">

Epermánia

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,
Piros, illatos, finom. És sajnos igazi csúcsformájában csak nagyon rövid ideig élvezhetjük. Mi az? Hát persze, hogy az eper! Az tény, hogy most már egész évben találunk a hiperekben epret, és gyakran még az ára sem elérhetetlen a spanyol, olasz vagy chilei címkével jelzett gyümölcsöknek, de hát az a közelébe sem érhet a mi csodálatos zamatos, magyar eprünknek. Az eper szerelem, függőség, mánia. Meg rendkívül egészséges. 100 gr eper 60 mg C-vitamint tartalmaz, emellett vasat, kalciumot, magnéziumot. És nem utolsósorban csak 35 kalóriát. Tehát ha nem cukorral, vagy tejszínhabbal öntjük nyakon, akkor fogyókúrás éteknek sem akármilyen. Van kifejezett eperdiéta is, amikor 1 hét alatt akár 5 kg-t is le lehet dobni szenvedés nélkül, vagy akár csak 1-1 méregtelenítő epernappal 1 kg-val megkönnyebbülni. Persze nem biztatunk senkit ilyen túlzásokra, hiszen a kiegyensúlyozott táplálkozásnál egészségesebbet még nem találtak ki. Az epret pedig fogyasszuk, élvezzük abban a rendelkezésre álló rövid időben, amikor tehetjük, minden lehetséges formában, mert finom. Szerintünk a legjobb csak úgy magában, de természetesen ízlés szerint készíthető belőle csodálatos turmix, hideg eperleves, epres-bazsalikomos bruschetta, epres tiramisu, és végtelen számú sütivariáció is. Na és persze eperjam. Amely arra hivatott, hogy az epret nélkülözni kényszerülő időszakokban is legyen egy falat nyár a kamrapolcokon.

Amikor az Anyakanyarra készültünk, szinte egyszerre kiáltottunk fel mindketten: és legyenek majd befőzős anyagok! Hiszen nincs jobb a házilag készített lekvároknál, szörpöknél, savanyúságoknál, amelyekről tudjuk, hogy mi van benne, és a család ízlésének megfelelően készíthető el. Nem is adtuk fel ezt a tervünket, fogtok még minket befőzni látni, de most tartozunk egy vallomással. Az eperszezont mi idén lekéstük. Elindult az Anyakanyar, amelynek köszönhetően – mint látjátok – elég sokat pörgünk, mindkettőnknek színházi premierje is volt, és még számtalan egyéb apróság miatt épp az eper “archiválására” nem jutott energiánk. De azért nem maradtok csudarecept nélkül.

Van nekünk egy fantasztikus fotósunk, Kövesdi Réka, akinek varázslatos munkája nyomán születnek meg rólunk és a bennünket foglalkoztató dolgokról a fotók itt az Anyakanyar oldalán. Réka szépséges munkái mellett (például elképesztően csodálatos esküvői és gyermekfotói vannak, nézzétek meg  itt: Kövesdi Réka Fotográfia) idén különleges eperkalandba is belevágott: konyhájában elkészült a bazsalikomos és mentás eperjam, amelynek receptjét megosztotta velünk is.

Bazsalikomos vagy mentás eper-jam

Hozzávalók:

  • 6 kg eper 
  • 1,5 kg cukor ( én nádcukrot használtam )
  • 3 db citrom ( akkor elhagyható a citrom, ha citromos dzsemfixet teszünk bele)
  • 6 tasak dzsemfix
  • fél marék aprított bazsalikom vagy menta

Elkészítés:

Megtisztított epreket tisztítsuk meg jól, majd csepegtessük le egy szűrőedényben. ( A nagyobbakat vágjuk félbe) Tegyük egy lábasba, a cukorral és a dzsemfix-el együtt. Állandó kevergetés mellett kezdjük  el főzni, forrástól számított 3 perc múlva reszeljük bele a citromok héját, majd 1-2 perc elteltével szórjuk bele az aprítot bazsalikomot vagy mentát . Egyet forraljunk még rajta, majd tisztára mosott üvegekbe töltsük a lobogó lekvárt. Azonnal zárjuk le, majd 1-2 percre állítsuk fejre, és úgy hagyjuk kihűlni. Én nem dunsztoltam, és így se lett semmi baja. Isteni vaniliafagyival, túró vagy sajttortával. Szuper epres mojitot is készítettünk a mentás változatból, csak mert meg kellett kóstolni :)))))

Nem hangzik rosszul, ugye? Körbeérdeklődtünk és a piacon itt-ott még lehet friss epret kapni, sőt ahol mi néztük, még elfogadható áron is volt kilója. Szóval aki szeretné, még gyorsan tesztelheti ezt a receptet. És hogy szépséges, különleges legyen a jam üvege is, letölthető címkével is kedveskedünk nektek, amelyet egy színben harmonizáló zsinórral, szalaggal lehet az üveg nyakára rögzíteni. (A családi produkcióban készült eperjam címkéjét Réka húga, Kövesdi Dóra tervezte meg számunkra :-)) Letölthető itt: Eperjam címke

Hírek a kamrából, befőzési tippek folyt.köv. később :-)

Puszi: Réka és Gabi