">

Szépségtippek a konyha környékéről




Tél, hideg, szél. Jó, most már egy kis hó is. Még mindig bezártság, még mindig január. Túléltük az ünnepeket is, és hát ilyenkor az ünnepek táján nem igazán figyelünk oda, mit eszünk és mit iszunk, és ez sajnos hatással van nem csak a testsúlyunkra, de a bőrünkre is. A családi és baráti eszem-iszomok is véget érnek egyszer, és végre többet figyelhetünk önmagunkra.

A ragyogó, üde bőr az egészségünk, vagy annak hiányának hű tükre, amely nem csupán a megjelenésünk miatt lényeges, de a szervezetünk működéséről is hírt ad. Mindannyian szeretnénk magunkat jól érezni a bőrünkben és ezen az úton az első lépés nem a szépségszalonba, hanem a konyhába vezet.

A hibátlan bőr, a karcsú testalkat a legtöbb nő vágyálma, de mindezek fő építőköve az egészség. A napfény hiánya, az alacsony vitaminbevitel, a stresszes életmóddal társítva nyomot hagy az alakunkon és a bőrünkön egyaránt, de nem kell beletörődnünk, tehetünk ellene.

A szép és üde bőrhöz, akár a karcsú test eléréséhez fejben dőlnek el a dolgok. Némi odafigyeléssel akár már néhány hét alatt is látható változásokat érhetünk el, ha odafigyelünk az étkezésre, a folyadékbevitelre és a mozgásra. A rendszeres sportolást, és főleg, ha ezt a szabadban tesszük, meghálálja a bőr. Csökkenti a feszültséget, fittebbé válunk általa és a vérkeringésünket is fokozzuk, amelyért nagyon hálás lesz a bőrünk is.

A mozgás nem csak a szorosan vett sportolás lehet. A kerti munka vagy kirándulás, túrázás is tökéletes mozgásformák, amelyek segítenek abban, hogy a bőrünk rózsássá és élettel telivé váljon. A biciklizés, az úszás, a futás, a gimnasztika, a jóga is áldásos hatással van a szervezetünkre és a bőrünkre. Tulajdonképpen mindegy milyen mozgásformát választunk, a lényeg, hogy élvezzük és rendszeres legyen.

Igyuk szépre magunkat!

Persze nem alkoholról beszélünk, ami rózsás hangulatba hoz és szépnek látjuk magunkat miatta, csupán a vízre. Sajnos sokan hajlamosak vagyunk megfeledkezni az ivásról. A folyadékbevitelünk ideális esetben napi 2-4 liter, amelyből legalább 1,5 liter a víz. A tiszta víz vagy ásványvíz fogyasztása önmagában is csodás hatással van a testünkre, hidratál, tisztít, méregtelenít, gyorsítja az emésztést. A bőrünk ragyogással, simasággal hálálja meg, ha megszabadulunk a méreganyagoktól és a kozmetikusunk felkeresését se hanyagoljuk el.

Akinek gondja van a bőrével, jó, ha kerüli a magas cukor és/vagy zsírtartalmú italok fogyasztását. A víz mellett a növényi rostokban gazdag frissen préselt dzsúszok, gyümölcs vagy zöldséglevek, turmixok, smoothiek és krémlevesek fogyasztása javasolt.  Amelyek amellett, hogy méregtelenítenek azzal, hogy feltöltik a vitamin- és ásványianyag raktárjainkat, erősítik az immunrendszerünket, szinte felérnek egy belsőleg ható anti aging kezeléssel. A teák tisztító, regeneráló hatásáról is érdemes szólni. A zöld tea antioxidánsokat tartalmaz, rendszeres fogyasztásáért hálás lesz a szervezetünk. A citromfű, kamilla és borsmenta is tisztító hatású, a gyömbér és a bodzavirág pedig nem csupán méregtelenít, de emellett az immunrendszert is erősebbé teszik. Ízesítésre mézet és frissen facsart citromlevet használhatunk.

A bőrünk az idő múltával veszít a rugalmasságából. Ha minél tovább szeretnénk megőrizni a fiatalságot, elegendő antioxidánst kell bejuttatnunk a szervezetükbe. Ezt a legkönnyebben friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával tehetjük meg.

A C-vitamin az egyik fontos fiatalság-elixír. Valódi csodafegyver az öregedéssel szembeni harcban. Elősegíti a kollagén termelést, amely a bőr rugalmasságáért felelős, és óv a szabadgyökök káros hatásaitól. Hő hatására lebomlik, ezért amit csak lehet nyersen fogyasszunk. Sok található belőle a zöldleveles növényekben, mint a káposztafélék, spenót, sóska. Antioxidánsokban gazdagok a piros vagy élénk narancsszínű zöldségek: sütőtök, sárgarépa, paprika, paradicsom, gyümölcsök: áfonya, málna, eper, szeder.

A B, D és E-vitamin bevitel is elengedhetetlen, amelyet hidegen sajtolt növényi olajokkal, olíva, repce, tökmag, olajos magvakkal, mint például dió, mogyoró, mandula fogyasztásával biztosíthatunk.

A legfontosabb vitaminok

Az A-provitamin a sárgarépában, sárgadinnyében és az édesburgonyában található meg nagyobb mennyiségben és kiemelt szerepe van a bőr sejtmegújító képességének növelésében. Zsírban oldódó vitamin, ezért a salátáinkhoz a hidegen sajtolt olajak emiatt is fontosak.

A B-3 vitamin értágító hatású. Megtalálható a tonhalban, paradicsomban és a híresen kalóriaszegény spárgában.

Sokak szerint a 21. század új csodavitaminja a D-vitamin, hiányában fáradékonnyá válunk, az immunrendszerünk sebezhetőbb lesz, a bőrünk fakóvá válik és a csontjainkba nem tud beépülni a kalcium.  A természetes napfény mellett a leghasznosabb D vitamin forrás a hidegen sajtolt tökmagolaj. Használhatjuk salátákhoz, emellett fogyasszunk tojást és tejtermékeket is.

A téli időszakban még fontosabb, hogy elegendő vitamint vigyünk be a szervezetünkbe, akár vitaminkészítmények formájában is.

Vigyázzunk magunkra!