Almát enni mindig jó. Ilyenkor ősszel pedig egyre inkább vágyunk a friss, ropogós almákra, hiszen elmúlt a barackok, dinnyék, igazi eper és málna ideje. Az alma tele van egészséggel, vitaminokkal, rostokkal, és ha meguntuk úgy magában, amit mondjuk nehezen tudunk elképzelni, akkor számtalan finomság is készíthető belőle. Ezeket pedig mindenki szereti. Nincs ez másképp egy ismert film szereplőivel sem.
A hazánkban szeptember 19-én a Disney Csatornán debütáló Utódok című film egy dinamikus zenékkel és táncjelenetekkel színesített történet, amely az idilli Auradon királyságban játszódik. Ben, a Szépség és a Szörnyeteg fia veszi át a trónt, és az első kiáltványa az, hogy megengedi Demóna, Szörnyella, Jafar és Boszorka tinédzser gyerekeinek, hogy belépjenek Auradon földjére, és együtt járjanak iskolába a Disney-hősök gyerekeivel.
A főszereplők kedvenc almás receptjei viszont annyira jól hangoznak, hogy úgy döntöttünk, nektek is megmutatjuk őket.
Boszorkány Almák – A Gonosz királynő lányának, Malnak a kedvence
Martha Stewart receptje alapján, igazán boszorkányos almákat készíthetünk. Garantált lesz a siker!
Hozzávalók:
- vaj
- 2 bögre cukor
- ¾ bögre víz
- fél bögre kukorica szirup
- fél evőkanár piros ételszínező
- 6 közepes alma
- hurkapálcák
- Egy serpenyőbe, ami már jól fel van melegítve, öntsd bele a cukrot, a vizet, a szirupot, az ételszínezéket. Magas hőfokon melegítsd fel forrásig, aztán vedd le egy nagyon picit a hőmérsékletet. 20 percig melegítsd.
- Addig, szúrd bele a hurkapálcikákat az almákba. Majd a még meleg szirupba nyomd bele. Gyorson kell dolgoznod nagyon, különben a szirup megszilárdul.
Almás-diós muffin – Demóna lányának, Evie-nek kedvence receptje
Ez az otthon is könnyen elkészíthető, egészséges almás-diós muffin recept, egyszerre egyesíti a reggeli könnyedséget az isteni édességek élvezetével.
Hozzávalók:
- 2 bögre liszt (bármilyen típus)
- ½ bögre cukor
- 3 teáskanál sütőpor
- ½ teáskanál örült fahéj
- ½ teáskanál só
- 2 tojás
- ¾ bögre tej
- 1 alma (aprítva)
- 6 evőkanál olvasztott vaj
- 1/3 bögre dió (aprítva)
- ¼ bögre barnacukor
- A sütőt 190 C fokra előmelegítjük.
- Egy nagy edényben összekeverjük a lisztet, a cukorral, a sütőporral, a fahéjjal és a sóval.
- Egy közepes edényben a tejjel együtt felverjük a tojásokat. Összekeverjük a felaprított almadarabkákat az olvasztott vajjal. Az almás mixet hozzáadjuk a lisztes keverékhez és addig keverjük, míg egységes masszát nem kapunk. A muffin formákat háromnegyedig megtöltjük a tésztával.
- A diót, a barna cukorral és az őrölt fahéjjal összekeverjük. Az így kapott keveréket egyenlő arányban a tésztára helyezzük.
- 20-25 percig sütjük. Leellenőrizhetjük úgy, hogy egy fogpiszkálóval a tészta középébe szúrunk, ha azt kihúzzuk és tiszta marad, akkor jó a muffin. Félig kihűlt állapotban kivesszük és melegen tálaljuk.
Fűszeres almachips – Jafar fia, Jay egyik kedvence
Könnyű elkészíteni. Snacknek vagy köretnek ajánljuk, Olia Hercules receptje alapján.
Hozzávalók:
- 1-2 nagyobb alma, vékonyan felvágva
- 70 g pekándió (természetesen kesudió, dió, mandula is jó hozzá)
A sziruphoz:
- 50 g cukor
- 50 ml víz
- 1 fahéjrúd
- 1 vaníliarúd
- 2 kardamommag
- 1 hosszú bors
- 1 citrom leve
- egy csipet só
- Melegítsük elő a sütőt 110 fokra. Addig a sziruphoz valókat tegyük egy kis serpenyőbe (kivéve a sót). Alacsony hőfokon kevergetve addig melegítsük, amíg a cukor felolvad, azután vegyük magasabbra a hőmérsékletet és 3-4 percig sűrítsük a szirupot, amíg nem lesz sűrű.
- Egy sütőtálcára tegyünk sütőpapírt, tegyük rá az almaszeleteket és öntsük nyakon a sziruppal, itt adjuk hozzá a sót is. A diókat is forgassuk bele a serpenyő alján maradt szirupba és terítsük el egy másik tálcán.
- Tegyük be a sütőbe azt a tálcát, amin a diók vannak és süssük 30 percig, majd ehhez tegyük hozzá az almákat a másik tálcáról és egy óráig süssük őket.
- Amikor kész, akkor melegében vegyük el a tálcáról és egy légmentes dobozban tároljuk őket.
Almás, cheddaros tócsni – Szörnyella fiának, Carlosnak az egyik favoritja
Könnyű elkészíteni. Az egyik legjobb kombináció a sajt és alma, Adrianna Adarme receptje alapján.
Hozzávalók:
- 3 nagy alma, félbevágva
- 1 citrom leve
- fél teáskanál só
- 2 evőkanál liszt
- fél teáskanál sütőpor
- csipet őrölt bors
- 1 nagy tojás
- 70g reszelt cheddar sajt
- olaj
- Reszeld le az almákat, add hozzá a citrom levét és a sót, majd hagyd állni kicsit, körülbelül 5 percig.
- Tedd egy kis tálba a lisztet, sütőport, borsot és keverd össze őket.
- Miután letelt az öt perc, facsard ki kézzel az almából a levet, és öntsd bele az almákat abba a kis tálba, amiben a liszt és sütőpor van. Tedd bele a tojást (sárgáját és fehérjét is) és a sajtot. Keverd össze. Ha túl híg, adj hozzá még egy kis lisztet. Kis masszákat kell majd szakítanod belőle, olyan legyen az állaga, mint a krumplis tócsni esetében. Ne legyen folyós, de kőkemény se legyen.
- Hevítsd fel az olajat. A masszából lapos, féltenyérnyi kis adagokat kell majd formáznod, ha sikerült, tedd az olajba a kis masszákat és 1-2 percig süsd mindegyiknek mindkét oldalát, míg barna nem lesz. Majd tedd a tócsnikat valamilyen papírra, törlőkendőre, hogy felszívja az olajat. Tejföllel, kis borssal máris tálalhatod!
Nos? Ti melyiket próbáljátok ki először? Jó étvágyat hozzá!
Puszi: Réka és Gabi