">

Nagyon túrós, nagyon finom

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,




Összedobunk egy süteményt. Ezt sokan mondják, és azért erre olykor rácsodálkozik az ember, hiszen egy jó sütihez azért kell a jó hozzávaló is. Persze egy sima piskóta lekvárral töltve az még mehet, mert azért tojás, cukor és liszt többnyire van otthon, de vannak olyan alapanyagok, amelyekre nem árt előre gondolni. Az alábbi recept pont ilyen. Ezt hirtelen felindulásból nemigen lehet elkészíteni, mert nem gyakori, hogy egy egész kiló, azaz 4 csomagnyi túró lenne otthon. Ugye? Legalábbis nálunk még nem fordult elő. Viszont óriási előnye ennek a sütinek, hogy liszt alig kell hozzá, egy kis búzadarával kell kipótolni. Meg lehet bolondítani aszalt gyümölcsökkel is, pláne, ha valaki nem szereti a mazsolát. Tortának nevezzük a receptben, de nálunk tepsiben készült. Az van, hogy így is, úgy is nagyon jó. Mondják, hogy sokáig friss marad hűtőben tárolva… Hát egyszer talán majd azt is kipróbáljuk, a mostani adag viszonylag gyorsan elfogyott. :-)

Túrótortaturostepsis

Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • 1 kg tehéntúró
  • 2 evőkanál liszt
  • 3 evőkanál búzadara
  • 3 evőkanál citromlé
  • 1 tasak sütőpor
  • 10 dkg mazsola (esetleg kandírozott citrom vagy-narancshéj, vagy aszalt áfonya)

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A puha vajat összekeverjük a cukorral és a vaníliával, utána pedig egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáját. Jól kikeverjük, ezután beleforgatjuk az áttört túrót, a citromlevet, majd a sütőporos liszt-búzadara keverék is mehet bele. Végül belekanalazzuk a tojáshabot, ezután pedig a megmosott, lecsepegtetett mazsolát vagy egyéb belevalót.

A masszát vajjal kikent és sütőpapírral kibélelt formába öntjük (26 cm-es kapcsos tortaforma, de lehet bármilyen más formájú is), elsimítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 50-60 percet sütjük. Amikor a sütőt elzártuk, a tortát még 15 percig benne hagyjuk. Ezután kivesszük, a süteményt éles késsel elválasztjuk a sütőforma falától és megvárjuk, amíg egészen kihűl. Szeleteljük és tálaljuk. Recept szokás szerint letölthető itt! Jó étvágyat!

Puszi: Réka és Gabi