">

Így készüljünk fel az ünnepekre gyerekekkel

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , , ,
Kopogtat a december, itt az advent, nyílnak a kalendáriumok, kezdődik a hangolódás az év legszebb ünnepére. Gyerekekkel a karácsony a legnagyobb csoda, az ő mosolyuk koronázza meg az ünnepet, de vajon ró-e extra feladatokat a szülőkre ez az időszak? Megzavarja-e vajon a gyerekeket a hétköznapoktól való eltérés? Hogy kell felkészíteni a gyermekeket az ünneplésre? Erről és még sok fontos kérdésről Pollák Éva, a Mindwell Pszichológiai Központ szakmai vezetője osztja meg gondolatait.

„A hétköznapoktól eltérő napok lehetőséget teremtenek a családi kapcsolatok erősítésére, az öröm megélésére, sőt abban is segít bennünket, hogy készségeinket és tudásunkat bővítsük” – kezdi Pollák Éva. –„Beszélgethetünk az adott ünnep eredetéről, jelentőségéről a saját kultúránkban és azon belül a saját családunkban. Kipillanthatunk más kultúrák szokásaira is, majd eldönthetjük, hogy mi mit, hogyan és mikor szeretnénk esetleg beemelni a családunkba az adott évben.”

A pszichológus beszél arról is, hogy egy-két nagyobb ünnepi alkalomra koncentrálva lehetőség nyílik mélyebben belemerülni az ünnep jelentésébe, és minőségi időt tölteni a gyerekkel. Azonban a kisebb ünnepek, ünnepi pillanatok is fontosak lehetnek, hiszen a mindennapi életet színessé teszik, és lehetőséget adnak az öröm megélésére kis dolgokban is. Fontos azonban, hogy ne váljanak túlzott stresszforrássá, és ne terheljék túl a családot.

Sok szülő hajlamos kicsit „túltolni” az ünnepeket. A folyamatos egyik-a-másik-után típusú ünnepi készülődés stresszt okozhat mind a gyerekeknek, mind a szülőknek. Ha feltorlódnak az ünnepek, vagy túlságosan nagy hangsúlyt fektetünk rá, könnyen előfordulhat, hogy az egészből kiveszik  a lényeg, az egymásra hangolódás, és befeszülünk annak a gondolatától, hogy esetleg nem tudunk majd megfelelni mások vélt vagy valós elvárásainak.

Az egyensúly érdekében érdemes figyelembe venni a családtagok, köztük a gyerekek egyéni szükségleteit is, és alkalmazkodni hozzájuk, hogy az ünnepek valóban pozitív élményekké válhassanak” – javasolja Pollák Éva. –  „Így, ha valamelyik gyerekünk a mézeskalács sütést nem, csak a dekorálást élvezi, akkor csak abba vonjuk be. Ha ez az egész nem érdekli, ő inkább képeslapokat készítene a szobájába vonulva, akkor azzal kapcsolódunk hozzá, ha együtt összeírjuk, mire van szüksége az alkotáshoz és megbeszéljük mikorra mit szerezzünk be ehhez.”

A gyerekbarát karácsony kulcsa a Mindwell pszichológus szakértője szerint mindenképpen a gyerekek bevonása. Engedjük, hogy a gyerekek részt vegyenek az ünnepi készülődésben, például díszek készítésében vagy sütemények sütésében. Az aktív részvétel lehetőséget ad a meghitt együttlétre, arról nem is beszélve, hogy leveszi az egyes családtagok válláról a terhet, mert a teendők sora ugyan nem csökken, de a magány, a kívül rekedtség érzése igen.

Jó szabály még az: Egyszerűsíts, lazíts! – A karácsony rutinja ugyan hasonlít, de mégis minden év más: a gyerekek, kicsik, kamaszok, vagy épp különköltöztek, mi hol nagyon ráérünk, hol épp az ünnepek előtt tolul fel a munka is. Ne kötelezzük magunkat arra, hogy mindig az összes kedvenc sütit megsüssük, minden dekorációt időben feltegyünk, mindent megtaláljunk. Induljunk ki abból, hogy a kevesebb néha több. Tegyük fel magunknak a kérdést: ma vagy ezen a héten mitől érzem magam karácsonyi hangulatban? Fordítsunk időt és energiát azokra a dolgokra, amik ebbe a kategóriába esnek, amik az itt-és-mostban mosolyt csalnak az arcunkra, vagy átmelengetik a szívünket.