">

Nyár, tábor, Piros Kakaó

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , , ,
Ahogy közeleg a tanév vége, a szülői agyban végigfut a kérdés: vajon miként teljen idén a vakáció? A családnak jó esetben két-három hete jut együtt, ha vannak bevethető nagyszülők, néhányat ők is átvállalnak, de a gyerekek nem unatkozhatnak. Ahol már kialakult valamilyen rendszeres tevékenység, sport, vagy hobbi, ott annak mentén is lehet programot választani, de azért a legtöbben inkább csak valami izgalmas kalandra vágynak. nem is okvetlenül ottalvós módon, hiszen mégiscsak otthon a legjobb aludni egy kisiskolásnak, de azért a tábor az a legtöbb gyereknek kell! 

Mi most egy olyan csapatot ajánlunk nektek, akik amúgy egész évben szuper programokat szerveznek a gyerkőcöknek, hiszen a Piros Kakaó terápiás csoportok, kreatív, komplex eszköztárú programok és folyamatosan megújuló ötletek összessége. Heti rendszerességű terápiás csoportok (pszichodráma) , egyszeri rendezvények (szülinap, csapatépítés, mesenyomozás, “ottalvós” házibulik, céges események), tábor és workshop formájában is működik. Saját programokat hirdetnek és felkérésre is dolgoznak. Jelenleg 5-18 éves korú gyerekeknek és családjaiknak szólnak programjaik.

A Piros Kakaóra jellemző a kreativitás, a nyitottság, az odafigyelés, a komplexitás, a biztonságos közeg megteremtése, konstruktív megoldások keresése, az elfogadás, a kölcsönösség, az őszinteség, a támogatás, az értékítélet mentesség, a hitelesség. A csapatban elkötelezett és tapasztalt szakemberek dolgoznak, akik a közvetlenséget és a szakmaiságot egyszerre képviselik. A Piros Kakaó csoport tagjai között pszichológusok, klinikai szakpszichológusok, tanárok, drámapedagógusok, szociális munkások, művészetterapeuták, Metamorhoses meseterapeuták, gyerekpszichodramatisták (Kende Hanna féle módszer) dolgoznak. Soós Dórát, a Piros Kakaó szakmai vezetőjét arra kértük most, hogy foglalja össze, milyen nyári lehetőségeket kínálnak a különböző életkorú gyerekeknek.

PIROS KAKAÓ – NYÁRI NAPKÖZIS TÁBOROK

Akciózunk, kincset rejtünk, komposztálunk, fejen állunk, elmélyedünk, kertmozizunk, bunkert építünk, megkeressük, kinek mi jó, óriás társasjátékot szerkesztünk, felfedező túrára megyünk, kutatjuk a város átjáróit, kicsi, nagy és közepes dolgokat figyelünk meg, mesékben bújkálunk, lógatjuk a lábunk, kísérletezünk és figyelemmel kísérünk, kalandra hívunk másokat, összekötjük a szálakat. Így tudom összefoglalni a tábori hangulatot, mindezek mellett minden táborunkban fontos a tapasztalatszerzés és, hogy tanuljunk magunkról, miközben megtaláljuk a helyünket és a feladatunkat egy közösségben. Természetesen ez nemcsak táborainkban, hanem minden programunkon, évközben is fontos (gyerekpszichodráma csoportok, szülinapszervezés, mesenyomozás, csapatépítők, rendezvények). Táborainkban szem előtt tartjuk az egészséges étkezést és egésznapos táborainkban minden nap megyünk közeli parkokba. Táboraink Pesten, Budán és a Rómaiparton lesznek!

Két típusú táborunk is van, a félnapos és az egésznapos. A félnapos táborokban a terápiás célok és az önismereti szempontok vannak előtérben, itt egy korosztály vesz részt, maximum 8 fős csoportban. Ebben a típusú táborban lesz anamnézis felvétel és a tabor végén mindenkinek személyes visszajelzést adunk. Ilyen táborunk a GYEREKPSZICHODRÁMA TÁBOR és a MESEKÖNYVÍRÓ TÁBOR

A gyerekpszichodráma táborban a Kende Hanna féle módszert és a művészetterápiát kombináljuk. Az biztos, hogy lesz beöltözés, meseírás, rajzolás és együttjátszás és mindenki az lehet, ami titkos vágya, megtalálhatja erejét, átlépheti határait. Így lesznek köztünk királyok és királylányok, hősök, sztárok, medvék, madarak, tündérek és boszorkányok, tűzokádó sárkányok, mentők, ufók, szarvasbogarak, pitypangok, ninják és hableányok.

