">

Megtakarítási kisokos leendő szülőknek

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , ,
A leendő gyermekünk számára kétségtelen, hogy a legjobbat szeretnénk adni. Már pedig, ha tényleg igazán jót szeretnénk neki, akkor valamilyen megtakarítást hozunk létre számára. Ez fordítható a gyermek oktatására vagy épp arra, hogy megfelelő kezdőlöketet kapjon a nagybetűs ÉLET küszöbére lépéskor. Milyen lehetőségünk van erre szülőként?

CSOK – ha határozott családalapítási terveink vannak

A CSOK azok számára lehet egy remek megoldás, akik teljes mértékben biztosak abban, hogy bizonyos időn belül gyermeket vagy gyermekeket szeretnének. Határozott elképzelésük van arról is továbbá, hogy hány utódot vállalnának és természetesen milyen jövőképet terveztek meg mindehhez. A CSOK azaz a Családi Otthonteremtési Kedvezmény egy olyan vissza nem térítendő hitel, amelynek három fajtája van. Az egyik azok számára lehet releváns, akiknek már van gyermekük. Ilyenkor a gyermekek száma alapján vehetjük fel a hitelt, hogy felújíthassuk általa az otthonunkat vagy épp egy új otthont válasszunk. A másik két fajtája már inkább szól az előretervezésről. Az MCSOK egy megelőlegezett formája a CSOK-nak, amely a tervezett és szerződésben vállalt gyermekek után vehető igénybe. Hasonló a harmadik típus is, amely a meglévő és a még tervben lévő gyermekeket veszi számba. Ez az összeg persze leginkább a gyermekünk nevelésének jólétéről szól, ám ha inkább neki szeretnénk félretenni, arra sokkal jobb lehetőségek is léteznek. A CSOK felvételének is azért vannak plusz feltételei a gyermek tervezésen, vagy meglétén túl. Ezért azt mindenképp érdemes megnézni már előre, hogy jogosultak vagyunk-e a CSOK támogatás igénylésére.

Babakötvény – biztos alap a nagybetűs ÉLET-hez

A babakötvény egy rendkívül egyszerű és remek módja annak, hogy biztosítsuk gyermekünk nagykorúvá válása után azt az anyagi alapot, amivel elkezdheti az önálló életét. Korábban a babakötvényt és a hozzá járó Start számlát külön igényelni kellett. Viszont 2006 óta automatikusan minden gyermek kap egy Start számlát az államtól, amelyre 42 500 forintos kezdő támogatást is jóváír. Ehhez igényelhető a babakötvény, ami semmiféle kötelezettséggel nem jár, viszont a gyermekünk számára akár milliós összegeket is hozhat, amennyiben rendszeresen fizetjük azt. Babakötvényt már havi 5000 forinttal is sikeresen tudunk működtetni, amihez ráadásul minden évben jár az állami plusz hozzá. A babakötvény által megtakarított összeget kizárólag a gyermekünk veheti fel, amikor betöltötte a 18. életévét. Gyermekünk számára azonban nem csak a babakötvény létezik. A babakötvényen kívül a más típusú gyermek megtakarításokról a Grantis is írt egy részletes útmutatót.

Klasszikus megtakarítások

Ahhoz, hogy csemeténknek jó körülményeket vagy éppen az életkezdéshez szükséges anyagi alapot tudjunk teremteni, nem szükséges kizárólag gyermek célú megtakarításokban gondolkodnunk. Szinte minden megtakarítási számla, lekötött betét alkalmas lehet arra, hogy a csemeténk számára stabil anyagi hátteret biztosíthassunk. Nyithatunk egy egyszerű megtakarítási számlát is, vagy épp egy tartós befektetési számlát is azért, hogy oda gyűjtsük, gyarapítsuk a gyermekünknek szánt összegeket. Ugyanakkor gondolkodhatunk állampapírokban is, sőt, megtakarítási célú biztosítást is köthetünk. A lehetőségek tárháza tehát végtelen, ezért sem szabad elmulasztani ezt a lehetőségek. Nincs ennél nagyobb ajándék ugyanis, amit adhatnánk az utódaink számára, érdemes tehát élni vele.