">

Miért fogyasszunk alternatív liszteket?




Az elmúlt évtized egyik kétségtelenül legnagyobb vívmánya, hogy kialakult egy tudatos fogyasztói réteg. Ők azok, akik megválasztják, milyen hozzávalókból főznek, elolvassák a termékleírásokat és figyelnek arra is, hogy minél egészségesebben táplálkozzanak. Ha pedig valaki éppen életmódot vált, vagy testsúlyt szeretne csökkenteni, még inkább egészségtudatosan kezd el gondolkodni. Ilyenkor különösen oda kell figyelni a megfelelő szénhidrátbevitelre.

A szénhidrát a szervezet számára legkönnyebben hasznosítható energiaforrás, szükségünk is van rá, nem vitás. A gabonafélék és az abból készült termékek mellett a gyümölcsök, zöldségek, tejtermékek és olajos magvak is tartalmaznak szénhidrátot. Megkülönböztetjük az egyszerű szénhidrátokat, ezek a cukrok, mint például a szőlőcukor és az összetett szénhidrátokat, amelyek a zöldségekben, gabonákban, burgonyában megtalálható keményítő, valamint a rostok is. További nagy különbség a szénhidrátok között a felszívódási idejük, azaz minél lassabban szívódik fel, annál kevésbé emeli meg a vércukorszintet, ezáltal biztosítva a kiegyensúlyozott energia szintet, ami a szervezet mindennapi működéséhez szükséges.

Természetesen nem csupán a fogyás okán érdemes figyelni a szénhidrátbevitelre, inzulinrezisztencia vagy cukorbetegség esetén még fokozottabban fontos, hogy magas rosttartalmú, lassan felszívódó összetett szénhidrátokat fogyasszunk. Életmódváltó programban részt vevőknek pedig ez egy nagyon fontos lépés a céljaik eléréséhez vezető úton. Nem véletlen, hogy Tomán Szabina és a Toman Diet is forgalomba hozott egy olyan gluténmentes termékcsaládot, amely segíthet abban, hogy a hagyományos liszteket könnyedén helyettesíteni tudjuk. Azzal az előnnyel, hogy az alternatív lisztekből készült ételek lassabban fognak felszívódni, tehát nem emeli meg ugrászszerűen a vércukorszintünket és nem is fogunk olyan gyorsan éhségérzetet érezni.

A legújabb Toman-termékek éppen ezt kínálják, de nézzük is meg, hogy az új lisztkeverékekben milyen összetevőkkel találkozhatunk. Ezeknél mindegyiknél jellemző, hogy glikémiás indexük kedvező és több rostot, vitamint, ásványi anyagot tartalmaznak, mint a hagyományos fehérliszt. A háromféle lisztkeverékbe az optimális felhasználás szerint kerültek be az alapanyagok: barna rizsliszt, hajdinaliszt, kókuszliszt, kölesliszt, csicseriborsó liszt, bambuszrost liszt, tápióka keményítő, útifű maghéj rost.

Ha a hagyományos liszteket Toman Food lisztkeverékekre cseréljük, többféle vitamint, ásványi anyagot, élelmi rostot biztosíthatunk szervezetünk számára, mivel ezek az alternatív lisztek igen magas beltartalmi értékekkel rendelkeznek. Készíthetünk palacsintát, muffint, vagy akár piskótát is, kenyeret és zsemlét pedig játszi könnyedséggel süthetünk. Karácsonyra vagy egyéb ünnepi alkalmakra pedig akár egy igazi különlegességgel is előrukkolhatunk, glutén-, tej- és cukormentes változatban.

Toman csokis, fahéjas babka

Ez a csokis, fahéjas tekert kalács akár az ünnepi asztalon is tökéletesen megállja a helyét, így karácsonykor sem kell lemondanunk némi finom falatról.

A babka tésztája a pihentetési idő letelte után nagyon jól formázható, könnyű nyújtani, tekerni. Pihentetés előtt a tészta nagyon lágy, de nem kell hozzá plusz lisztet keverni, mert a lisztkeverékben lévő rostok 10-15 perc alatt megkötik a folyadékot.  A tészta gyúrásához célszerű púdermentes gumikesztyűt húzni.

Hozzávalók:

Tészta:

  • 200 g cukrozatlan mandulaital
  • 30 g eritrit por
  • 12 g frissen facsart citrom leve
  • 1 db tojás (56 g)
  • 15 g olívaolaj
  • 250 g Toman kenyér/zsemle lisztkeverék
  • ízlés szerint reszelt narancs- vagy citromhéj

Nyújtáshoz:

  • 1 teáskanál Toman kenyér/zsemle lisztkeverék

Töltelék:

  • 100 g eritrit por
  • 30 g zsírszegény kakaópor
  • 50 g cukrozatlan mandulaital
  • 1 kávéskanál fahéj

Elkészítés:

A tésztához mérjük egy keverőtálba a mandulaitalt, a frissen facsart citrom levét. Üssük bele a tojást, öntsük rá az olívaolajat és villával alaposan keverjük össze. Adjuk hozzá a lisztkeveréket és az eritrit port, majd gyors mozdulatokkal gyúrjunk egynemű tésztát. A tészta nagyon puha, de pihentetés után tökéletesen formázható. Takarjuk le a tésztát konyharuhával és szobahőmérsékleten pihentessük 15 percet.

Amíg pihen a tészta, készítsük el a tölteléket. Egy tálkába mérjük ki a por állagú eritritet, a kakaóport, a fahéjat és keverjük össze a mandulaitallal.

1 teáskanál liszttel szórjunk meg a nyújtódeszkát és gyúrjuk át a tésztát. Nyújtsuk a tésztát 35×30 cm-es téglalappá és oszlassuk el a tetején egyenletesen a tölteléket. A hosszabbik oldala mentén tekerjük fel a tésztát, majd egy éles késsel vágjuk hosszában középen félbe a feltekert rudat. Tekerjük lazán össze a két fél rudat úgy, hogy a töltelék felülre kerüljön.Tegyük sütőpapírral bélelt kenyérsütő formába és pihentessük újabb 10-15 percet.180 fokra előmelegített sütőben, hőlégkeverésen 50 perc alatt süssük készre.