A lazac és a spenót valahogy kedvelik egymást. Nem tudni miért, hiszen oka igazából nem lehet, de gyakori párosítás a narancsszínű lazac mellett a friss zöld spenót. Lehet, hogy pusztán ez az oka, hogy jól mutatnak együtt? Persze emellett mindkettő rendkívül egészséges, hiszen a lazac rendkívül gazdag Omega 3 zsírsavban. Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, tisztító hatása van az erekre. Megakadályozhatja számos daganatos betegség kialakulását, de jó néhány krónikus betegség megelőzésére is alkalmas, így például az Alzheimer-kór, asztma, depresszió, magas vérnyomás ellen is véd. Erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, illetve javítja az általános közérzetet és egészségi állapotot. A spenót pedig igazi folsav- és káliumbomba, de természetesen A-vitaminban és klorofillban is igen gazdag. Elkészítésénél arra kell figyelnünk, hogy ne főzzük, pároljuk ki belőle a sok értékes tápanyagot, de az alábbi recept ennek a szempontnak is tökéletesen megfelel.
- 500 g fettuccini
- 50 g vaj
- kevés olívaolaj
- só, bors
- 250 g lazacfilé
- 250 g bébispenót
- 1 citrom
A tésztát lobogó sós vízben feltesszük főni és fogkeményre főzzük. A lazacot leöblítjük, majd ujjnyi kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és kevés olvasztott vaj és olívaolaj keverékén néhány perc alatt kérget pirítunk rá, és átsütjük. Egy lapátkanállal tálra tesszük. A hátramaradt vajas olajba belereszeljük egy alaposan megmosott citrom héját, majd belefacsarjuk a levét is. A kifőtt tésztát lecsepegtetjük, és beleforgatjuk a vajas-citromos keverékbe. Rákanalazunk 1-2 kanállal a főzővízből is, és beledobjuk a bébispenót leveleket. Ezeket átkeverjük, hogy fonnyadjon meg, de azért maradjon meg az üde zöld színe. Végül a lazackockákat is az ételhez adjuk és tálalunk.
Jó étvágyat!