">

Laktózérzékeny vagy? Teszteld!
gabireka_feherfekete1Elképesztő számadatról értesültünk nemrégiben. Annak ellenére, hogy a hivatalos források átlagosan 10-15%-ra becsülik a laktózérzékenységben szenvedők arányát az Európai Unió tagállamaiban, Magyarországon egyes szakértők az átlagnál magasabbra, 20-30%-ra, azaz 2-3 millió főre teszik azok számát, akiket ez a hiánybetegség érint. Ennek hátterében az áll, hogy amíg a nyugat-európai országok lakói ismerik érintettségüket, addig a laktózérzékenységben szenvedő magyar lakosság döntő része nem is tudja magáról, hogy ebben az egyre gyakrabban előforduló problémában szenved. Ha valaki szeretné megnézni, hogy ő is ebbe a csoportba tartozik-e, az alábbi linken letesztelheti. Nézzük, mi is az az 5 leggyakrabban feltett kérdés a laktózérzékenységről. No és persze a válaszokat is.

Mi az a laktózérzékenység?

A laktózérzékenységben szenvedők szervezetéből hiányzik a tejcukrot lebontó laktáz enzim, vagy termelődésében zavar keletkezik, aminek következtében az elfogyasztott tejben lévő tejcukor nem szívódik fel szervezetükben. A laktáz enzim, egyes népcsoportoknál, egyéneknél idővel veszít az aktivitásából, és tej fogyasztása esetén a tejcukor a bélcsatornában marad. Mivel erős ozmotikus (vizet vonzó) sajátossággal bír, a béltartalom a vérből szívott folyadékkal felhígul és hirtelen, erős hasi görcsökkel, szelekkel járó vizes hasmenés alakul ki. Ennek eredménye végső soron az, hogy e betegek a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás szempontjából nélkülözhetetlen – magas és optimális kalcium, fehérje, foszfor valamint A-, D-, E-, B1-, B6-, B9-, B12 és C vitamin tartalmú – tej és tejtermék minden formáját kerülni kénytelenek.

laktozmentes tej 4

Honnan tudhatom, hogy laktózérzékeny vagyok?

A laktózérzékenységben szenvedők szervezetéből hiányzik a tejcukrot lebontó laktáz enzim, vagy termelődésében zavar keletkezik, aminek következtében az elfogyasztott tejben lévő tejcukor a bélcsatornában marad, nem szívódik fel szervezetükben. A laktózérzékenyek számára tejtermék fogyasztása után 1-2 órával hangos bélkorgás, puffadás, szélgörcs, hányinger, hasi görcsök és hasmenés okozhat kellemetlenséget.

Kialakulhat ez a betegség egyik napról a másikra?

A laktózérzékenység kialakulása lassabb folyamat, melyet több tényező is befolyásolhat. Helytelen táplálkozás következtében kialakulhat szekunder laktózérzékenység, de a nem megfelelő diéta, pl. a gyomorrontás helytelen kezelése is előidézheti a bajt. Előfordul, hogy már meglévő érzékenységhez, pl. lisztérzékenységhez kapcsolódik társként ez a probléma is.  Emellett a laktáz enzim aktivitása idővel csökken, így idős korban nagyobb valószínűséggel alakulhat ki tejcukor-érzékenység.

Le kell-e mondaniuk a tejről és tejkészítményekről a betegségben érintetteknek?

Nem! Kellő felvilágosítás hiányában a betegek sokszor a tejtermékek minden formáját kerülik, pedig ma már léteznek olyan tejek és tejtermékek, melyeket a tejcukor érzékenyek is beépíthetnek étrendjükbe. Ráadásul egy magyar cég, a Naszálytej Zrt. fejlesztett ki itthon olyan, 8 tagból álló, laktózmentes termékcsaládot, amit a betegségben szenvedők is gond nélkül fogyaszthatnak. A kínálat igen széles, a Magic Milk termékcsalád friss dobozos tejet, UHT tejet, túrót, tejfölt, túródesszertet, joghurtot, habtejszínt, vajkrémet, jegeskávét, madártejet és vajat foglal magában, amiket speciális eljárással készítenek, így laktózérzékenyek is fogyaszthatják.

 Mit okoz a fel nem ismert vagy nem kezelt laktóz intolerancia?

