">

Volt egyszer egy körte

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , ,
rekapepitamasnisA körte, ami elkezdett megpunnyadni, ellepték a muslincák, majdnem a kukában végezte, de megmenekült.

Mert én igyekszem rendkívül környezettudatosan élni, ezzel példát mutatva a gyerekeimnek, a férjem pedig nagyon kreatív főleg, ha kajáról van szó, ezzel hozzájárulva utódaink fejlődéséhez. Így aztán nem dobtam ki őket, hanem adtam egy utolsó esélyt a férjemnek. Tegyen velük, amit akar. Pár pillanat után a kompót ötlete merült fel benne elsőként, hiszen éppen akkor tért haza a piacról lelkes kislányunkkal és egy jó adag sütni, főzni való elhunyt állattal. Körtekompót, húsokhoz isteni. Meg is állapodtunk. Aztán míg mi a fiammal a káposztáról, annak virágáról, fejlődéséről és egyéb jellemzőiről tanultunk, a férjem igyekezett lekötni csöppet cserfes kislányunk figyelmét. A legmegfelelőbb tevékenységnek a közös sütést találta. Végül is eggyel jobb, mintha a körmét lakkozgatná. Hozzáteszem, arra most éppen nem volt szükség, hiszen már a nagyapjával kifestették előző este. Csillámos rózsaszínre. Egyszer csak arra eszméltem, azt hiszem, akkor már Hamurappi törvényeinél jártunk, vagy talán részlegesen hasonultunk, magam sem tudom, hogy elképesztő illatok lepték el a lakást. Sokáig nem kellett gondolkodnom, hogy vajon honnan jön ez az illat. A férjem nem először penderült be a konyhába, mint azt tudjátok. Gluténmentes, habos, körtés műremek. Ez készült éppen nálunk. Vasárnap.

kortes suti

A recept:

Tészta: 10 dkg mandulaliszt, Kb. 5 dkg kukoricaliszt, (fontos, hogy a tészta lágy legyen, de ne folyós) 10 dkg nádcukor, negyed zacskó sütőpor, 1 citrom reszelt héja, 1 tojás sárgája, 8 dkg vaj. Összegyúrjuk, beletesszük a sütőformába, néhány percig elősütjük.

Körte: 2 nagyobb apróra vágott körtét beáztatunk fél dl Hennessy konyakba, egy csapott kiskanál fahéjjal, három evőkanál nádcukorral, és egy teáskanál bourbon vanília esszenciával. Kis lábosban karamellát csinálunk 3 evőkanál nádcukorból. Beleforgatjuk a beáztatott körtét. Hozzáadunk egy diónyi vajat és lekvár sűrűségűre főzzük. Rátesszük az elősütött tésztára és elterítjük rajta.

Hab a sütin: 3 tojás fehérjét kemény habbá keverünk, 2 evőkanál porított nádcukorral. A habot a körte tetejére halmozzuk. És kb. 25 percig sütjük 175°-on.

Ui.: Igen tudom, nagyon mázlista vagyok, mert a férjem még sütni is tud. Igen. És nem, nem adom semmi pénzért. Sem kölcsön, sem örökbe. Nem.

Puszi: Réka