">

Mindent a HPV-ről
HPV. Három rettegett betű. Mert azt tudjuk, hogy van egy másik rettegett hárombetűs szó, és ez a 150 ismert típussal rendelkező vírus, teljes nevén humán papillómavírus jó- és rosszindulatú daganatok kialakulásáért is felelős lehet, így a méhnyakrák mellett számos további rákos megbetegedés okozójaként is számontartják. De vajon tudjuk-e, hogy gyermekeinket is meg tudjuk védeni tőle?

A HPV csakis szoros testi kapcsolat révén terjed, az emberi hámsejtekben szaporodik. Nem nagyon tudunk mást tenni ellene, mint frontális támadást indítani, azaz megelőzni. A HPV hosszú hónapokig, évekig is lappanghat a szervezetben, és mivel nem okoz tüneteket, gyakran magunk sem tudunk róla, hogy vírushordozók vagyunk. Az erős szervezet rendszerint megküzd a HPV-vel és képes sikeresen kivédeni a vírustámadásokat. Amikor azonban az immunrendszer  legyengül, a HPV utat tör magának és elkezd terjeszkedni, a HPV típustól függően nemi szervi szemölcsök vagy rákos betegségek formájában. A humán papillóma vírust csakis az immunrendszer képes legyőzni, orvosi eszközökkel nem eltávolítható a szervezetből. Egyik fontos eszköz a rendszeres nőgyógyászati szűrés, a másik pedig a HPV elleni védőoltás. A Magyarországon elérhető vakcinák a leggyakoribb két, illetve kilenc vírustörzs ellen nyújthatnak védelmet.

Akárcsak a kötelező védőoltásokat, az ajánlott vakcinák beadatását is komoly tudományos vizsgálatok alapján javasolják a szakorvosok és a háziorvosok. A HPV elleni védőoltás elsősorban az olyan fiatalok számára javasolt, akik még nem kezdték meg a nemi életet, ugyanis a humán papillómavírussal szembeni védettséget ilyenkor célszerű kialakítani. Éppen ezért az állam ingyenesen biztosítja az oltóanyagot az iskolai oltási program keretében a 2014/15-ös tanév óta, és most már a vakcina legújabb, 9 komponensű változatát kaphatják meg a 12. életévüket betöltött, 7. osztályos lányok.

Ki kérelmezheti a HPV elleni védőoltást?

Az oltási program sikere a szülők és az elsődleges célcsoport tájékozottságán, illetve a minőségi információk helyes mérlegelésén múlik. Kamasz gyerekeink nem fognak önként jelentkezni a szurira, hiszen ebben az életkorban még a szülő vagy gondviselő feladata kérelmezni az ajánlott oltásokat. A HPV elleni védőoltást is a szülő igényelheti, az azonban csak a gyermek beleegyezésével adható be. Ezért szükséges a gyermek megfelelő felkészítése a HPV vakcina alkalmazására.

Az igényléseket mindig a tanév elejéig lehet jelezniük a szülőknek a gyermek általános iskolájában vagy gimnáziumában. Az iskola ezek után szerzi be az oltóanyagot és október folyamán kerül sor az oltás első adagjának beadására. A második oltás beadása a következő év májusában esedékes. Az oltást felkarba szokták beadni és nem fájdalmasabb egy szúnyogcsípésnél.

Mit kell tudnia a serdülő lánynak a HPV elleni oltásról?

A védőoltás indokoltságának elismeréséhez mindenképpen szükség van a HPV okozta megbetegedésekkel kapcsolatos alapismeretekre. A méhnyakrák és a többi, HPV fertőzés okozta daganatos megbetegedés kockázatának megértéséhez szakszerű információk és minőségi beszélgetés is kellenek. Fontos, hogy a fiatalok fel tudják tenni saját kérdéseiket, és ne maradjon megválaszolatlan kérdés, aggály. Ha semmi mást, egyetlen adatot mindenképpen érdemes megjegyeznie a serdülőnek: a 9 komponensű HPV elleni vakcina közel 100%-os védelmet nyújt a méhnyakrák és a nemi szervi szemölcsök ellen.

A serdülőkori kíváncsiság egyik legfontosabb tárgya amúgy is a szexualitás, így megfelelően bizalmas légkörben nem nehéz feltárni a nemi élettel járó esetleges kockázatokat, közöttük a humán papillóma vírus okozta betegségeket. Az első személy, akitől a fiatal lánynak hallania kellene a HPV fertőzés veszélyeiről, természetesen az édesanya, akinek oltalmazó szerepe és példamutatása kulcsfontosságú a serdülő lány szexuális egészségének megőrzésében. A HPV fertőzés veszélyeiről pontos és megbízható információkat mind az édesanyák, mind a serdülőkorú lányaik a háziorvostól, illetve a nőgyógyásztól kaphatnak.

Jó példával kevesebb szó is elegendő

A családban, ahol az édesanya vagy édesapa saját magának is beadatja a HPV elleni oltást, a kamaszlány természetesebbnek fogja tekinteni a védekezés eme formáját. A felelősségteljes döntéshez ugyanakkor több információ szükséges: a szakmai ismereteket is igénylő tájékoztatást érdemes az orvosokra bízni. A serdülő lányok remélhetőleg már jártak nőgyógyásznál, akivel meg lehet beszélni a HPV elleni védőoltás indokoltságát és az oltás által nyújtott védelem hatókörét, de a gyermek háziorvosokhoz is bizalommal lehet fordulni.

Az oltóanyag által nyújtott védelemről

A 9 komponensű HPV elleni védőoltás a legkorszerűbb védelmi pajzs a méhnyakrák ellen. Ezen felül 90%-ban kivédhetők vele a szeméremtesti rákos megbetegedések,85%-ban a hüvelyi rák és 92% a végbélnyílás körüli rák kialakulása. Mivel a HPV által okozott legnagyobb népegészségügyi probléma ma a méhnyakrák, ezért az állam által támogatott oltási program a fiatal serdülő lányok számára biztosítja térítésmentesen az oltóanyagot. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy a HPV vírus férfiakban is okozhat rákos megbetegedéseket és nemi szervi szemölcsöket, továbbá a fertőzés terjesztésében is részt vesznek, tehát számukra is indokolt a védettség kialakítása.

https://hpvdoktor.hu/