Elhanyagolt kisgyermekkori formák esetén az elégtelen felszívódás testi és értelmi visszamaradást, tanulási nehézségeket, viselkedészavarokat is okozhat. Az elhanyagolt betegnél többszörös hiánybetegség, a fertőző betegségekkel szemben fokozott érzékenység, gyenge fizikai és szellemi teljesítőképesség maradhat vissza.

laktozmentes tej

Tehát, ahogy írjuk, nem kell lemondania senkinek a tejről és a tejtermékről, és mégis elkerülhető a sok kellemetlenség, csak tudnunk kell, hogy mit vásárolunk, ha érintettnek érezzük magunkat. Ezt egyébként mostantól letesztelhetjük a www.laktozmentes.hu weboldalon is, ahol néhány kérdés alapján a rendszer le tudja vonni azt a következtetést, hogy szükségünk van-e további vizsgálatokra a bizonyosságig. Aki nem akar orvoshoz fordulni, mert még nem érzi annyira súlyosnak a problémáját, az csak egyszerűen kezdje el lecserélni az általa fogyasztott tejtermékeket laktózmentes termékekre és ha jobban érzi magát, a tünetek enyhülnek, akkor nyilvánvalóan ez volt a probléma.

Magyarországon elsőként egy 100%-ban magyar tulajdonú cég, a Naszálytej Zrt. készített fogyasztóinak laktózmentes tejet, melynek 100 grammjában kevesebb, mint 0,1 grammnál is alacsonyabb a tejcukor mennyisége. Ezt a fejlesztést egy, a cégen belül született magyar szabadalom tette lehetővé, s a cég 15 éve dolgozik a laktózérzékenyek fogyasztói igényeinek minél szélesebb körű kielégítésén. Ennek és az ezt követő folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően ma már a tejcukor-érzékenységben érintetteknek lehetőségük van többféle laktózmentes tej és az ebből készülő tejtermékek közül választani.

laktozmentes tej 2

A laktózmentes tejtermékek gyártása során – egy speciális eljárás segítségével – laktáz enzim hozzáadásával a tejben lévő tejcukor lebontása már a termék elfogyasztása előtt megtörténik. Így a laktózérzékeny fogyasztó számára is emészthetővé válik a tejtermék. E folyamat – az enzimes hidrolízis – során a mikroorganizmusokból kivont β-galaktozidáz enzim a tejhez adagolva glükózra és galaktózra bontja a tejcukrot, így azt könnyebben fel tudja dolgozni az emberi szervezet.

Magyarország első, laktózérzékenyek számára létrehozott Magic Milk termékcsaládjából a 2,8%-os laktózmentes friss dobozos tejet, a legújabb, Tetra Gemina Aseptic dobozba csomagolt laktózmentes UHT tejet, a laktózmentes tejfölt, túrót, valamint a laktózmentes túródesszertet 2011. szeptember 1-jén Magyar Termék Nagydíjjal tüntették ki. A most díjazott finomságok mellett a tejcukor-érzékenyek számára Tetra Gemina Aseptic csomagolású laktózmentes habtejszínt, joghurtot és 1,5%-os friss dobozos tejet is készít a vállalat. Ezzel a Naszálytej Zrt. biztosítja a legszélesebb laktózmentes termékválasztékot Magyarországon.

Laktózmentes tejtermékekkel az intoleranciában szenvedő 2-3 millió ember is hozzájuthat a tejhez, az emberiség egyik legfőbb táplálékához. A tejfogyasztást dietetikus szakértők is az egészséges étrend részeként határozzák meg, mivel az emberi szervezet legkönnyebben a tehéntejből jut kalciumhoz, a fehérje, a kalcium, a D vitamin, a foszfor, a tejzsír ugyanis csak a tejben található meg együtt, a megfelelő arányban. Ennek ellenére, a Tetra Pak Hungária Kft. 2011-ben készült felmérése szerint, a magyar lakosság mégis mindössze 1,8 dl tejet fogyaszt naponta, a szakértők által javasolt napi fél literrel szemben, ami jórészt a laktózérzékenység nagy arányú elterjedtségével is magyarázható. A laktózmentes tej és tejtermékek egyik legnagyobb előnye, hogy mindenki fogyaszthatja, így akkor sincs szükség a külön sütésre, főzésre, ha a családban csak egy fő szenved laktózintoleranciában.

laktozmentes tej 1

Tehát figyelem! Aki szeretné tudni, hogy őt magát érinti-e a laktózérzékenység, ide kattintson: www.laktozmentes.hu, itt tesztelhetitek is magatokat és ráadásul még több infót találtok a termékekről, sőt szuper tejes recepteket is, persze szigorúan a Magic Milk laktózmentes termékeiből készítve! Mi már kipróbáltuk és nekünk is bevált!