">

Merjünk életet menteni!

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , ,
gabireka_piros1Vannak olyan témák, amelyekről nem szeretünk beszélni. Pedig kell. És nemcsak nekünk magunknak kell szembenéznünk bizonyos témákkal, dolgokkal, hanem az sem árt, ha cseperedő gyerekeink figyelmét is felhívjuk olyan dolgokra is, amelyek nagyon fontosak lehetnek. Nyilván nem azt mondjuk, hogy esti mese helyett tartsunk felvilágosító tanfolyamot a gyereknek, de bizony egy nagyszülő, családtag betegsége sajnálatos alkalom lehet arra, hogy beszéljünk komolyabb témákról is, és azt is szóba hozzuk, hogy mi akár magunk is lehetünk életmentők. A nemrég indult TEVAgy a Hős! kampány célja, hogy minél többen merjenek, merjünk újraéleszteni, s legyünk ezáltal mi is hősök!

Hős. Hősök. Férfiak és nők, kep2akik egy történet, gyakran csupán mese vagy legenda szerint különleges képességekkel bírnak, és rendkívüli, önfeláldozó tettet hajtanak végre, amellyel megmentenek valakit. Hősnek öltöznek a gyerekek a farsangon, és emblematikus figurák a szuperhősök reklámokban, internetes mémekben egyaránt. Manapság pedig újra divatba jött hétköznapi hősöket is emlegetni. Hősök között is a legnagyobb, aki nem csupán az elnyomás ellen küzd, hanem megmenti valaki életét. Ehhez pedig nem kell okvetlenül különleges természeti csapásra, katasztrófa-helyzetre gondolnunk, hiszen a mindennapi életben is sajnos gyakran kerülhet erre sor.

kep1lMagyarországon évente 20-25 000 embert, egy kisvárosnyi lakosságot veszítünk el hirtelen szívhalál következtében. A szám riasztóan magas, leginkább, ha arra gondolunk, hogy sokak élete megmenthető lehetne. Ez a szindróma, a hirtelen keringésleállás vezeti a halálozási okok statisztikáját. Magyarországon minden 30. percben meghal valaki kórházon kívül ebben a kórképben.  A betegek 20-30 százaléka nyilvános helyen lesz rosszul, túlélési esélyeik ez esetben nem túl jók, hiszen újraélesztésükre az első tíz percben van a legnagyobb esély. Azonban míg Németországban 1000 emberből 973 tud újraéleszteni, addig 1000 magyar közül összesen 17 ember tudja, hogy mitévő legyen ilyen vészhelyzetben.

Statisztikai adatok tanúsága szerint a hirtelen szívhalál legtöbbször otthon, lakásban következik be, ezért hangsúlyozzák a kardiológusok, hogy ha a család valamelyik tagjának olyan betegsége van, hogy erre a drámai eseményre fokozott az esély, minden közeli rokon tanulja meg az újraélesztést. Az újraélesztés, köszönhetően az újonnan kifejlesztett technikának, már negyedóra alatt megtanulható egy labdán.

A TEVAgy a Hős! program kitalálói, kep3lKlupács Péter és Mészáros Zalán sok éves szakmai tapasztalatukra alapozva dolgozták ki az újraélesztés sajátos módszerét, melynek lényege, hogy a közhiedelemmel ellentétben a segítségnyújtónak az elsődleges feladata nem az, hogy a mentőket értesítse. A beteg túlélési esélyeit drasztikusan növeli az azonnali szívmasszázs megkezdése, melynek helyes alkalmazásával a legfontosabb érhető el: időt nyerhetünk. Kevesen tudják, hogy a hirtelen szívhalált követően mindössze négy perc van az agyhalál beálltáig, de ha rögtön megkezdjük a szívmasszázst és csak azt követően tárcsázzuk a 104-es segélyhívószámot, a négy perc újra indul, míg fordított esetben, túllépve a négy perces időkorlátot, csökken az esély a maradandó károsodás nélküli túlélésre.

A TEVA Gyógyszergyár Zrt. támogatásával áprilistól országos felvilágosító kampány kezdődik, melynek során minél több emberrel szeretnék megismertetni ezt a negyedóra alatt megtanulható technikát, amellyel akár szüleink, nagyszüleink életét, vagy természetesen bárki másét megmenthetjük. A TEVAgy a Hős! kampány weboldaláról számos további információ is kiderül majd a tényekről, és arról is, hogy miként és hol sajátítható el a módszer. Figyelemfelhívásként pedig bárki megtudhatja egy játékos teszt kitöltése után, milyen szuperhős lenne, így feltehetőleg a kampány Facebook-oldalán a közeli hetekben sok ismerősünk számol majd be arról, hogy ő James Bond, a Macskanő, vagy éppen Superman lenne-e voltaképpen. A lényeg persze az, legyünk mi is hősök, merjünk életet menteni!

Puszi: Gabi és Réka