A hideg időszak beköszöntével, különös tekintettel a mostani járványhelyzetre, érdemes átgondolni, hogyan biztosíthatunk az egész család számára télen is megfelelő vitaminforrást. Az Európai Friss Kalandok program nagykövete, Wolf András a kompótot ajánlja, amelynek elkészítéséhez néhány tippet is ad. A kétgyermekes sztárséf tanácsaival a kompótkészítés során minimalizálhatjuk a tápanyag- illetve, vitaminveszteséget, így a kompótunk nemcsak finom, de valóban egészséges is lesz.
- Válasszunk friss, egészséges gyümölcsöt a kompót készítéshez! A legjobb, ha hazai, szezonális gyümölcs mellett döntünk, ami biztosan tele van vitaminnal, tápanyaggal. Így ősszel Wolf András egyik kedvence az alma, amely könnyen beszerezhető és nagyon egészséges, mert nagyszerű vitamin-, antioxidáns- és tápanyagforrás. Igazi „egészségbomba”, erősíti az immunrendszert, és segít egészségünk megóvásában.
- A gyümölcsöket alaposan mossuk meg, de ne áztassuk!
- A gyümölcsöt hűvös helyen tartsuk és mindig csak közvetlenül a felhasználás előtt pucoljuk meg! Ne hámozzuk meg sokkal korábban és ne hagyjuk állni, összefonnyadni.
- Ne vágjuk túl apróra a gyümölcsöt, mert minél kisebbek a darabok, annál több tápanyag oldódik ki belőlük a kompót levébe. A kompótot általában a levével együtt tálaljuk, így ezek a tápanyagok, vitaminok sem vesznek el egészen, de a lé magasabb cukortartalmára érdemes odafigyelni.
- Legyünk bátrak, kreatívak a fűszerezéssel: használjunk a hagyományos ízek mellett újakat is! Fahéj, csillagánizs, kardamom, vanília, szegfűszeg – szinte bármilyen fűszert kipróbálhatunk!
- Hagyjuk a gyümölcsöket enyhén roppanósra, ne főzzük túl a kompótot!
+1 tipp:
vonjuk be a gyerekeket is, adjunk nekik a koruknak megfelelő feladatot, így közös családi élménnyé válik a kompótkészítés!
Wolf Andrásnak arra is van ötlete, hogyan lehet az elkészült kompótot újszerűen, a gyerekek számára is csábítóan beépíteni a mindennapi családi étkezésekbe. Legújabb videójában meg is mutat egy ilyen receptet: almás pohárkrémet készít.
Az Európai Friss Zöldségek és Gyümölcsök Ünnepe keretében készült videó elérhető ITT és ITT, azaz a hivatalos FB és Instagram oldalakon.
Almás pohárkrém Wolf Andrástól
Hozzávalók (4 fő részére)
- 0,5 liter almakompót
- 2 db friss alma
- 0,5 liter görög, sűrűbb joghurt
- 10 dkg dió
- 10 dkg mandula
- 10 dkg mogyoró
- méz
Elkészítés
Először lepürésítjük az almakompótot. Meghámozzuk a friss almákat, majd kb. félszer fél centiméteres kockákra vágjuk. A mandulát, a diót és a mogyorót először kicsit összeaprítjuk, majd serpenyőben megpirítjuk. Amíg pirulnak az olajos magok, el is kezdhetjük a tálalást. A hosszúkás pohárba elsőként a pürésített almakompótot töltjük, aztán óvatosan rátesszük a görög joghurtot. Ezt követően megszórjuk a kockákra vágott almával. A megpirult magokra mézet öntünk, és összekeverjük. Végezetül rákanalazzuk a poharak tetejére.