">

Alternatív szülői értekezlet a HPV-ről

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,
Különleges és fontos meghívás érkezett a minap hozzánk. Alternatív szülői értekezletet tartottak ugyanis a rettegett három betű, a HPV témakörében. HPV: sokat tudunk róla, de talán még nem eleget. Tudjuk, hogy egy vírusfertőzés okozza, amely a szoros testi kontaktussal terjed, és az immunrendszert támadja. Azt viszont kevesen tudják, hogy létezik egy kilenckomponensű oltóanyag, mellyel védettséget kaphatunk a vírus ellen, és ez a legjobb akkor, ha már a kamaszkor elején megkapják a gyerekek. Az alternatív szülői értekezleten így az Anyakanyar is képviseltette magát, Réka is begyűjtötte a szükséges információkat, amelyeknek a lényegét most meg is osztjuk veletek.

Ami a legfontosabb:

2014 óta a rákmegelőzési program részeként a 12. életévüket betöltött, 7. osztályos lányok szülei térítésmentesen igényelhetik a HPV elleni védőoltást, ami hatalmas előrelépés a vírussal szembeni védekezésben.

Szerencsére kifejezetten mérhető a siker a hazai HPV elleni oltási programban: csak a legutóbbi tanévben több mint 36.000 kamaszlány kezdte meg az oltási sorozatot hazánkban. Az átoltottság évről-évre javul az oltott korosztályban, jelenleg 80% körüli a 12-13 éves lányok körében. A HPV nem csak méhnyakrákot okozhat, de egyéb daganatok kialakulásában is szerepet játszik. Nemzetközi példák bizonyítják, hogy a megfelelő átoltottsággal a daganatokat okozó HPV típusok okozta daganatok előfordulási gyakorisága minimálisra csökkenthető az oltott korosztályban. Az esemény moderátora, Till Attila szakértőkkel beszélgetett a témáról egy budapesti gimnázium rendhagyó szülői értekezletén.

A megfelelő felvilágosítás, a rendszeres rákszűrés és a HPV elleni védőoltás kulcsfontosságú szerepet játszik a HPV okozta daganatos megbetegedések visszaszorításában. Sajnos a fiatalok közel háromnegyede úgy gondolja, hogy a HPV egy kizárólag nőket érintő fertőzés, és 51 százaléka szerint az óvszer minden nemi úton terjedő betegséggel szemben véd. Kevesen tudják, hogy a vírus fiúknál és férfiaknál is okozhat rákos elváltozásokat, és a megelőzési lehetőségekkel sincs mindenki tisztában.

Az esemény moderátoraként Till Attila felhívta a figyelmet arra, hogy mennyire fontos szülőként jó példát mutatni a gyermekeknek.

Három kamasz gyerekem van, fiúk. Örömmel fogadtam a felkérést, hiszen egy olyan esemény mellé állhatok, ami jó ügyet szolgál. Úgy gondolom, a szülői példa nagyon számít, sokkal fontosabb, hogy miben hiszel és aszerint mit csinálsz, mint az, hogy mit mondasz. Ahol a gyerek látja, hogy érték az egészség, ott vigyázni akar a sajátjára is” – mondta el a tévés személyiség.

A hazai oltási program nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményeket mutat: a nemzeti immunizációs programban a 2018/2019-es tanévben több mint 36.000 kamaszlány kezdte meg az oltási sorozatot, ami ebben a lány korosztályban kb. 80 százalékos átoltottságot jelent.

A nemzetközi trendek is magukért beszélnek, ezt támasztja alá az ausztrál példa is. „Ausztráliában a védőoltást 2007-ben kezdték adni iskolai oltási program keretében a 12-13 éves lányoknak, illetve felmenő rendszerben 14-26 éves korú lányoknak és nőknek, majd a programot 2013-ban a fiúkra is kiterjesztették. Az oltás a legveszélyesebb HPV törzsek ellen véd, és ezek előfordulása 10 év alatt 92%-kal csökkent az oltott lányok körében” – fejtette ki Dr. Szőnyi György, szülész-nőgyógyász szakorvos, a G1 Intézet orvosigazgatója. – „A méhnyakrák és a rákmegelőző állapotok gyakorisága pedig már 7 év alatt felére csökkent: ez kiemelkedő eredmény ilyen rövid idő alatt.” 

A megelőzés fontosságára hívta fel a figyelmet Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány Elnöke is:

Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen a méhnyakrák elleni megelőzésnek több pillére is van: rendszeres szűrésekkel korai stádiumban felismerhető és kezelhető a méhnyakrák, az időben kapott HPV elleni oltással pedig magát a fertőződést is kivédhetjük. Az oltás nemcsak a méhnyakrák megelőzésében hatásos: számos más HPV okozta daganatos betegségtől és a nemi szervi szemölcsöktől is véd.

Az önkéntes, térítésmentes védőoltást 2019 szeptemberében igényelhetik a 12. életévüket betöltött, 7. osztályos lányok szülei.

További információ: https://hpvdoktor.hu/