">

Picur Rádió – gyerekeknek szól!

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , ,
gabireka_lurexRólunk köztudott, hogy nemcsak anyukák vagyunk, hanem mindketten nagy boldogsággal énekelünk is gyerekeknek. Nem csupán a sajátjainknak, hanem zenekarral és gyerekműsorral járjuk mindketten az országot. Nem kérdés, hogy a zene, a mondókák, a ritmus mennyire fontos a csecsemők, de már a magzat fejlődésének szempontjából is. A csecsemőknek veleszületett adottsága, hogy ritmikus mozgással reagálnak a zenére. Az egyszerű dalokkal, mondókákkal a beszéd ritmusát adjuk át a gyereknek. A ritmusérzék fejlődése a gyerek mozgását is jótékonyan befolyásolja, később segít az olvasás, és írás elsajátításában is. Együtt énekelni és táncolni pedig nemcsak közös élmény, hanem igazi örömforrás. Nekünk nyilván könnyebb a munkánk miatt, de sok anyukától halljuk, hogy a gyerek születése után hirtelen gondot okoz a gyerekdalok, mondókák felidézése, és még nehezebb sokféle, változatos “gyerekzenére” bukkanni.

Nemrég bukkantunk rá mi is arra az online gyerekrádióra, amely 2011. március közepén indult,  ahol 24 órában elsősorban magyar és angol nyelvű zenék, mesék, dalok, mondókák szólnak kiváló minőségben. A rádió hanganyaga folyamatosan bővül, jelenleg mintegy 2000 dalból áll, melyet igyekeznek a hallgatók kívánságaihoz igazítani. A rádió alapítója Szilfai Ágnes, egy kétgyermekes – egy 6 éves kislány és egy 4 éves kisfiú – anyukája, akinek célja a zene megszerettetése, megismertetése a gyerekekkel, mindeközben elősegítve a nyelvtanulást is. Szeretne egy olyan rádiót működtetni, mely egyben a szülőknek is segítséget és szórakozást nyújt. Ágit kérdeztük a kezdetekről.

“A Picur Rádiót egy augusztus végi nap ihlette, mikor barátainkhoz utaztunk autóval, és a gyereklemezek otthon maradtak. Miért nincs egy rádió, ami gombnyomásra sugározná a gyerekdalokat, mondókákat, meséket – kérdeztem fennhangon, és a következő év márciusában elindultunk online rádióként. Idén márciusban volt 2 éve, hogy hallhatóak vagyunk a http://picurradio.com internetes oldalon, aminek örömére elkészült saját, egyedi dalunk is, melynek refrénje:

 „Hallgasd Picur hallgató,P

szól a Picur Rádió

Picur mese, Picur dal,

Mondókázzál Picurral

Most a Picur hallható,

Hallgasd Picur hallgató”

A rádió a 8 év alatti gyermekekhez, és szüleikhez szól elsősorban, de persze vannak nagyszülők is a törzshallgatóink között :-) A tartalom lényege a változatosság, és a minőség. A heti rendszerességgel szerkesztett műsorunk a Picur Óra, melyben egy adott téma köré csoportosítjuk a dalokat: Gyereknap, Állatkert, Mesefigurák stb., és készítünk könyvajánlót, interjúkat, kívánságműsort is. A cél, hogy a gyerekeknek való zenék, mesék legyenek hallhatóak nálunk, miközben észrevétlenül megtanulják az ABC-t, az angol dalokat, fejlődik ritmusérzékük.

Legemlékezetesebb pillanatból rengeteg akad, most kettő jut eszembe hirtelen:

  • amikor a Mi Dalunk Ovi Roadshow egyik állomásán egy kisgyerek, akiről az óvónők nem gondolták, hogy szavalni tud, elmondott a rádió mikrofonjába egy verset, és mindenki megtapsolta.
  • amikor a rendezvényeken a hallgatóink megkeresnek bennünket, és elmondják, mennyire szeretik a  Picur Rádiót, akkor érezzük azt, hogy van értelme munkánknak.

szilfaiagiBüszkék vagyunk arra, hogy több mint 150.000 ember hallgat minket havonta, valamint olyan nagy gyerekrendezvényekkel működhetünk együtt, mint a Millenáris Gyereknap, a Városligeti Gyereknap, a Nagy Sportágválasztó, Gyereksziget és társaik. Az utóbbi napokban a Millenáris Gyereknapra készülünk, ahol a gyerekek találkozhatnak élőben Picurral, kvízjátékokat játszhatnak velünk, lesz nálunk szélforgókészítés, arcfestés és sok-sok nyeremény.

Ezenkívül egy új műsor elindítását tervezzük, mely szeptembertől lesz hallható a Picur Rádióban Sztármamma címmel, ahol meghitt beszélgetéseket készítünk népszerű anyukákkal. Az interjúhelyszíneken várjuk majd azokat az anyukákat, akik szeretnék élőben is meghallgatni a beszélgetést. Továbbá folytatjuk a szintén anyukáknak szóló Tökéletlen Szuperanyu  műsorunkat is, illetve a Mi Dalunk Ovi Roadshow is újabb állomásokra szeretne eljutni. Még egy meglepetéssel készülünk a hallgatóknak, de erről majd később…”

A Picur Rádió tehát interneten hallgatható, melynek előnye, hogy a rádió a világ minden részéről hallgatható. A rádió műsora eljutott már 70 országba, illetve jelentős számú erdélyi hallgatóval dicsekedhet. Weboldalukon elérhetőek korábbi műsorok, a hallgatók kiválaszthatják kedvenc dalaikat, meséiket, és verseiket, amiket egy kattintással elérhetnek saját Profiljukról, és miután már kívülről fújják egy újabbra cserélhetik. Ezenkívül az oldalon található játék, kvíz, és barkácsolás. Magazin formában tájékozódhatnak az oldal látogatói a friss hírekről, a zenével kapcsolatos újdonságokról, és még gyerekeknek szóló recepteket is találnak. Az oldal célja egy közösség kialakítása, ahol a Picur-Klub tagjai valamennyien az igényes zene kedvelői. A rádió megtalálható a Facebook-on is, ahol hallgatóik értesülhetnek a rádióban történő változásokról, a friss hírekről, és nyereményjátékokról.

Reméljük, sikerült kedvet csinálnunk a rádióhallgatáshoz, keressétek a Picur Rádiót az interneten, ahol még az is lehet, hogy a jövőben a mi dalainkkal is találkoztok majd :-)

Puszi: Réka és Gabi