">

Irány az ásványbörze!

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , ,
Ásványrajongók nagy örömére, másfél év szünet után újra ásványbörze lesz Budán, méghozzá 2021. október 2-án és 3-án a MOM Sportban (II. kerület, Csörsz utca 14-16.) kerül megrendezésre Magyarország egyik legnagyobb ásványbörzéje, a 11. Lelkes Ásványbörze.

2000 m2-en 100 kiállító várja a látogatókat a világ minden tájáról származó ásványokkal, fosszíliákkal, meteoritokkal, ásványi faragványokkal és dísztárgyakkal, valamint drágakövekkel és egyedi ékszerekkel. A rendezvényen az egészséges életmód iránt érdeklődők is találnak kedvükre való termékeket és szolgáltatásokat.

A 11. Lelkes Ásványbörze a MOM Sportban c. rendezvény szervezői nagy hangsúlyt fektetnek az ismeretterjesztésre, a geológia tudományának népszerűsítésére. A felnőttek olyan izgalmas szakmai előadásokon vehetnek részt, mint például az Ásványok a Bibliában című program.  Az előadóterem ad helyet a 3D vetítésnek is, amelyen a résztvevők virtuális körsétát tehetnek a barlangok csodás és rejtett világában, gyönyörködhetnek a különleges képződményekben. Olyan helyekre is eljuthatnak, amelyeket elzártak a nagyközönség elől. A vetítéshez 3D szemüveget a szervezők a helyszínen biztosítanak. Az előadásokon és a 3D vetítésen való részvétel a belépőjeggyel ingyenes.

Az ásványbörze igazi családi program, amely a kicsiknek is hasznos elfoglaltságot kínál. Játszva tanulhatnak az ásványokról az interaktív játszóházban, ahol részt vehetnek érdekes kísérletekben, játékos feladványokat oldhatnak meg, és megismerkedhetnek az „Év ásványa” szavazás jelöltjeivel. A gyerekek számára igazi látványosság lesz a világító ásványok bemutatója, ahol az UV fényre reagáló ásványokban gyönyörködhetnek. Az interaktív játszóház programjain való részvétel belépőjeggyel ingyenes.

A kíváncsi gyerekek kincsesbányája, az „Aranymosó” is várja a kicsiket a homokba rejtett szebbnél szebb apró ásványokkal. A szerencsésebbek akár cápafogat is találhatnak.  Az alkotókedvű kicsik a kreatív játszóházban fejleszthetik kézügyességüket homokkép készítéssel és üvegfestéssel. Az aranymosó és a kreatív játszóház különdíjért vehető igénybe.

A MOM ásványbörzén kerül sor A Magyarhoni Földtani Társulat által meghirdetett „Év ásványa” és az „Év ősmaradványa” program döntőszavazására. A fotókiállítás keretében bemutatásra kerülő jelöltek közül a legtöbb szavazatot elnyerő ásvány és ősmaradvány kiemelt figyelmet kap majd 2022-ben.  

A Lelkes Ásványbörzék állandó szolgáltatása az ingyenes drágakő-meghatározás, amely ezen a rendezvényen is elérhető lesz. Bárki elviheti olyan ékszerét, drágakövét, amelynek nevét nem tudja, eredetében bizonytalan. A szakértő műszeres vizsgálattal határozza meg a követ, annak fajtáját, lényeges tulajdonságait pl. természetes vagy mesterséges e. A drágakő-meghatározás mellett a szervezők külön kiállítást szentelnek a szintetikus köveknek, utánzatoknak, ezzel is segítve az ismeretterjesztést. 

A hatályos jogszabályoknak megfelelően a rendezvény védettségi igazolvánnyal látogatható.

Nyitva mindkét nap 10-től 19 óráig.

Jegyelővétel: www.asvanyborze.jegyx1.hu