">

Körte és padlizsán – készüljünk a télre!

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , ,
Befőzni nagyszerű dolog! Valószínűleg a legtöbb mai anyuka a nagymamáját látja először uborkát eltenni, lekvárt kavargatni, üvegeket dunsztba pakolászni. Aztán édesanyánk is átveszi ezt a szerepet, és mire mi leszünk anyukák, nekünk is meg kell tanulni. Legalábbis illik, hiszen nem mindegy, mit teszünk a család asztalára. Amit mi főzünk be, az mindig más. Házias, különleges, egyedi és leginkább azért jó,  mert pontosan tudjuk, hogy mi került bele. Egy rendes befőzőszezon már az eperrel elindul, nem maradhat ki a meggy, a sárgabarack, aztán jön a szilva, közben persze paradicsom, lecsó, uborka, de azért vannak olyan dolgok is, amelyek kevesebb háztartásban tartoznak a klasszikusok közé.

Most két kedvencet emelünk ki, a körtét és a padlizsánt, amelyeket mi egyrészt nagyon szeretünk, hiszen például Gabi receptjét a padlizsánkrém készítéséről már olvashattátok is itt az Anyakanyaron. Másrészt azért is ezek kerültek sorra, mert amiről nemrég meséltünk nektek, a NekedTerem.hu oldalon bukkantunk ezekre a csemegékre. Előfordulhat ugyanis “a legjobb családban” is, hogy egy-egy időszak annyira húzós, akár munka, akár vizsgaidőszak, akár a gyerekekkel való feladatok miatt, hogy a sajátkezű befőzésre nem jut idő. Még ekkor is van esélyünk azért házi ízeket bespájzolni télre, ha például felfedezzük Zsámberger Szilvia birodalmát. Közel 10 éve foglalkozik férjével együtt zöldség- és gyümölcstermesztéssel, először csak saját fogyasztásra termeltek, később eladásra is. 2011 óta pedig házi lekvárok készítésével is foglalkozik, amelyek között egészen különleges ízekre is bukkanhatunk. Diólekvár, mákos alma, narancsos céklalekvár és egyéb ínyencségek is szerepelnek a kínálatban, szörpök és zöldségkészítmények mellett.

Az őszre és az aktualitásra való tekintettel mi most Szilvi padlizsánkrémjét és karamellás körtelekvárját kóstoltuk meg, már csak azért is, mert ezek receptjét volt olyan kedves elárulni nekünk, mi pedig nem tartjuk titokban, megosztjuk veletek is.

Receptek tehát letölthetőek itt: Karamellás körtelekvár és Padlizsánkrém.

Ha pedig kivételesen nincs időtök a saját befőzésre, nézzetek körül itt: www.magyarhazilekvarok.hu.

Jó étvágyat!

Puszi: Réka és Gabi