">

Mi a különbség a zöld és a fenntartható épületek között?
Az utóbbi években a “zöld” és a “fenntartható” kifejezéseket egyre gyakrabban használják a kereskedelmi épületekkel kapcsolatban. Akár zöld projektre, akár zöld kezdeményezésekre, akár fenntartható épületépítésre vagy valami másra utalnak, a környezetbarátabb épületek létrehozása iránti érdeklődés egyre nagyobb teret nyer. A zöld és a fenntartható kifejezéseket legtöbbször felcserélhetően használják, de a két kifejezésnek némileg eltérő jelentése van.

Pontosan mi a különbség a zöld és a fenntartható épületek között? És mint épülettulajdonos vagy létesítményüzemeltető, melyikre érdemes törekednünk?

A zöld és a fenntartható épület közti különbség

„A fenntarthatóság egy tág fogalom, amely egy épület esetén arra utal, hogy az összességében képes hosszú távon kényelmes, egészséges és produktív környezetet biztosítani anélkül, hogy a környezetre negatív hatást gyakorolna” – kezdi Nagy Magdolna, a Hello Future intelligens épület szakértője. –„A fenntartható épületek nem csak a környezetről szólnak, hanem figyelembe veszik a fenntarthatóság mindhárom pillérét: a bolygót, az embereket és a profitot. A kérdés tehát: hogyan lehet egy épületet úgy kialakítani és használni, hogy figyelembe vesszük az embereknek, a bolygónknak és magának a vállalkozásnak a jövőjét.”

A szakértő magyarázata szerint ahhoz, hogy egy épület valóban fenntartható legyen, ezt az elképzelést az épület életciklusának minden szakaszába ” be kell építenünk”. Például:

  • Előkészületek – Egy korábban háborítatlan földterületre építkezünk?
  • Tervezés – A fenntartható építészet figyelembe veszi például az ablakok elhelyezését az optimális természetes szellőzés érdekében.
  • Építés – A felhasznált anyagok biztonságosak a környezet és a lakók/használók számára? Az építési folyamat kíméli-e a természeti erőforrásokat?
  • Üzemeltetés és karbantartás – Hatékonyan használjuk az energiát és a vizet?
  • Bontás – A szilárd hulladékot és az elbontott anyagokat környezetvédelmi szempontból biztonságos módon kezelik?

„A fenntarthatósággal szemben a zöld viszont egy olyan koncepció, amely kizárólag a környezetre összpontosít, és azokra az egyes gyakorlatokra és folyamatokra utal, amelyek a környezeti fenntarthatóság felé tett fokozatos lépéseket jelentik” – folytatja Nagy Magdolna.  „Például az olyan “zöld kezdeményezések”, mint a megújuló energiaforrásokra való áttérés vagy a szénlábnyom csökkentése, megvalósíthatók a fenntarthatóbbá válás érdekében.”

Összefoglalva tehát a zöld egy olyan fogalom, amely kizárólag a környezetre összpontosít, míg a fenntartható épületek a fenntarthatóság mindhárom pillérét figyelembe veszik: a bolygót, az embereket és a profitot.

Mire érdemes törekedniük az épülettulajdonosoknak?

A legtöbb épület már évtizedek óta létezik, és még azelőtt épült, hogy a zöld és fenntartható építészet, tervezés és más hasonló szempontok kiemelt jelentőséget kaptak volna. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a létesítményüzemeltetők és az épülettulajdonosok ne tehetnének lépéseket az épületeik jobb irányba történő megváltoztatására.

A legtöbb épület rengeteg lehetőséget kínál a zöldebbé váláshoz és a fenntarthatóság felé tett lépésekhez. Kezdetnek:

  • Csökkenthetjük az energiapazarlást a CO2-szintek figyelemmel kísérésével (a szellőzés jobb szabályozása érdekében), az épület vízigényének figyelemmel kísérésével és a LED-es világításra való áttéréssel.
  • Javíthatjuk az épület egészségi állapotát a levegőminőség rendszeres ellenőrzésével.
  • Csökkenthetjük a környezeti terhelést a napenergiát és más megújuló energiát hasznosító technológiák beépítésével az energiarendszerünkbe.

„Az épületek környezeti hatásának csökkentésében hatalmas fejlődési potenciál rejlik” – összegez a szakértő. – „A létesítményüzemeltetők és az épülettulajdonosok aktívan kereshetik ezeket a lehetőségeket, hogy meghosszabbítsák épületeik, használóik és a bolygó élettartamát és egészségét, mi a Hello Future csapatával ebben is tudunk segíteni.”