">

Nyusziskodás – nem csak Húsvétkor
Ha Húsvét, akkor nyuszi. Sokan szoktak töprengeni, hogy vajon miért, meg hogy miként magyarázzák a képzavart a gyerekeknek a tojással, de kis utánaolvasás után kiderül, hogy már évezredekkel korábban a tavasz, a termékenység, a megújuló természet szimbóluma volt a nyúl, szent állatként tisztelték. Aztán a középkorban a legendák szerint Németországban vált húsvéti jelképpé, és itt készült el az első cukorból készült, ehető változat is. Később pedig szintén német földről terjedt tovább, hogy húsvétkor fészekbe rejt ajándékot a nyuszi, és ha már fészek, akkor tojás is. Persze azért sok helyen van más ajándék is, kisebb-nagyobb, vannak például, akik a szabadtéri sporteszközök ajándékozását tartogatják erre az alkalomra. És vannak, akik úgy gondolják, hogy ha már Húsvét, akkor nyúl. Tényleg. És élő nyuszit ajándékoznak, amelynek a későbbi sorsát egyáltalán nem gondolják végig. NE TEGYÉTEK!!! Nincs szomorúbb dolog annál, mint amikor az ünnep után a kidobott nyuszikat mentik az állatvédők. 

A nyuszi nem  játék. Viszont egy csodálatos kis háziállat. Ha valóban úgy érzi valaki, hogy szeretne egy tapsifülest az otthonába, akkor sok-sok felkészülés és utánaolvasás nyomán végül is, miért ne? Ebben az esetben ugyan nem házinyulat, hanem kifejezetten házi kedvencnek tenyésztett törpenyuszit érdemes beszerezni. Még egy kulcsszó! TENYÉSZTETT!!! Soha, de soha ne vegyetek ellenőrizetlen helyről, apróhirdetési oldalról, állatkereskedésbe zsúfolt ketrecből törpenyuszit. Nagyon sok megbízható tenyésztőt találtok a neten, és a Facebookon is több csoportban, fórumon utána tudtok olvasni a dolognak. A törpenyuszi nagyon kényes kis állat, sok rejtett betegséget hordozhat, és ugye ti sem szeretnétek néhány hét-hónap után sírni a megbetegedett kisállatért? 

Mert imádnivaló kis kedvenc, ez egészen biztos. Úgyhogy a sok lebeszélés után most jöjjenek az érvek, hogy miért is tartsatok nyugodtan törpenyuszit, ha megszületett a vágy már erre (bennetek, de talán inkább a gyerekekben).

 • nem kell sétáltatni
 • egyszerű a táplálása
 • tiszta, teljesen szagtalan kisállat
 • nagyon könnyen szobatiszta lesz
 • pihepuha, simogatnivaló
 • nagyon szereti a társaságot, és ha foglalkoznak vele
 • kifejezetten okos állatka

Persze az elhelyezéséhez azért kell egy jó minőségű ketrec, legalább 100×50 cm-es ketrecet írnak a szakértők, de ez azért nagyon pici. Ehhez vagy kell egy hozzákapcsolt karám, kifutó, vagy napi több óra mozgás a lakásban. Szénát és nyúltápot könnyű vásárolni, alomtálcába pedig fapelletet javaslunk, könnyebben tisztántartható, mint a szóródó faforgács. A nyuszi pedig valóban bámulatosan gyorsan szobatiszta lesz, ez nem igazán a mi érdemünk, hanem ő követi az ösztöneit, nem hagy nyomokat maga után, nehogy megtalálják, így ha kint hagyjuk is portyázni a lakásban, hamarosan rohan vissza, ha kis- vagy nagy dolga támad. A nyúlbogyók pedig nem büdik, hiszen a nyúl kizárólag növényevő, így a kis gömböket simán össze lehet szedni, akár 1-2 naponta is elég takarítani a körletet. 3 hónapos kora után kezdődhet a “hozzátáplálás”, pici zöldséget, fűszernövényeket kaphat a nyuszi, fokozatos hozzászoktatással. Ha jól bírja, mehetünk tovább. 

