">

Így ajándékozzunk jól kozmetikumot karácsonyra!
Egy szép sál mindig jó ajándék – hangzik el az ikonikus filmben. De vajon a kozmetikum is annak számít? Egy illatos meglepetés, kényeztető ajándék mindenkinek jóleshet. De vajon lehet-e sértődés abból, ha valakinek arcápolási terméket, ne adj’ isten ránctalanító krémet ajándékozunk? Vagy ezek a konfliktusok ilyenkor nem is a fa alatt kezdődnek? Milyen irányban gondolkodjunk, ha kozmetikumot szeretnénk választani valakinek karácsonyi ajándékba?

„Azt mindenképpen fontos tudni, hogy ki az, akinek a számára ez egy jó ajándék és ki az, aki esetleg önérzeti kérdést csinálna egy arckrémből” – javasolja Szakonyi Eszter, kozmetikusmester, a közel 40 hazai és nemzetközi díjjal elismert Vintage Beauty márka alapítója. – „Ha valakinek nem igazán jó a viszonyulása a saját korához, adottságaihoz, vagy éppen a környezete tart torz tükröt, esetleg túl gyakran megkapja a külsejével kapcsolatban a vádat, hogy nem tesz jót neki az idő múlása, akkor valószínűleg valóban rosszul érintheti egy kozmetikai csomag, mint karácsonyi ajándék.”

Eszter szerint, ha olyan kuriózum, innovatív termék kerül a fa alá, amelyet a megajándékozott kis eséllyel venne meg magának, akkor az üzenet máris inkább az, hogy ez egy kényeztetés, a meglévő szépség fenntartása érdekében. Ez lehet akár egy arckezelésre vonatkozó voucher, egy anti aging arckrém, vagy egy komplett arcápolási csomag. Tisztálkodószereket (szappan, sampon, tusfürdő) azonban soha, semmilyen körülmények között ne adjunk ajándékba.

„Kozmetikum ajándékozása esetén én mindenképpen azt ajánlanám, hogy érdemes előre összeállított csomagban gondolkodni” – tanácsolja Szakonyi Eszter. – „Az fontos, hogy ne csak kipipáljunk egy ajándékot, hanem akkor az már funkcionálisan is állja meg a helyét. Rendezőelv lehet ebben, hogy milyen korú a megajándékozott, milyen a bőrtípusa, vagy hogy mennyire különleges az adott termék. Nálunk a webshopban éppen erre gondolva alakítottunk ki kész szetteket, különböző árkategóriákban, korosztályok és bőrállapot szerint. Ajánlunk csomagot tiniknek, érett vagy éppen rosaceás bőrre is, ez leegyszerűsíti a választást, ráadásul a komplexitása okán a használat is eredményesebb lesz.”

Míg a nőknek szélesebb spektrumon mozog az ajándékozható kozmetikumok listája, a férfiak számára kicsit szűkebb a kínálat. Ahogy a kozmetikusmester mondja, a férfiak egy része, jó, ha egyetlen krémet hajlandó használni, vagy akár még azt sem. Náluk legfeljebb egy luxus tusolóolajat vagy egy könnyű bőrápoló emulziót érdemes megpróbálni, bonyolultabb protokollal feltehetőleg nem aratnánk nagy sikert. Vannak persze olyan kísérletező kedvű, hiúbb férfiak, akik viszont nyitottabbak a témára, náluk már akár a bőrradír vagy a szemránckrém is játszhat.

„Bármelyik típusba tartozik a megajándékozott férfiú, az mindenképpen közös bennük, hogy a rendszeres borotválkozás miatt irritálható lehet a bőrük, így velük kapcsolatban a legfontosabb hívószó a nyugtató hatás” – fejti ki Szakonyi Eszter. – „Keressünk ilyen terméket és akkor már nagyot nem hibázhatunk.”

Ugyancsak nyerő ajándék lehet Eszter szerint, a leggyorsabban látványos hatást elérő nyugtató, hidratáló és anti aging termékek. Nők és férfiak számára egyaránt hatásos, kiemelkedően magas hatóanyagtartalmú, dermatológiailag tesztelt, professzionálisan összeállított, többszörösen díjnyertes szérumok, krémek, maszkok közül választhatunk, de egészen biztosan nem fogunk mellé a nappali és éjszakai krémet tartalmazó szemkörnyékápoló szettel sem.