">

Okos kerti segítők
Ha egyszer belejövünk, a kertészkedés, a növényeink gondozása elég intuitív tud lenni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne tudnánk okosabban és egyszerűbben elvégezni a hozzá kapcsolódó feladatokat. A modern technológia, az olyan eszközök, mint az okostelefon, ami ma már mindenki kezében ott van, a kert gondozását is átalakítják úgy, hogy időt, energiát és pénzt takarítsunk meg.

„Az intelligens öntözőrendszertől az önvezérlő fűnyíróig, a modern technológia a kerti eszközök forradalmát is elhozta” – kezdi Nagy Magdolna, intelligens épület szakértő, a Hello Future alapítója. – „Egyre több olyan terméket fejlesztenek ki, amelyek segítenek csökkenteni a karbonlábnyomunkat, egyszerűsítik a kerti munkát és segítenek tudatosabb fogyasztókká válni. Ahogy az intelligens otthonban, úgy az intelligens kertben is az eszközök nemcsak maguktól működnek, de egymáshoz, egy rendszerre is kapcsolódnak, így egy felületről tudjuk szabályozni például a növények öntözését, tápanyag adagolását és a számukra optimális hőmérsékletet és páratartalmat például egy üvegházban. Egy elképzelt jövőben a kertészkedés minden fáradságos munkája megszűnik, és csak az otthonunk fenntartásának kellemes aspektusai maradnak.”

Intelligens növényfigyelők

Már számos ilyen növényfigyelő elérhető a piacon, amelyekkel egyszerűbbé válik a növények gondozása. Ezt az eszközt a növény földjébe kell dugnunk, így tudja figyelni a páratartalmat, a föld nedvesség- és tápanyagtartalmát, illetve a fényviszonyokat is. Ha valamit nem talál rendben, értesítést küld nekünk róla, hogy korrigálni tudjuk, így nem kell folyamatosan nekünk figyelni ezekre az értékekre, nem kell aggódnunk amiatt, hogy valamit nem jól csinálunk, ha még kezdő kertészek vagyunk.

Energiahatékony öntözőrendszer

Az intelligens öntöző nem csak az előre beállított programot hajtja végre. Az egész rendszert figyelve tud beazonosítani töréseket, szivárgásokat, így nagy segítséget jelent ahhoz, hogy ne pazaroljunk vizet és tényleg kapjanak elég vizet a növények. Az intelligens öntözőrendszer az időjárást is figyeli és ahhoz is igazítja a működést, így egy hirtelen nyári zápor esetén nem kell amiatt aggódni, hogy kikapcsoltuk-e az öntözőt. Működését pedig egyszerűen, a kezünkből, okostelefonról monitorozhatjuk.

Robotfűnyíró és gyomláló

A kert két talán legkevésbé kedvelt munkálata, a fűnyírás és a gazolás is kiváltható okoseszközökkel. Az okos fűnyíró a robotporszívóhoz hasonlóan működik, automatizáltan járja végig időről időre a kert kijelölt szegleteit. A gazokért sem kell már újra és újra lehajolgatnunk, a robotgyomláló elvégzi helyettünk ezt a feladatot.

Kültéri okosvilágítás

A fények nemcsak a házon belül, de azon kívül is tudnak intelligensen működni. A megfelelően kialakított kültéri világítás nemcsak hangulatossá teszi a kertet, de biztonságot is teremt. Az intelligens világításrendszer a természetes fényviszonyok változásával, a sötétedés idejének figyelésével kapcsolja fel a kinti fényeket, így azok tényleg akkor kezdenek el világítani, amikor szükséges – sem túl korán, sem túl későn. Telepíthetők a ház falára, kerti ösvény mentén, a teraszra vagy a medence partjára is.

Tökéletes hangok a kertben is

Kültéri hangrendszer beépítésével nemcsak a kerti partik kapnak tökéletes aláfestő zenét, de azt is hallhatjuk például, ha valaki a bejáratnál csenget, mert annak hangját rá tudjuk csatlakoztatni a kültéri hangszórókra. Emellett a biztonsági rendszerrel is össze tudjuk kötni, így ha esetleg illetéktelen személy hatol be a házba, a kertben megszólaló hangos jelzés a szomszédokat is figyelmeztetni tudja.

A kertben alkalmazható intelligens eszközök széles skálán mozognak. Ha beszerzésükön gondolkodunk, azt fontos mindenekelőtt meghatározni, hogy melyek azok a feladatok, amiket mindenképpen szeretnénk, hogy ellássanak, illetve, hogy mekkora keret áll ehhez rendelkezésre. Ezek alapján a szakértők megtalálják számodra a legmegfelelőbb megoldásokat.