">

Könyvek fesztiválja

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,
rekapirosMással készültem nektek mára, de az az igazság, hogy az élet néha felülírja az elképzeléseinket. Ismeritek a könyvek iránti mérhetetlen rajongásomat, amelyet persze a szülői házból hozok, de a férjem hatására változott igazán szenvedéllyé. Mivel Bence által minden könyves esemény kapcsán érintett vagyok, ezért mi már hetekkel ezelőtt Könyvfesztivál lázban égtünk, tele ötletekkel, tervekkel, hogy mivel is készül a Libri Kiadó erre az eseményre. És nem is tudom, hogy miért is nem jutott már korábban eszembe, hogy kedvet csináljunk a könyvimádóknak ahhoz, hogy ezen a hétvégén útba ejtsék a Millenárist és tobzódjanak a könyvek varázslatos világában. És mivel a férjem egy kitűnő összeállítást készített beharangozóként a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra, hát úgy éreztem, átengedem neki a helyemet ma itt, az Anyakanyaron. Sárközy Bence írása következik.

Alig két hónapja a Pines és a Lillenblum utca kereszteződésénélbence ültem egy olaszos kávézó utcai teraszán Moritz Kirschner barátommal, az Antje Kunstmann Verlag főszerkesztőjével, és bambultuk az Eden mozi 1913-as épületét. Február közepén, a Tel Aviv-i Neve Tzedek negyed színes Bauhaus épületei közt csendben révedtünk a tavaszias napsütésben, kisörözve magunkból a Jeruzsálemi Könyvvásár fáradalmait. Vártuk Shani Boianjiu-t, a fiatal izraeli írónőt, akinek a nevét egy évvel korábban suttogó morajként hordozta körbe a Frankfurti Könyvvásár szakmai közönsége. Ő az a lány, aki kendőzetlenül és gyakran szemérmetlenül, élesen és intelligensen regényt írt az izraeli hadseregben töltött szolgálati idejéről… amilyet még nem látott a világ. Azt suttogták róla, hogy tehetséges, mint a Nap – és én ebédelni hívtam azon a napsütéses Tel Aviv-i napon, hogy elmondjam neki, milyen programokkal készülünk az érkezésére a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál alkalmából.

Most, amikor ezt írom, már minden készen áll a fogadására. Rengeteg interjú készült és készül vele, és a magyar olvasók máris vásárolják, olvassák és szeretik a könyvét. Aki személyesen is meg akarja ismerni ezt a fantasztikus, 26 éves teremtést, megteheti a Millenárison rendezett négynapos könyvfesztiválon. A kiadónk programja itt található.

batrake-a-mennyorszagHogy mi minden megfér egymás mellett békésen egy nyitott profilú és szellemiségű kiadóban, mi sem mutatja jobban, mint hogy Shani Boianjiu Bátraké a mennyország című regényével szinte egy időben jelentettük meg Jászberényi Sándor Budapest–Kairó című naplóját, melyben az „Arab Tavasz” általa megélt krónikáját adja közre a szerző; elképesztő tájékozottsággal és megkapó személyességgel elmesélve, valamint a saját fotográfiáival illusztrálva jelenkorunk eme véres történelmi sorsfordulását.

Susan Sontag arról értekezve, hogy miként keverednek a háborús fogalmak a betegségekről való beszédbe, és miként érzékeltetik képletesen a betegséggel folytatott küzdelmet ezek az erős fogalmak, azt találta mondani, hogy „a társadalom stigmatizálja a rákbetegeket”. Akárhogyan is, de biztos, hogy a rák korunk meghatározó témája, mi pedig büszkék vagyunk kiadóként arra, hogy Siddhartha Mukherjee Gardian- és Pulitzer-díjas könyve a mi gondozásunkban kerülhetett a magyar szakemberek és laikus olvasók kezébe. Nem túlzás azt állítani, hogy a Betegségek betegségében valóban minden benne van, amit ma tudunk a rákról.

