos, hogy ne rácsos legyen, mert abba beakadhat és eltörhet a lába. Szüksége van sok-sok bújóhelyre: fa házikó, kerámia alagút, szénakupac, kókuszdióhéj. Ahhoz, hogy szép és rendezett legyen a bundája, biztosítsunk számára csincsillahomokot egy minimum 15 cm átmérőjű edényben. Ebben hempereghet, áshat, illetve illemhelyként is használhatja. A nyúlnak ennél jóval nagyobb helyre van szüksége: legalább 4 m2 az ideális. Mivel nagy a mozgásigénye, ezért ketrec helyett jobb választás egy nagy karám vagy egy nyúlbiztos lakás. A nyúlnak is szüksége van bújóhelyekre: házikók, nagy csövek. A rágható játékok jó elfoglaltságot nyújtanak: szénalabda, mogyoróág. Érdemes kialakítani egy úgynevezett minirétet is a nyúl lakhely területén, amiből tud legelni, és közben WC-nek is használhatja. Ennek az alapja egy olyan nagyobb doboz vagy alomtálca legyen, amiben kényelmesen elfér, pár lépést meg is tud tenni. Az aljára tegyünk jó nedvszívó almot, a tetejére pedig kerüljön sok-sok friss széna.

A hörcsög fő tápláléka a magkeverék. Ebből minden nap egy evőkanálnyit kell adnunk neki. Egy jó minőségű hörcsög magkeverék legalább 25-30 féle összetevőt tartalmaz. Emellett biztosítsunk számára naponta valamilyen zöldséget, mezei növényt vagy csírát. Szárított rovarokat pedig néhány naponta adjunk neki. Nasi gyanánt ideálisak a különböző olajos magvak. A nyúl helyes táplálása ettől merőben eltér, mivel számára a magok egyáltalán nem valók. A nyúl fő tápláléka a széna, ennek korlátlan mennyiségben rendelkezésére kell állnia. Gyors az anyagcseréje, szinte folyamatosan eszik, éheztetni nem szabad. Friss füvet is lehet kínálni neki, de ehhez fokozatosan hozzá kell szoktatni az emésztését, mert a hirtelen sok friss élelemtől felpuffadhat, hasmenése lehet, és meg is halhat. Pelletált, magas minőségű és minimum 20% rosttartalmú tápot is ehet a széna mellé. Kiegészítő eleségekként adhatunk neki zöldleveles növényeket: kapor, mogyorólevél, tyúkhúr. A friss ivóvízről sem szabad elfeledkeznünk! Mint minden emlős, a hörcsög és a nyúl is iszik vizet. Ezt egy golyós önitatóban vagy egy tálban biztosítsuk számukra, és naponta cseréljük frissre.

Bármelyik kisemlős mellett is döntünk, biztosan rengeteg szép és örömteli pillanatot fog okozni számunkra. Ha megfelelően utánajárunk az adott faj helyes tartásának, és alaposan felkészülünk új családtagunk érkezésére, nem érhet minket meglepetés.

A cikk a Hörcsögmentés (Együtt a Kisállatokért Alapítvány) és az Első Nyúlmentő Alapítvány segítségével készült. Ha tanácsra lenne szükségünk, vagy gondolkozunk az örökbe fogadáson, bátran vegyük fel velük a kapcsolatot!

Hörcsögmentés: horcsogmentes@gmail.com

Együtt a Kisállatokért Alapítvány: info@ragcsalomentes.hu

Első Nyúlmentő Alapítvány: nyulmentes@gmail.com