">

Levele(s)t a tányérba!

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,




Nálatok is vannak olyan műveletek a konyhában, amelyek kicsit mumusnak tűnnek? Mert a csomómentes rántást még könnyű megtanulni, ha nem is annyira, meg sok minden előbb-utóbb valahogy mégiscsak kézre áll, de vannak olyan tészták, amelyek elkészítéséhez az ember nem szívesen áll neki. Ilyen a kelt tészta is, amelyhez szintén bátorság kell (azért előbb-utóbb majd ezzel is igyekszünk barátságot kötni, és ötleteket adni nektek, illetve mi is örömmel várjuk a ti praktikáitokat levélben). És ilyen a leveles tészta is. Nagyon misztikusnak hangzik, pedig ha egyszer nekiáll valaki, akkor rájön, hogy annyira nem is az. De amióta  a főzőműsorokban több híres tévészakács, mint például Jamie Oliver vagy Gordon Ramsay is biztosított arról bennünket, hogy a mélyhűtött leveles tészta használata nem ciki, és ez egy nagyszerű időspórolási lehetőség, azóta  lelkifurdalás nélkül kerül néha a kosárba egy-egy csomag leveles tészta, hiszen pillanatok alatt rittyenthető belőle valami finom meleg vacsora.

Az egyik apró ötlet az voltaképpen nem más, mint az, hogy veszünk egy jó adag virslit is mellé, ámde nem egyszerűen csak főzve vagy sütve készítjük el ezúttal. A levelestészát felengedés után kinyújtjuk, majd négyszögeket vágunk belőle, azokat elfelezve háromszögeket. És mintha kiflit tekernénk fel, körbeöleljük a virslit a leveles tésztával. Tojássárgájával megkenjük, sütőbe vele, és ízlés szerint savanyúsággal, vagy mártogatós szószokkal kínálhatjuk. A gyerekek is imádják, és minél kisebb virsliket sikerül beszereznünk, annál sikkesebb falatkákat készíthetünk, akár zsúrokra is, de ráérősebb reggelikre, gyors vacsorákra is nagyszerű megoldás.

A másik tippünk a franciák nagy kedvence, a quiche, ami 20 perc alatt szintén sütőbe tehető, villámvacsora vagy váratlan vendég-fogadó fogás lehet. Ezt számtalan módon lehet variálni, attól függően, hogy mi van otthon, lehet spenótos, juhtúrós vagy fetás, vagy bármi más zöldség is jól érzi majd magát az alaptésztán. A legismertebb változat így készül-

Quiche lorraine 

Hozzávalók (4 fő részére):

  • 25 dkg (fagyasztott) leveles tészta        
  • 1 db póréhagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • 3 tojás
  • 1,5 dl főzőtejszín
  • 5 dkg sonka, vagy bacon 
  • 3 dkg kemény sajt
  • bazsalikom, rozmaring
  • só, bors
  • margarin

A leveles tésztát kivesszük a mélyhűtőből, hagyjuk, hogy felengedjen.A tésztát kinyújtjuk kb. 3 mm vastagságúra, és egy kisebb hőálló tálba terítjük le úgy, hogy a peremére is kerüljön tészta. Súly alatt elősütjük, majd a súlyt levesszük, megkenjük egy felvert tojással és további 4 percig sütjük.

A póréhagymát és az újhagymákat vágjuk vékony karikákra, megsózzuk, és az olajon párolni kezdjük, hozzáadjuk a kockákra vágott sonkát vagy bacont. Ha kész, félretesszük, és hűlni hagyjuk. A tojásokat és a maradék tojást és a tejszínt habosra verjük, belereszeljük a sajtot, és ízlés szerint fűszerezzük bazsalikommal vagy rozmaringgal, illetve sóval és borssal. Az elősütött tésztára terítjük a megpárolt keveréket, majd rá a tojásos masszát, és előmelegített sütőben 180 fokon sütjük kb. 30 percig.

Na most: ha mégis nekivágnátok a quiche tésztáját magatok elkészíteni, akkor sem rémes a teendó:  20 dkg lisztből és 10 dkg vajból, egy tojássárgájával, 2 evőkanál tejföllel és csipetnyi sóval tésztát gyúrunk, majd fél órára fóliába csavarva hűtőbe tesszük. Ha van időnk, kétségkívül ez az olcsóbb megoldás, és ahogy a múlt héten Gabi már amúgy is jelezte, célunk, hogy veletek együtt még tudatosabb háziasszonyokká váljunk 2013-ban! Szóval akkor tésztakészítésre fel! Recept letölthető itt: Quiche recept. Jó étvágyat!

Puszi: Gabi és Réka