">

Müzliszelet házilag

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,




gabireka_fragolasSokszor írtunk és beszéltünk már itt az Anyakanyaron arról, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése, hiszen megadja a kellő energiát és lendületet, hogy belevethessük magunkat a napi teendőinkbe. Azok, akik rendszeresen reggeliznek, bizonyítottan egészségesebb étrendet követnek és jobban teljesítenek a nap folyamán. Elengedhetetlen az energiát biztosító tápanyagok (szénhidrátok, fehérjék, zsírok) kiegyensúlyozott bevitele, illetve a vitaminok és ásványi anyagok optimális mennyiségben történő fogyasztása. Ez csak változatos étrenddel valósítható meg, amit egy szimpla vajas kenyér vagy egyéb pékáruk önmagukban hosszútávon nem tudnak biztosítani. Ezért jó ötlet például reggelire müzlit enni, hiszen a müzliben nagyon sok értékes tápanyaghoz juthatunk.

A teljes értékű gabonával a gabonaszem mindhárom része – a csíra, a korpa és a magbelső is – belekerül az ételbe, míg a finomliszt csak a magbelet tartalmazza. Ennek köszönhetően például több mint négyszer annyi élelmi rostot, kétszer annyi kalciumot, hatszor annyi magnéziumot és négyszer annyi káliumot tartalmaz. A teljes értékű gabonával készült élelmiszerek jelentik az egyik legfontosabb élelmirost-forrást. Ezek a rostok nem csupán a jóllakottság érzését keltik bennünk, hanem az emésztőrendszer egészséges működéshez is elengedhetetlenek. Ha pedig ezeket a teljes kiőrlésű gabonákat aszalt gyümölcsökkel gazdagítjuk, és ráadásul tartósítószer nélkül magunk készítünk egészséges müzliszeletet, máris nagyon sokat tettünk egészségünkért. Ráadásul itt tulajdonképpen nincs fix recept, ki mit szeret jobban, azzal készítheti el a saját müzliszeletét.

Hozzávalók 8-12 szelethez:Müzliszelet házilag

  • 30 dkg zabpehely
  • 15 dkg teljes kiőrlésű liszt (pl. rozsliszt)
  • 15 dkg aszalt gyümölcs (szilva, barack, áfonya)
  • 15 dkg áttört friss gyümölcs (alma, körte, eper)
  • 20 dkg magkeverék (mogyoró, dió, mandula, kesudió, napraforgó)
  • 1 evőkanál szezámmag
  • 2 evőkanál kókuszreszelék
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1,5 csésze rizstej
  • csipet só
  • fahéj, szerecsendió, őrölt gyömbér
  • 3 evőkanál nádcukor
  • 3 evőkanál méz
  • 3 evőkanál napraforgóolaj
  • 1 csomag vaníliáscukor

Elkészítés:

 

Két nagy keverőtálat veszünk elő. Az egyikben összekeverjük a száraz hozzávalókat, azaz a zabpelyhet, a lisztet, a sütőport, a cukorral, vaníliáscukorral, hozzáadjuk a kókuszreszeléket és a szezámmagot, egy csipet sót, és ízlés szerint fűszerezzük őrölt fahéjjal, szerecsendióval vagy gyömbérrel. Ezek után hozzákeverjük a magokat is. A másik tálban elkeverjük a rizstejet a mézzel, hozzáadjuk az olajat, majd belekanalazzuk a pürésített almát (vagy egyéb lédús gyümölcsöt) is. A két keveréket óvatosan összedolgozzuk egyetlen nagy masszává, majd beleadagoljuk az apróra vágott szárított gyümölcsöket (szilvát, barackot, meggyet, mazsolát, áfonyát, amit szeretnénk. Sütőpapírral kibélelünk egy nagy lapos tepsit és ebbe spatula segítségével belesimítjuk a masszát. A tetejét szórjuk meg kevés nádcukorral és őrölt fahéjjal. Süssük 180 fokon kb. 30 percig, amíg aranybarna nem lesz. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy nem ragad-e a tészta, ekkor lesz kész. Vágjuk fel akkora szeletekre, amelyekben adagolni szeretnénk, légmentesen tárolva napokig friss marad. Igazán egészséges, tápláló reggelit készítettünk így.

No, mit gondoltok? Van kedvetek kipróbálni? Mi hétvégén nekiállunk, szuper reggeli vagy uzsonna lesz a jövő hétre a gyerekeknek. Meg nekünk is :-)

Puszi: Gabi és Réka