">

Így okosíthatjuk épületeinket
Egy intelligens épület kialakításának gondolata egyre többek számára vonzó. A rendszerként együtt működő technológiák, az automatizált működés optimalizált energiafelhasználást, kényelmes és biztonságos mindennapokat tesznek lehetővé. De hogyan lehet mindezt megvalósítani egy már meglévő épületben?

Intelligensen alakított mindennapok

Egy intelligens épület – legyen szó akár egy család okosotthonáról vagy például egy intelligens irodaházról – tökéletesen igazodik a már kialakított környezethez, így nem igényel plusz erőfeszítést a rendszerhez történő alkalmazkodás. A rendszer olyan elemei, mint az okosfűtés, az okosvilágítás vagy az okosárnyékolók nemcsak a környezeti változásokat figyelve lesznek működtetve, de egymáshoz is igazodnak, irányításuk pedig könnyen végezhető telefonról, tabletről vagy bármely erre alkalmas eszközről. Egy ilyen rendszernek a kialakítása nemcsak egy újonnan épülő, de egy már meglévő épületben is kivitelezhető.

Vezetékes és vezeték nélküli okosrendszerek

Az intelligens épületben az eszközök egy rendszert alkotnak, ami a programnak köszönhetően automatikusan üzemelve biztosítja az optimális működést – ezen természetesen bármikor állíthatunk, szabályozhatjuk a telefonunk vagy a kezelők segítségével. Az okoseszközök esetében két technológia közül választhatunk: vezetékes vagy rádiós. Általában azokban az esetekben, ahol még a tervezés vagy átalakítás, korszerűsítés vagy felújítás előtt állnak, ott vezetékes rendszer javasolt, de előfordul, hogy ennek a technológiának az alkalmazása nem lehetséges. „Ilyenek például a műemléképületek, amelyek felújítási, átépítési munkálataira szigorú szabályozások vonatkoznak. Ezekben az épületekben az okosrendszer kialakítását vezeték nélküli, rádiós eszközökkel végezzük” – mondja Nagy Magdolna intelligens épület szakértő, a Hello Future alapítója. „A rádiós technológiával kialakított okosrendszer megtervezésekor sokféle szempontot kell figyelembe vennünk, például az automatizálni kívánt funkciókat, az épület tulajdonságait, mint például a méretét, tagolását, a födém vastagságát, az épület anyagát. Ezek mind befolyásolják az eszközök számát és helyét” – folytatja Nagy Magdolna, akinek csapata már számos alkalommal kapta azt a feladatot, hogy olyan épületben alakítsanak ki okosrendszert, ahol a vezetékes technológia használata nem volt lehetséges.

Rádiós okoseszközök otthon

Az okosotthon lényegisége, hogy a benne lévő eszközök egy rendszert alkotnak. Ha azonban nem szeretnénk egy teljes okosrendszert kialakítani, csak egy-egy okoseszközt használni, beépíteni, arra is van lehetőségünk. Számtalan gyártónak van már olyan rádiós okoseszköze, amelyet programozó nélkül is tudunk telepíteni. Ezek előnye, hogy könnyen beszerezhetőek és nem feltétlenül igénylik szakértő jelenlétét. Amire figyelni kell esetükben, hogy a legtöbbjük elemmel működik, amely rendszeres karbantartást igényel.