">

Szilvás batyu

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , ,




kekzoldgabirekaItt a szilvaszezon! Igazából már jó rég itt van, hiszen a szilvafajták sokféleségének köszönhetően voltaképpen júliustól októberig találkozhatunk a piacon más-más szilvákkal. Az érett szilvát onnan ismerjük fel, hogy van rajta egy leheletnyi fehér, vagy halványkék hamvasság, egy kis viaszréteg, ez védi a gyümölcsöt az idő előtti kiszáradástól. Ha ilyen szilvát látunk, bátran megvehetjük, mert akkor ez a gyümölcs friss. Feszes és fényes héjú, illatos, az se baj, ha kicsit még keményebb, mikor megvesszük, mert a szilvának van utóérése. Itt az ideje tehát a szilvás sütiknek, gombócoknak, és persze nemsokára a szilvalekvár befőzésének is. Mert szilvát enni kell! A szilva, ez a rózsafélék családjához sorolt, bőtermő csonthéjas gyümölcs rendkívül egészséges.

És hogy miért is? Kevés cukor van benne és sok víz, mintegy 85 % a víztartalma, ezért a szomjat is jól oltja, és mivel kevés kalóriát tartalmaz, őszi diétákhoz remekül alkalmazható, napi 20 dkg friss szilva fogyasztása elősegítheti a fogyókúránkat. Gazdagon van benne A, B, C-vitamin, no meg kálium, kalcium, foszfor, magnézium és cink. Antioxidánsokat is tartalmaz, szóval egy főnyeremény. Erősíti immunrendszerünket, véd a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen is. A magas rosttartalom pedig élénkíti az anyagcserénket, segít kiüríteni a salakanyagokat, és vízhajtó hatása is van. Na ugye, hogy nem véletlenül imádjuk a szilvát? Nem kizárt, hogy jövünk még más tippekkel is szilva-ügyben, most mindenesetre egy villámgyors és finom desszertet ajánlunk figyelmetekbe.

Hozzávalók:szilva

  • 1 csomag réteslap
  • 1 kg szilva
  • 10-15 dkg nádcukor
  • őrölt fahéj
  • 10 dkg darált mandula (mogyoró vagy dió)
  • kevés olaj

Így készül:

A szilvát megmossuk, kimagozzuk, apró kockákra vágjuk. Ráhintjük a cukrot és az őrölt fahéjat, és hozzákeverjük az őrölt mandulát is. Használhatunk persze diót, vagy mogyorót is hozzá. Ez azért kell, hogy a gyümölcs nedvességét felszívja. A réteslapot kicsomagoljuk, kettesével kiterítjük, és kb. 15×15 cm-es kockákra vágjuk. Nyirkos konyharuhára tesszük, nehogy kiszáradjon. Kevés olajjal meglocsoljuk, majd középre ráhalmozzuk a cukorral, fahéjjal, mandulával összekevert szilvatölteléket. A négy csücskénél összehajtogatjuk és óvatosan átemeljük az előzetesen sütőpapírral kibélelt tepsibe. A tetejét szintén kenjük meg egy kis olajjal. 30 perc alatt készre sütjük, és tálaljuk. Kevés cukorral meghintjük a tetejét. Melegen és hidegen is nagyszerű.

szilvasbatyu

Persze ha valaki jobban szereti a klasszikus rétesformát, tekerheti rétessé is, a szilvás rétes varázslatosan finom. Ennek az előnye, hogy nem tudjuk elrontani szeletelés közben, hanem gusztusos, szép édességet tudunk a család asztalára tenni. Jó étvágyat hozzá!

Puszi: Gabi és Réka