">

Hová menjünk? Kirándulni? Irány Pannonhalma!

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , ,
Ti is örökös időzavarral küzdötök? Hihetetlen, hogy egyik hét milyen gyorsan jön a másik után. Hiszen szinte csak most volt Karácsony, és már Húsvét is elmúlt. Az időt persze nem tudjuk megállítani, visszaforgatni sem, sőt keseregni sem nagyon érdemes. Az is csak időt vesz el tőlünk, értékes, megélhető pillanatokat.

Fontos viszont, hogy tudjunk megálljt parancsolni, legfőképpen magunknak. A hétvége egyáltalán nem azért van például, hogy reggeltől estig robotoljunk. hogy be tudjuk pótolni a lemaradást. Főzés, mosás, vasalás, takarítás. Elárulom, hogy én tipikusan az a nő vagyok, aki addig nem hagyja abba az otthoni robotolást, ameddig el nem ájul. Aminek az a vége, hogy estére hulla fáradt és ingerült vagyok. És igazából tök értelmetlen is állandóan pakolni két gyerek mellett…

Így inkább rászoktattam magunkat, hogy hétvégére kirándulásokat szervezek a családnak. Van, hogy a nagyszülőkkel, van, hogy a barátokkal, van, hogy csak úgy magunknak, négyesben.  Elhatároztam, hogy szép lassan bejárjuk az országot. Amúgy is rengeteget utazom a koncertek és a színdarabok által, mintegy előválogatom a helyeket, ahová érdemes visszavinni a családot. Persze a jelenlegi benzinárak mellett ez nem tűnik éppen olcsó murinak, de higgyétek el, semmivel sem kerül többe egy ilyen hangulatos kirándulás, mint akár egy plázázós-játszóházas-állatkertes-mozizós program. Ha kedvetek van, merítsetek tőlünk ihletet, ha ötletetek van, osszátok meg velünk, mi mindenre vevők vagyunk!

Pannonhalmára a férjem szeretett volna már régóta ellátogatni. Még Magvető Kiadós munkája idején szerkesztette Varga Mátyás könyvét, aki Pannonhalmán dolgozik, él. Ő invitált minket, hogy egyszer nézzük meg élőben,  milyen varázslatos hely. Mátyással sajnos nem tudtunk végül találkozni, de beszippantott minket a hely magával ragadó szellemisége. Ide biztosan hamarosan vissza fogunk még menni, anyukáméknak is szeretném megmutatni. A Főapátság a magyar kultúra egyik kiemelkedő emlékhelye, egyházi és művészettörténeti központ egyaránt. Nem mellesleg a világörökség része.

A monostor mellett bencésrendi gimnázium is működik az épületben, és ami bennünket teljesen lenyűgözött, az természetesen a hatalmas és gazdag könyvtár volt. De a modernizálás is nagyszerűen illeszkedik az apátság életébe, hiszen építettek egy csodás kilátással rendelkező éttermet, és rendezvénytermet. Fantasztikusan megszervezték a turistacsoportok kalauzolását is. Kollégista fiúk kísérik körbe a látogatókat, és mesélnek az Apátság történetéről. Ez igazi személyes élmény a gyerekek számára is. Az arborétumban őzek szaladgálnak, meg lehet nézni, hogyan gazdálkodnak a környéken, és persze, meg is lehet vásárolni a finom borokat, csokikat, a különféle szappanokat, amelyek ott helyben készülnek.

Remek program, ha van egy egész napotok!

Puszi: Réka