">

Tanácsok karrierváltáshoz
Az életutunk során előfordulhat, hogy többször vagy kevesebbszer karriert váltunk. Az alkalmazotti lét bizonyos fokú biztonságot nyújtó kényelmét a bátrak vállalkozói szabadságra cserélik. Az önálló vállalkozó képe egyszerre vonzó és vágyott életforma, különösen, ha összehasonlítjuk az alkalmazottak kötött életformájával.

Sokak dédelgetett álma, hogy önállósodnak, a morcos főnök zsörtölődése helyett inkább a maguk főnökeivé válnak. Ami miatt mégis sokan maradnak a kényelmetlen, ámde megszokott és biztonságosnak tűnő alkalmazotti státuszban, az a félelem. A változástól, a bizonytalanságtól, aggódás az instabil bevételek miatt, vajon boldogulunk-e egyedül a feladatokkal. Milyen cégformát érdemes választanunk, hogyan tudjuk majd beosztani az időnket és még számos bizonytalanság tart vissza bennünket, nem is teljesen alaptalanul.

A fenti okok miatt a vállalkozói lét után áhítozók nagy része már a nulladik lépésnél behúzza a kéziféket, az álom pedig megvalósítatlan marad örökre. Ez gyakran előnyös a megtorpanó számára, mert sokan vannak, akiknek az alkalmazotti lét való és ha változásban gondolkodnak, akkor egy karrierváltás jobb opció, mint a vállalkozás indítás. Vállalkozást indítani mindig nagyobb komfortzóna elhagyást kíván, mint egy karrierváltás.

„Ha nem valósítod meg az álmaidat, akkor majd valaki felvesz alkalmazottnak, hogy megvalósítsd az övét.” (Tony Gaskins)

Egy vállalkozás indítása előtt jó, ha tisztán látunk néhány dologban. Tervezzünk meg mindent részletesen, de ez egy rugalmas terv legyen. A jó terv megkönnyíti a cselekvést, de egyáltalán nem biztos, hogy a kivitelezés során minden pontosan úgy fog működni, ahogyan szeretnénk.

Nyilván az induláskor van egy elképzelésünk, ki lesz az ügyfélkörünk, de a valóságban ez teljesen másképp is alakulhat. A kínálatot és a marketinget is érdemes rugalmasan kezelni és igazodni kell a kereslethez.

Egy csipetnyi szerencse sem árt. Vállalkozóként el kell, hogy fogadjuk, hogy nem lehetünk mindig mindenre hatással, ami a sikerünket befolyásolja és van, hogy nem marad más választásunk, mint igazodni.

Vannak szerencsések, akiknek a hobbijuk a munkájuk és ha szeretjük, amit csinálunk, az nagy öröm, de el kell fogadnunk, hogy kizárólag abból, amit szeretünk, nem fogunk megélni. Akik valóra váltották az álmaikat és a szerelem-munkájukból élnek, az ő munkanapjuk sem csupán élvezetes feladatok sora. Egy vállalkozás indítása rengeteg és sokféle kötelezettséggel jár, és nemszeretem dolgok is szerepelnek a listán. Nem lehet megúszni az adminisztrációt és a marketinggel is foglalkozni kell, különben ki fogja eladni a terméket vagy szolgáltatást. Az ügyfelek sem lesznek mindig simulékonyak, nem lesz mindig egyszerű velük bánni.

Menet közben előfordulhat, hogy meginog a bizalmunk önmagunkban, jó-e, amit csinálunk, vajon sikeresek lehetünk-e benne. Lehet sokkal többet dolgozunk majd, mint amennyit eredetileg terveztünk és az is lehet, hogy a munka és a magánéletünk egyensúlya is felborul. Bármi is történik a legfontosabb, hogy soha ne adjuk fel. Ha jönnek az akadályok, nehézségek majd túl leszünk rajtuk, átvészeljük valahogy. A kudarcokat tekintsük tanulópénznek és vonjuk le a következtetéseket. 

A sikeres vállalkozó és a sikertelen között csupán annyi a különbség, hogy a sikeres sohasem adja fel, nem száll ki, hanem töretlenül megy tovább. Persze a jó ötlet elengedhetetlen és az is, hogy legyen benne valami olyan, ami megkülönböztet minket a többi hasonló vállalkozástól, ami miatt minket fognak választani a megbízóink vagy a vásárlóink.  Alaptőke és egy rugalmas terv is elengedhetetlen az induláshoz, amiben az esetleges akadályokra is van megoldási tervünk. Ezt fűszerezzük meg egy nagy adag önbizalommal mixelt elszántsággal, és meg fog minket találni a siker.

Soultherapy.hu