">

Egészségünk nem csak a miénk

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,
Anyaként az ember felelőssége a duplájára nő. Duplájára? Ugyan már! Ezerszeresére! Ha addig is vigyáztunk magunkra, akkor pláne, de ha ifjú korunkban kevésbé voltunk felelősségteljesek, akkor gyerekeink születése után egészen biztosan észbe kapunk: van kiért, van miért figyelnünk magunkra. Anyák napja közeledtével biztosan sokan gondolunk arra is, hogy ha még szerencsések vagyunk és köszönthetjük édesanyánkat, akkor bizony rá is gondolnunk kell, őt is figyelmeztetni kell arra, hogy még sokáig szükségünk van rá, anyukaként és nagymamaként egyaránt. És persze az idő múlása a gyerekeink növekedésével bennünket is ráébreszt: érdemes időről időre egészségünkre is gondolnunk.

Vannak olyan vizsgálatok, amelyek elvégzése életkortól függetlenül rendszeresen ajánlott, évente célszerű szakorvossal konzultálni. Ilyen a fogászati- és szájüreg-vizsgálat, amit akár havi rendszerességgel magunknak is elvégezhetünk, de évente javasolt szakemberhez fordulni egy alapos állapotfelmérésre. Hasonlóan figyelnünk kell a bőrünkre, különösképpen anyajegyeinkre. A bőrgyógyászati szűrővizsgálat szintén évente válik aktuálissá.

A betegségek időben történő felfedezése életet menthet, hiszen így sokkal nagyobb az esély a teljes gyógyulásra és egészségünk megőrzésére. Különösen így van ez a rákos megbetegedések esetén. „Mindenképpen jó hír, hogy a legutóbbi Európai lakossági egészségfelmérés* adatai szerint az elmúlt években hazánkban jelentősen növekedett a szűrővizsgálatra járók száma. A mammográfiás vizsgálat tekintetében 5 év alatt 51%-ról 60%-ra nőtt a résztvevők száma. Emellett méhnyakrákszűrésre is többen mentek, míg 2009-ben a nők 71%-a, addig 2014-ben már a 84%-a végeztette el a vizsgálatot. Sajnos hazánkban évről évre több áldozatot követelnek a daganatos megbetegedések, ezért is bízom abban, hogy a következő felmérés még jobb eredményeket hoz majd” – mondta Dr. Bács Éva az Affidea Diagnosztika Mammut II. orvosigazgatója.

Az alábbiakban pedig vegyük sorra, hogy az idő múlásával hogyan változik a különböző szűrővizsgálatok ideális beütemezése.

Fiatalos prevenció 16 és 20 év között

 • Mellrákszűrés: ebben a korban még ritka a daganatok előfordulása, de fontos a prevenció, a havi rendszerességgel elvégzett önvizsgálat megtanulása és elkezdése.
 • Méhnyakrákszűrés: ez az a kor, amikor be kell vezetni a nőgyógyász évente történő felkeresését, a nőgyógyászati szűrővizsgálaton való részvételt.
 • Általános szűrések: fiatal korban is érdemes időről időre áttekintést kapni a szervezetről, amelyhez megfelelő vizsgálat lehet a hasi ultrahang, kiegészítve különböző laborvizsgálattal (vér és vizelet).

Felnőtt tudatosság 21 és 45 év között

 • Mellrákszűrés: ebben a korcsoportban már növekszik a mellrák kockázata, a rendszeres önvizsgálat mellett javasolt a szakorvos éves felkeresése is. A mammográfiás röntgenvizsgálat egy-két évente ajánlott a 40 év feletti hölgyek esetében.
 • Méhnyakrákszűrés: ebben a korban évente javasolt a nőgyógyászati szűrővizsgálat.
 • Tüdőszűrés: éves rendszerességgel javasolt elmenni.
 • Vastag- és végbélrák szűrése: Ez a vizsgálat általánosan 50 éves kortól ajánlott. Azoknál azonban, akiknek a családjában már volt e szervet érintő daganatos megbetegedés, vagy polip, már 40 éves kortól szükséges szűrővizsgálatot elvégeztetni.

Érett elővigyázatosság 45 év felett

 • Mellrákszűrés: a folyamatos önvizsgálat mellett a korábbi évekhez hasonlóan ekkor is egy-két évente szükséges szűrővizsgálat elvégzése. A komplex emlővizsgálat a fizikális vizsgálat mellett röntgen mammográfiát, és ultrahang vizsgálatot is magába foglal.
 • Méhnyakrákszűrés: a felmérések szerint nő a szűrésen résztvevő nők száma, azonban a méhnyakrák sajnos még mindig sok áldozatot követel hazánkban. Ebben a korban is javasolt évente felkeresni a nőgyógyászt.
 • Tüdőszűrés: a rendszeres tüdőszűrés ebben a korban sem elhanyagolható, a röntgenvizsgálat mellett alacsony sugárterhelésű CT-re is lehetőség van, amely már korai stádiumban kimutathatja a daganatos betegségeket.
 • Vastag- és végbélrák szűrése: az idő előre haladásával a betegség kockázata nő, az idősebbek, a 60-80 éves korosztályba tartozók a legveszélyeztetettebbek. 50 év felett mindenki számára érdemes legalább egyszer részt venni egy eszközös (vastagbél-tükrözés), vagy virtuális (CT kolonoszkópiás) vastagbél-vizsgálaton.
 • Kardiológiai vizsgálat: a többihez hasonlóan a szív- és érrendszeri betegségek gyakorisága is megnövekszik 40-45 év felett, amit szűrővizsgálatokkal kell ellenőrizni.
 • Csontsűrűség-mérés: a csontritkulás rizikófaktorainak jelentkezése esetén pl. genetikai hajlam, csontritkulást okozó gyógyszerek szedése, pajzsmirigy-túlműködés, 50 éves kor felett, hölgyeknél a menopausa.

A tavaszi megújulás igazi feltöltődést nyújt az év további részére. Legyen az éves felfrissülés első lépése – saját magunk és szeretteink érdekében –, hogy a külsőnkről és a környezetünkről való gondoskodás mellett időt szánunk egészségünk karbantartására és a prevencióra is!

Anyák napja közeledik, ugye ti is sokáig szeretnétek még ezt a napot egészségben, boldogságban, vidáman ünnepelni?