">

Így vészeld át az óraátállítást!
Ha közeleg az a bizonyos vasárnap, amikor az órák egy órával „előrepörögnek”, sokan kezdenek el aggódni, hogy vajon miként hat ez rájuk. A nyári időszámítás beköszönte sötétebb reggeleket hoz, viszont tovább lesz világos este. És bár évek óta téma, mindig valami elodázza azt a döntést, hogy végre eldőljön, melyik időszámítás szerint élünk tovább, melyiket fogják az Európai Unió országai törvény szerint állandósítani.

A nyári időszámításnak állítólag vannak kézzelfogható gazdasági előnyei is, mely szerint, ha tovább tartanak a nappalok, az emberek szívesebben és több pénzt költenek üzletekben, éttermekben, ami jól pörgeti a gazdaságot, így üzleti oldalról az állandó nyári időszámítás bevezetését tartanák ideálisnak.

De vajon milyen hatással van az óraátállítás az egészségre?

A SomnoCenter Alvászavar Központ szakemberei szerint ez a mindössze egyórás változás sok embernél okozhat problémát, bár ezeket az egészségre gyakorolt hatásokat nem lehet egyértelműen az óra átállításának tulajdonítani. Testünk érzékeny lehet a cirkadián ritmus megváltozására, de ez kinél-kinél másképp jelentkezik. Van, akinél csak álmosságról, átmeneti fáradtságérzésről, hangulatingadozásról van szó, ami nem jelentős panasz. Tény ugyanakkor, hogy az elmúlt években megfigyelték, hogy a nyári időszámítás beköszöntével megnőtt a vérnyomásproblémák, szívpanaszok száma, amely lehet az alvászavar következménye is. Amerikából érkezett hír olyan tanulmányról is, amely szerint pitvarfibrilláció, azaz egy gyakori szívritmuszavar miatt az átállást követő napokban jelentősen megnőtt a kórházi kezelésre szoruló betegek száma. Több lehet a baleset, a kialvatlanság miatt, a figyelmetlenség, koncentráció hiánya pedig iskolás kortól kezdve bárkinél jelentkezhet.

„Ha alvászavarral küzdő beteggel dolgozunk, nagyon fontos feladatunk, hogy arra ösztönözzük, hogy lehetőség szerint mindig ugyanabban az időben ébredjen fel, és ez világosban lényegesen jobban működik” – mondja Koczó Levente, a SomnoCenter vezetője. –„Az ember cirkadián ritmusa szorosan összefügg a nap kelésével és lenyugvásával, így optimális lenne, ha inkább a reggeli fény lenne állandó. A fény és a sötétség váltakozása a legerősebb időzítési jelzés, melyhez alkalmazkodnunk kell. A belső óránk nem szereti, ha sötétben kell ébrednie, így egészségünk és jóllétünk szempontjából jobb lenne, ha egész évben egységes lenne az időszámítás.”

Íme 6 tipp, mely segíthet elkerülni az óraátállítással járó „másnaposságot”

Ne kezdjünk “alvásadóssággal”!

Törekedjünk rá, hogy ezen a héten eleget aludjunk, legyen meg a 7-9 óra alvásunk, és különösen figyeljünk gyermekeink megfelelő alvásmennyiségére is!

Feküdjünk és keljünk ezen a héten kicsit korábban!

Ideális, ha az óraátállítás hetében minden este 15-20 perccel korábban fektetjük gyerekeinket és mi is ennyivel korábban térünk nyugovóra. Ezt elősegítheti, ha korábban is kelünk, akár csak az utolsó két reggelen.

Használjuk jól a fényt!

A fény a legerősebb jelzés a test belső órájának beállításához. Ne húzzuk be a sötétítő függönyt, hogy reggel mindjárt erős fénnyel találkozzunk, vagy kapcsoljunk rögtön ébredés után mesterséges fényt.  Ha nem tudunk este elaludni, vagy éjjel felébredünk, akkor se a mobilunkat lapozgassuk, mert a képernyők által kibocsátott kék fény hatása elég üzenet lehet testünknek, hogy megváltoztassa alvásunk ritmusát. Este pedig eleve állítsuk sötétebbre a kijelzőket!

Tervezzük meg gondosan tevékenységeinket!

Az óraátállítás előtti este tudatosan készüljünk egy jó alvásra, válasszunk pihentető tevékenységet: egy lazító fürdőt, egy kellemes könyv olvasását vagy akár meditálhatunk is. Reggel, ébredés után viszont végezzünk testmozgást, tegyünk egy rövid sétát, vagy iktassunk be néhány egyszerű tornagyakorlatot.

Ezen a héten jobban figyeljünk arra, hogy mit eszünk-iszunk!

Kezdjünk fehérjedús reggelivel, ne engedjünk a magas szénhidráttartalmú ételeknek, amit egyébként az alváshiány fokozhat. Délután már ne fogyasszunk koffeintartalmú italokat, ételeket. Kávé, tea, kóla, csokoládé késői fogyasztása elalvási nehézségeket okozhat. A bor és az alkoholos italok szintén megzavarhatják az alvást.

Legyünk türelmesebbek és megértőek!

Szülőként legyünk türelmesek a gyermekekkel, hiszen nekik is alkalmazkodniuk kell az új időszámításhoz. Gyakoribb lehet a hiszti, az ingerlékenység, a figyelem hiánya náluk is. Ha tehetjük, iktassunk be délután egy rövid alvást, akár közösen. Mindenképpen limitáljuk a képernyőhasználatot, találjunk ki inkább egyéb csendesebb, médiamentes elfoglaltságot együtt. Tegyünk egy nagy sétát a friss levegőn, hogy este időben legyen meg az elalvás, és ne fáradtan vágjunk neki a következő hétnek.

A jó éjszakai alvás elengedhetetlen kelléke a produktív és tartalmas napnak, ne hagyjuk, hogy az óraátállítás jelentősen megzavarja!