">

Tanuljunk meg életet menteni!

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , ,
rekaTanulni sosincs késő. Ezt persze nem is mondhatnánk aktuálisabban, mint az új tanév kezdetén, hiszen kis- és nagydiákok már egyaránt a kezdésre koncentrálnak. Nincsenek ezzel másképp azok az önkéntesek sem, akik mostanában fogják elsajátítani a TEVAgy a Hős! kampány egyszerű módszerét, amelynek segítségével akár az életét is megmenthetik valakinek, akinél hirtelen szívleállás történik.

A tavaly indult kezdeményezés megálmodói, Klupács Péter és Mészáros Zalán nem kisebb dolgot vettek a fejükbe, minthogy előbb-utóbb mindenkit megtanítanak Magyarországon életet menteni, hogy javítani tudjunk azon az elszomorító statisztikai tényen, mely szerint míg Németországban 1000-ből 973-an, Magyarországon csupán 17-en tudnak életet menteni. Az elmúlt másfél évben persze ez a szám már bőven változott, hiszen a kampány során több tucatnyi helyre személyesen is eljutottak a fiúk, hogy megismertessék a módszerrel az érdeklődőket, a sajtómegjelenések és kisfilmek segítségével pedig milliónál is több emberhez kerülhetett már el a rendkívül egyszerű, 15 perc alatt megtanulható és begyakorolható metódus híre.

farkashazireka_tevagyahos02

Nekem természetes volt, hogy a kampány felkérésére igent mondok, hiszen már korábban is találkoztam a témával, és bizony én is megrémültem a gondolattól egy pillanatra, hogy vajon miként cselekednék, ha hirtelen bajba kerülne mellettem valaki. Peti és Zalán azonban olyan megnyugtatóan, lépésről lépésre mutatták meg, hogy mi a teendő, hogy ma már tudom, nem félnék segíteni. Beszélgettem erről már a gyerekeimmel is, akik a gyermekek nyitottságával, őszinteségével és bátorságával álltak ehhez a témához, így azt gondolom, hogy ha minél korábban eljut hozzájuk ez az üzenet, akkor minden esélyünk megvan rá, hogy mernek majd cselekedni, ha ilyen helyzetbe kerülnek.

Ahogy a zenekarommal koncertezve járom az országot, felmerült bennem, hogy az életmentést, mint hétköznapi témát, a hőssé válás egyszerű módját a közeljövőben talán egy dalban is feldolgozzuk a „Tintanyulakkal”.

farkashazireka_tevagyahos01

Addig pedig engedjétek meg, hogy büszkén mutassam meg azt az edukációs kisfilmet, amely az én közreműködésemmel készült a nyáron, és amelyben Péter és Zalán segítségével azt igyekeztünk szemléletesen bemutatni, hogy miként kell cselekedni, ha egy teljesen szokványos, mindennapi helyzetben összeesik mellettünk valaki. Semmiképpen sem a mobilunkat kell először keresgélni, nem is mentő után kell kiabálni, hanem az első 4 perc fontosságát kihasználni, megnézni, hogy lélegzik-e az illető, és ha igen, akkor két kezünket összefonva, fejben egy 100 BPM-es dalt dúdolva, ütemes szívmasszázsban kell részesíteni, mintha csak egy labdát nyomnánk.

A legjobb persze az lenne, ha ezt a módszert minden iskolába is el tudnánk juttatni. Egy tornaórányi idő, vagy akár egy osztályfőnöki óra is elég lenne ahhoz, hogy egy-egy labda segítségével begyakorolják a gyerekek, fiatalok ezt a mozdulatot.

Ausztriában már a kötelező tanterv része az életmentő elsősegélynyújtás, és nem titkolt célja a TEVAgy a Hős! kampánynak sem, hogy ez Magyarországon is valóra váljon. Addig pedig ezt a kisfilmet, az írott tudnivalókkal, gyakorlásra alkalmas zenéket igyekeznek minél több ember számára elérhetővé tenni, így a honlapon ősztől elérhető lesz a digitális oktatócsomag, amellyel bárki, bárhol, bármilyen társaságban gyakorolhatja az életmentést. És most már én is szívesen megmutatom mindenkinek!

Puszi: Réka