">

Karácsonykor is együnk okosan, hogy jól aludjunk!
Itt az év vége, amelyet általában annyira várunk már. Van, aki egyszerűen csak azt szeretné, hogy az év végi hajtás után picit lazíthasson és végre jól kialhassa magát, hiszen a minőségi alvás az állandó stresszes rohanásban sokunknak hiányzik. Mások inkább a családi, baráti együttléteket várják, hiszen a karácsony és a szilveszter szeretteinkkel együtt tökéletes ünnep.

Ilyenkor nem kérdés, hogy finom falatok is kerülnek az asztalra, és az ünnepi étkeknél könnyű túlzásba vinni az evést, hiszen nehéz ellenállni az ínycsiklandó vacsoráknak, csábító édességeknek. Ezeket az étkezéseket pedig általában némi alkohol fogyasztásával koronázzuk meg. És bár egészen biztosan nagyon ízletes, különleges és jól is esik, amit fogyasztunk, ne csodálkozzunk rajta, ha egy kiadós evés-ivás után nehezebben jön álom a szemünkre, és fáradtabban ébredünk, mint ahogy lefeküdtünk.

Ha tehát valóban szeretnénk alaposan kipihenni magunkat és feltöltődni a karácsony időszakában, érdemes odafigyelnünk néhány alapszabályra, amelyet a SomnoCenter Alvászavar Központ állított össze.

A pihentető alváshoz fontos, hogy figyeljünk az evésre!

Ha nem tudjuk kipihenni magunkat mialatt alszunk, annak számos esetben oka lehet a túl sok, mértéktelen evés, illetve olyan ételek fogyasztása, amelyek megterhelik szervezetünket.

Első számú szabály, hogy lefekvés előtt 2-3 órával lehetőség szerint inkább már egyáltalán ne együnk, ha mégis másképp alakul, akkor is viszont csak könnyű falatokat.

De vajon mi az oka annak, hogy alvás előtt nem tanácsos sokat enni? A magyarázat egyszerű. A túlzásba vitt evés megterheli a rekeszizmot, s ezzel a szívre is nagyobb terhet helyezünk. A testünk ilyenkor regenerálódni próbál és nem az emésztés az elsődleges feladata – vagyis utóbbi lassabban, nehezebben megy, s ennek bizony az alvás látja a kárát.

Nem árt azzal is tisztában lenni, hogy mi az, amit kevésbé vagy egyáltalán nem célszerű fogyasztani este, ha az áhított pihentető alvás a célunk. Egyrészt kerülni kell a zsíros ételeket – márpedig ezekből bőven akadhat karácsonykor és szilveszterkor az asztalon –, de a túlfűszerezett élelmiszerek, a füstölt, a tartósított, a nehéznek számító húsok ugyanúgy gondot okozhatnak. Nem ajánlott alvás előtt kelt tésztát és csokoládét sem fogyasztani. Bármilyen jól is esik a karácsonyi filmek közben egy kis csoki elmajszolása, a benne található élénkítő koffeinnel és teobrominnal megnehezítjük az alvást – ezek ugyanis idegrendszer-stimuláló és pulzusnövelő hatással bírnak.

Ha zsíros ételeket eszünk, annak megemésztése 4-6 óráig is eltarthat. Ráadásul a zsíros ételek a gyomorsav túltermelését eredményezik, s ezáltal akár égő érzést is okozhatnak. Ugyanígy nem javasolt túl sok szénhidrátot enni lefekvés előtt.

További tanács, hogy az esti órákban már nem célszerű sok gyümölcsöt és túl sok folyadékot sem fogyasztani, mert zavarják a jó alvást – és ez természetesen az alkoholra is vonatkozik. Mindenképpen érdemes kerülni az élénkítő hatású italokat, ételeket. A szeszes ital növeli a pulzust, ezért nem működik megfelelően az alvás közbeni regeneráció. A vízhajtó hatásról nem is beszélve, amely felébreszt, hogy ki kell mennünk az illemhelyiségbe. Alkoholfogyasztással általában nem jutunk el a mély alvás fázisába, így az áhított pihent ébredés is elmarad.

Mit ehetünk egyáltalán lefekvés környékén?

Igazából jobban tesszük, ha a minőségi alvás érdekében este inkább csirkemellet, tojást, zöld- vagy tésztasalátákat, könnyű főzeléket fogyasztunk. A pulykamell és a banán ugyancsak jöhet. Jó hatású lehet a joghurt, túró, kefir, de az olajos magvak is hozzásegítenek ahhoz, hogy jobb legyen az álmunk, és persze éhesek se maradjunk.

Ugyanis szinte mindegy, hogy mikor térünk aludni, ha éheztetjük szervezetünket, mindenképpen rosszul járunk: amit a következő napon megeszünk, azt testünk teljes mértékben elraktározza.

A legfontosabb tehát, hogy igyekezzünk a várva várt karácsonyi és szilveszteri időszakban is odafigyelni a táplálkozásra, legyünk mértéktartók, nemcsak a súlyunk, hanem a vágyott pihenésünk érdekében is.