A Mesekönyvíró Táborban, az 5 nap együttlét célja, hogy a gyerekek közösen készítsenek el egy mesekönyvet. Megtalálják szerepüket, mind a könyvkészítés folyamatában, mind mesénkben. Saját mesehősük útján járnak majd, felfedezik különleges képességeiket és általa megküzdhetnek félelmetes ellenségekkel például. Lesz, aki sűrű erdőben tévedt el, olyan is, az égigérő fára mászik, vagy éppen királylányért indul.  Természetesen űrhajóval, gyalog, lóval, csigalassan és száguldva is lehet érkezni. A kút mélyéről is előbukkanhatnak és a Napba is tarthatnak hőseink, vagy a kettő között bárhová, egy biztos, hogy megérkeznek valahová. Mindeközben kitérünk a könyvkészítés minden fázisára: a mese kitalálásától az illusztrációk elkészítésén és a nyomdászati tudnivalókon át a könyv nyomtatott megvalósulásáig, hőseink, vagyis maguk a gyerekek ebben a szerepben is együtt fognak dolgozni, célunk az lesz, hogy mindenki megtalálja hozzá illő feladatát. Együtt írjuk, rajzoljuk, szkenneljük és nyomdakészre készítjük a könyvet. Péntekre elkészül a közös mű, amiből mindenkinek jár egy saját példány, és aminek a könyvbemutatóját is megrendezzük a büszke szülőknek. 

Az egésznapos táboraink, tematikus táborok, ahol van egy fő téma, ami mentén haladunk. A korosztály vegyesebb és a csapat nagyobb létszámú. A FESTMÉNYMESÉK, A MOZIS ÉS A KOMPLEX NAPOZÁS TÁBORAINK ilyenek. Egésznapos táborainkban is fontosak a fent kifejtett szempontok, lazább, nyaralósabb keretek között.

A Festménymesék táborban szintén a dráma és az alkotás van előtérben. Együtt fedezzük fel, hogy mit figyel Caspar David Friedrich vándora, kik laknak Csontváry titokzatos szigetén, merre mutatnak Michelangelo ujjai, Van Gogh csillagos éjszakáján mi történik, és mit néz Szinyei Merse Pál lila ruhás hölgye? Megismerjük a festőket és, hogy mikor alkottak, tovább írjuk a képen látottakat és meseként jelmezekben el is játsszuk, mikor elég ihletet gyűjtöttünk lefestjük, ragasztjuk, rajzoljuk, ami bennünk van!

A Mozis Tábort a Kolibri Könyvkiadóval együtt szervezzük és Roald Dahl megfilmesített történeteit nézzük meg napról napra.  Közösen átbeszéljük, különböző módokon feldolgozzuk, plakátot készítünk, véleményt cserélünk a látottakról és mi magunk is hőseivé válunk az adott meséknek. A filmezés kezdeteit is megismerjük, készítünk saját filmet és lesznek jegyszedőink is. 

A Komplex Napozás táborban biztos fontos elemek: futkározós és gondolkodós játékok, természeti erők kutatása, kísérletezés széllel, vízzel, ételekkel, térképes ismeretek, kertmozi, kacsázás, bunkerépítés, beöltözős mesedráma, óriás társasjáték készítés, felfedező túra, kincskeresés, komposztálás, hang és fény elemzés, közepes, nagy és kicsi dolgok megfigyelése és persze a titkok utáni nyomozás!

Ha valamelyik tábor felkeltette érdeklődéseteket, dátumokat, további információkat a Piros Kakaó oldalán találtok.
Ajánljuk sok szeretettel figyelmetekbe!