És ha már betegség, nem hagyhatom említés nélkül a Könyvfesztivál alkalmából megjelenő Michael Kumpfmüller-regényt, mely Franz Kafka életének utolsó évéről szól. A tuberkulózisban szenvedő írót ekkor megismert szerelme, Dora Diamant és egy magyar orvos, Klopstock Róbert barátsága segíti keresztül ezen a legfájdalmasabb időszakon. Egy nagy szellem haldoklása a gazdasági válságban széteső Európában – tragikus szépségű szerelmes regény!

És úgy fest, a betegség és válság örök témái kimeríthetetlenek: magyarorszag anyadBarta András Magyarország = anyád című nagyregényében – legalábbis annak számtalan szála közül az egyikben – szintén az édesanya betegsége és elvesztése a téma, és miközben ez a legvégső változás zajlik, a haza is kifordulni látszik önmagából… nekem ez a könyv – a maga összetettségében és robbanásszerű kiterjedésében – leginkább a szeretetről szól.

Ugyancsak egy család sorsán keresztül nyerünk bepillantást egy nemzet drámájába a szicíliai származású Davide Enia Úgy a földön is  című regényében, melyben egy bokszoló család három generációjának történetét olvashatjuk a második világháborútól az 1992-es palermói merényletekig. A Könyvfesztivál díszvendég országa idén Olaszország, és amennyiben ez apropót teremthet, hogy a magyar olvasó is kezébe vegyen egy kortárs olasz könyvet, én mindenképp Enia regényét ajánlom – garantáltan életre szóló élmény.

utcahercegeHa pedig úgy éreznénk, hogy inkább hazai sorsregényre vágyunk, akkor semmiképp ne menjünk el a roma rapper Tyson: Az utca hercege című regénye mellett, melyből kiderül, mit tehet a sorsa ellen az, aki az utcán nő fel, a nyolcadik kerületben. Gyalázatosan őszinte, egyenes és reményteli könyv két fiúról, akik ha nem is váltották meg a világot, de le tudtak térni az útról, amelyre kárhoztattak.

Sokan keresik egy-egy könyves eseményen a folytatást, olyasvalaki új könyvét, akit korábban örömmel olvastak, és olykor egy-egy sorozat újabb darabját, hogy visszazuhanhassanak egy jól ismert világba. Nekik ajánlom Benedek Szabolcs Vértrilógiájának befejező darabját, a Vértanút. A század első felének Magyarországán játszódó regény egyszerre kaland, történelem és kultúrtörténet, némi vérrel és vámpírokkal fűszerezve.

Akik pedig valami frissre és újra vágynak, két verseskötettel a kezükben léphetnek a könyvek birodalmába. A Libri Kiadó felvállaltan figyelmet fordít a fiatal magyar írók, az új magyar irodalmi hangok felfedezésére, gondozására és kiadására. Azokra a hangokra, melyek megszólaltatják és kifejezik a húszas, harmincas generáció létélményeit. A legnagyobb öröm számunkra, hogy ezt a megszólított generáció értékeli: Simon Márton és Sirokai Mátyás (a Helikon Kiadónál megjelent Pion Istvánnal közös) költészetnapi könyvbemutatóján a Corvintetőn több mint 500 fős közönségnek olvashatták a verseiket. A Polaroidok és A Beat tanúinak könyve már kapható a boltokban, és a szerzők fellépnek a „Néma gyerek” című zenés költészeti rendezvényen, szombaton 16.00 órától a Millenáris szabadtéri színpadán. Vajon összesen hány százan olvasunk kortárs magyar verset?

Remélem, sikerült kedvet csinálnunk a látogatáshoz a Könyvfesztiválra, remek programokat találhattok, kedvezménnyel tudtok könyvet venni. És még az is lehet, hogy összefutunk! Én biztosan nem hagyom ki!

Puszi: Réka