Na de nézzük, tényleg csak előnye van a nyuszinak? Azért van néhány dolog, amire figyelni kell. 

 • érzékeny gyomrú állatka, nagyon rövid emésztőcsatornával, így a legtöbb nyúlbetegség ilyen eredetű
 • éjszakai állat, ezért akkor válasszátok, ha nem olyan helyiségbe kell tenni, ahol alszik valaki
 • a fogát rendesen kell koptatnia, mert amúgy rendszeresen nő, és lehet, hogy többet kell fogorvoshoz vinni, mint magunkat
 • csak ivartalanítva kaphat majd társat, már ha nem akartok további kis nyuszikat. (nem)
 • könnyen megrághat bármit a lakásban, így fokozottan figyelni kell a vezetékekre, bútorlábakra, papírdobozokra, egyéb tárgyakra
 • gondoljunk előre arra, hogy lesz-e kire bízni, ha elutazunk

Vannak dolgok, amelyek ijesztőnek tűnnek, úgyhogy ezeket érdemes alaposan átolvasni előre. Nagyon sok jó tenyésztői weboldal van, ahol komoly összefoglalót találhattok arra nézve, hogy mit egyen a nyuszi, melyik táp a jó, fontos, hogy egyformára préselt pelletekből, rudacskákból álljon és persze magas legyen a rosttartalma. Legyen gabonamentes, mert a gabona nem jó a nyuszinak. Sok zöldséget és néhány gyümölcsöt, sok növényt megehet, és legalább ennyit nem, mert tilos, veszélyes vagy mérgező számára. De ez egyáltalán nem bonyolult, és ha rájöttök 1-2 olyan zöldségre, fűszernövényre, ami könnyedén beszerezhető, akkor az éppen elég lesz a friss étkekből, mert a törpenyuszi táplálékának amúgy is kb. 80 %-a széna kell, hogy legyen. A nyuszi amúgy egész nap rágcsál, kivéve, mikor alszik, és ezeket aztán relatív hamar ki is pottyantja. Kicsi és formás állatka, átlag súlya 1,5-2 kg között van. Könnyű szállítani, de arra például érdemes előre gondolni, hogy ha elutaznátok, kire bízzátok, mert 1-1 napnál tovább nem lehet egyedül hagyni, mert könnyen depressziós lehet. Rendkívül ragaszkodó, néhány hét alatt elkezd kötődni, ekkor ki is választja valószínűleg a kedvenc gazdit, de minden családtagot szeret. Azt kevésbé, ha a gyerekek kergetik, mert a nyuszi ugye eredetileg egy zsákmányállat, tehát az nem szerencsés, ha megyünk utána és be akarjuk cserkészni. Ha viszont hagyjuk, hogy ő jöjjön hozzánk, akár egy-egy finom falatért, akkor nagyon hamar közeli barátságba keveredhetünk.

A törpenyuszi meglepően okos állatka. Remekül be fogja lakni a kis ketrecét, minden jelet felismer, és hát ahogy írtuk, pikkpakk szobatiszta lesz. Addig amúgy nem is nagyon kell kiengedni, de ha látjuk, hogy már csak a megfelelő helyre ürít, akkor megbízhatunk benne. Sok trükkös játékot lehet a nyuszival játszani, így nagyon szórakoztató állatka is. Bele lehet feledkezni a bájos mozdulataiba, szokásaiba. 

A szőre mérsékelten hullik, szaga egyáltalán nincs, illetve van, púderillata van. Pihepuha, örömmel jön simogatásért, vagy mászik be az ölünkbe. Átlagosan 6-8 évig él, de ivartalanítva akár 10-12 évig is élhet családi kedvencként. Szóval ha úgy érzitek, hogy megérett az idő arra, hogy beadjátok a derekatokat egy kisállatra, akkor a törpenyuszi remek választás. Nem Húsvéti nyúlként, hanem felelősségteljesen, átgondoltan, évekre vállalva.